Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen: Han spred skräck före mordet

Kvinnan hittades död i Lassalyckans motionsområde inte långt från golfbanan i Ulricehamn. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Polisen är nu helt säkra på att det var mannen som mördade kvinnan i 60-årsåldern. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Flera vittnen – både kvinnor och män – kände obehag av mannen de mötte vid motionsspåret i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn.

Nu vet polisen: det var mördaren de mötte i skogen. 

Utöver DNA-träffen stämmer de kläder han bar när han strök runt i skogen överens med fynd som polisen gjort i bostaden.

– Det var en svart sotarmössa, en mörk parkasjacka och ett par Converseskor, säger utredningsledaren Göran Arvidsson.

Mannen, som är i 20-årsåldern, DNA-topsades i bostaden tisdags. 

I går, torsdag, fick polisen träff.  

Enligt polisen är de nu helt säkra på att det var han som mördade en kvinna i 60-årsåldern i Lassalyckans friluftsområde på eftermiddagen den 24 oktober förra året – men:

– Tyvärr är det så att mellan vi topsade honom och i dag så har den här mannen avlidit. Det finns inget brott bakom hans dödsfall i nuläget, sa Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare i mordutredningen, under torsdagen. 

En vän till mannen är förbryllad: 

– Han skulle aldrig ha gjort något sådant. Jag har aldrig sett honom slå någon. Det finns inte en chans att han skulle mörda. Det hemskaste är att folk tror så här nu om honom, säger vännen till GT:s reporter Max Sohl Stjernberg.

Sprang förbi vittne i skogen

Men nu kan GT berätta hur polisen, utöver DNA-träffen, säger sig vara helt säkra på att mannen, i 20-årsåldern, är rätt person. 

Bland annat handlar det om vittnesuppgifter – före mordet:

– När mordet skedde på eftermiddagen var det en person som rörde sig i området på ett sätt som väckte obehag hos de som mötte honom, säger biträdande spaningsledare Göran Arvidsson. Det var hans sätt att röra sig och ta sig fram längs spåren. De uppfattade honom inte som en vanlig motionär, och det här gjorde dem oroliga. De flesta var kvinnor, men det var även några män. 

Uppträdde han hotfullt mot någon i skogen?

– Han uppträdde på ett sätt som gjorde att en person kände ett rätt stort obehag. Han sprang förbi så att de nästan stötte ihop på ett oförklarligt sätt. 

Stickad mössa och Converse

Efter att kvinnan hittats mördad gick polisen, så sent som den 11 januari i år, ut med ett signalement på den man som de misstänkte var inblandad. Där skrev man: 

"Han var klädd i en mörk jacka av längre modell. Kragen var uppdragen mot halsen. Han bar en mörk stickad mössa, neddragen mot ögonbrynen. Mannen bar svarta/mörka skor, möjligen av märket Converse eller liknande, med vita detaljer", skrev polisen i ett pressmeddelande. 

– Vittnena såg honom en väldigt kort stund, men det här med mössa, kläder och skor var de allra flesta överens om, säger Göran Arvidsson. 

Klädsignalementet skulle visa sig stämma överens med fynd som senare gjordes hemma hos mannen i samband med en husrannsakan i bostaden. 

– Vår uppfattning är att den här mannen är gärningspersonen. Det styrker vi bland annat med de kläder vi har hittat: en svart sotarmössa, en mörk parkasjacka, som går ner till låren-knäna, och vitsvarta Coverseskor. 

GMP anlitades av utredarna

Polisens speciella gärningsmannaprofilgrupp, GMP, som anlitats i utredningen, har också tagit fram en profil på mördaren:

–  Det stämmer också väl överens in på den här personen, säger Göran Arvidsson. 

Men det finns även andra saker som stärker bilden av det är rätt person – spåren på mordplatsen.

– Vi har analyserat vad som har hänt runt brottsplatsen. Där finns det en grej som gör att vi är säkra på att det inte finns fler gärningsmän, alltså hur själva brottet har gått till. 

När mannen i 20-årsåldern kallades för att DNA-topsas, dök han inte upp. Därför gjorde en patrull ett hembesök i tisdags. Han förklarade då att han inte hade kunnat komma eftersom han försovit sig och varit upptagen med besök hos läkare och en myndighet.

"Ingenting verkade misstänkt"

– Ingenting verkade misstänkt när patrullen kom dit. Han hade legat och sovit. Han svarade på frågor och topsningen genomfördes. Ingenting fick dem att ana att han var gärningsmannen. De letade efter tecken, men det fanns inga. 

Har ni någon teori till mordet?

– Teorier har vi alltid, men det är ingenting jag vill gå ut med. Men det finns ingen känd koppling mellan offret och gärningsmannen, i nuläget. Nu kommer vi att kartlägga gärningsmannen, hans kompisar och umgänge. Allt för att försöka få fram varför det här har skett. 

Har det funnits några kontakter mellan psykiatrin och den här mannen?

– Det är också en sak vi jobbar på, men det vill jag inte gå in på närmare – det är lite känsligt.