Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen självkritisk efter tafsar- varningen: ”Bidragit till att sprida”

Nadim Ghazale är kommunpolis i Borås, en del av panelen i programmet ”Veckans brott” och kallar sig själv för ”crime-unfluencer”.
Foto: Andreas Rosenqvist
Flera skolor har varnat för att ett kedjebrev, som killar att tafsa på tjejer, cirkulerar på Tiktok. Något belägg för detta finns inte, menar Jack Werner.
Foto: SHELDON COOPER / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/SOPA IMAGES/IBL

Under förra veckan började polisen att varna för en ”viral utmaning” bland unga som man menade går ut på att killar utmanar varandra att tafsa på tjejer, och sedan sprida det på sociala medier.

Men varningen har fått kritik, och i efterhand menar Boråspolisen Nadim Ghazale att det ”måste ha brustit någonstans” på polisens kommunikationsavdelning.

– Vi har faktiskt bidragit till att sprida myten eller fenomenet kring det här, säger han till P4 Sjuhärad.

Det har kallats för ”tafsardagen”.

Förra veckan skrev polismyndigheten på sin Facebooksida:

”Vi ser ständigt nya typer av ”challenges” i sociala medier. Just nu utmanas killar att tafsa på tjejer i skolan och sedan sprida film på övergreppet. Det cirkulerar flera datum då detta ska göras och vanligast är 15 april”.

Flera skolor har skickat ut liknande budskap till vårdnadshavare, något som SVT och Expressen tidigare skrivit om.

Men varningen har sedan dess fått kritik, inte minst från journalisten Jack Werner och ”Källkritikbyrån”. I ett inlägg menar han att det inte funnits några belägg för att de påstådda kedjebreven faktiskt existerar.

”Ingen verkar som sagt veta hur den här utmaningen ens spritts. Är det då en bra idé att slå sig ner med sina barn och strängeligen förbjuda dem att genomföra någon puckoartad utmaning de kanske inte ens hört talas om?”, skriver Werner.

Efter kritiken har polisen, i en kommentar under det ursprungliga inlägget på Facebook, förklarat att man ”kunde ha varit tydligare med att det är oklart vem som är källan till denna uppmaning i sociala medier men vi har signaler från skolvärlden”.

Jack Werner är frilansjournalist och är en av personerna bakom ”Källkritikbyrån”.
Foto: Kate Gabor

Boråspolisen: ”Bristmässig källkritik”

Nadim Ghazale är kommunpolis i Borås, sitter med i panelen i SVT:s ”Veckans Brott” och har 13 000 följare på Instagram där han delar med sig av polisyrket. För P4 Sjuhärad berättar han om en desto större självkritik.

Han delade själv varningen i sina egna kanaler, men säger att han reagerade efter Jack Werners text:

– I retrospekt så var det nog rent bristmässig källkritik från polisens högsta kommunikationsavdelning som gick ut med det här först. Som en del av organisationen ifrågasätter inte jag när de går ut med nåt som de vill att jag ska dela, utan jag gjorde det. Men sen visade det sig att de måste ha brustit någonstans där uppe.

Han menar att han själv inte har sett någon uppmaning till tafsning, av den art som polisen varnar för.

– Jag har bara sett den i polisens kanaler. Jag reagerade när jag läste den här granskningen efteråt, att vi har faktiskt bidragit till att sprida myten eller fenomenet kring det här. Jag menar, hur många visste om det innan vi gav oss in i leken, säger han till P4 Sjuhärad.