Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen sätter stopp för vakter i Brunnsparken

Polisen har tacka nej till kommunens önskan om att ordningsvakter ska tas in för att öka tryggheten kring Brunnsparken i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON
”När vi har undersökt de här platserna så avviker de inte från andra platser”, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg, till P4 Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Polisen har tackat nej till kommunens önskan om att ordningsvakter ska tas in för att öka tryggheten kring Brunnsparken i Göteborg.

– När vi har undersökt de här platserna så avviker de inte från andra platser, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg, till P4 Göteborg. 

Moderaternas gruppledare Axel Josefson håller inte med.

– När jag går till jobbet kan jag se att det sker öppen drogförsäljning på trappan till rådhuset, säger Josefson.

Det är Göteborgs kommun som vill att ordningsvakter ska jobba i Brunnsparken, på Kanaltorget, på Gustav Adolfs och i Kronhusparken. 

Syftet är att skapa trygghet och säkerhet, genom att ordningsvakterna ska patrullera fram till klockan 23 måndag till torsdag och fram till klockan 01 på fredagar och lördagar.

Men för att förslaget ska bli verklighet krävs att det råder särskilda omständigheter, som problem med kriminalitet, ordning och säkerhet som är allvarliga jämför med andra platser.

Polisen: ”Avviker inte från andra platser”

Dessa särskilda omständigheter saknas, menar polisen, som därför säger nej till förslaget.

– När vi har undersökt de här platserna så avviker de inte från andra platser, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg, till P4 Göteborg.

 

 

Nord menar att det handlar om en upplevd otrygghet snarare än en faktisk otrygg miljö.

Polisen har andra förslag

Enligt Erik Nord finns det mer saker kommunen kan göra just i Brunnsparken.

– Se till att det finns verksamheter i gång på ickekontorstid. Fältassistenter och annat som man kan jobba med som inte är direkt inne i den ordningshållande delen som ordningsvakterna trots allt är, säger han till P4 Göteborg.

Frågan har tidigare varit uppe, men den gången hamnade inte ens frågan på polisens bord, eftersom kommunen missat att betala ansökningsavgiften för polistillståndet. Något som GT kunde avslöja den 4 september. 

– Det är rätt beklämmande att vi tappar ett halvår på att någon glömmer att betala en räkning på 700 kronor, sa Jonas Ransgård, dåvarande gruppledare för Moderaterna då.

Trots att man nu verkar ha betalat räkningen verkar förslaget alltså inte att komma till stånd.

Axel Josefson: ”Kommer överklaga beslutet”

Axel Josefson, som är moderat gruppledare och tillträder som kommunstyrelsens ordförande efter årsskiftet är missnöjd med polisens beslut.

– Jag förutsätter att staden kommer överklaga beslutet, vi behöver få det här prövat. Jag är inte nöjd med hur situationen är i brunnsparken, med öppen drogförsäljning och våld. Det är en av de mest trafikerade platserna i Göteborg och var och en ska kunna känna sig trygg där, säger Josefson. 

Axel Josefson, Moderaterna gruppledare i Göteborg.Foto: JESPER ORRBECK

Känner du dig själv trygg i Brunnsparken?

– När jag går till jobbet kan jag se att det sker öppen drogförsäljning på trappan till rådhuset och så kan vi inte ha det.

Kostnaden för att ha ordningsvakter på de ovan nämna platserna uppskattas till mellan 2 och 4 miljoner kronor per år.