Kvinnan hittades död i Lassalyckans motionsområde inte långt från golfbanan i Ulricehamn. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENKvinnan hittades död i Lassalyckans motionsområde inte långt från golfbanan i Ulricehamn. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Kvinnan hittades död i Lassalyckans motionsområde inte långt från golfbanan i Ulricehamn. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Polisen är nu helt säkra på att det var mannen som mördade kvinnan i 60-årsåldern. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENPolisen är nu helt säkra på att det var mannen som mördade kvinnan i 60-årsåldern. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Polisen är nu helt säkra på att det var mannen som mördade kvinnan i 60-årsåldern. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Polisen: Han spred skräck före mordet

Publicerad

Flera vittnen – både kvinnor och män – kände obehag av mannen de mötte vid motionsspåret i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn.

Nu vet polisen: det var mördaren de mötte i skogen. 

Utöver DNA-träffen stämmer de kläder han bar när han strök runt i skogen överens med fynd som polisen gjort i bostaden.

– Det var en svart sotarmössa, en mörk parkasjacka och ett par Converseskor, säger utredningsledaren Göran Arvidsson.

Mannen, som är i 20-årsåldern, DNA-topsades i bostaden tisdags. 

I går, torsdag, fick polisen träff.  

Enligt polisen är de nu helt säkra på att det var han som mördade en kvinna i 60-årsåldern i Lassalyckans friluftsområde på eftermiddagen den 24 oktober förra året – men:

– Tyvärr är det så att mellan vi topsade honom och i dag så har den här mannen avlidit. Det finns inget brott bakom hans dödsfall i nuläget, sa Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare i mordutredningen, under torsdagen. 

En vän till mannen är förbryllad: 

– Han skulle aldrig ha gjort något sådant. Jag har aldrig sett honom slå någon. Det finns inte en chans att han skulle mörda. Det hemskaste är att folk tror så här nu om honom, säger vännen till GT:s reporter Max Sohl Stjernberg.

Sprang förbi vittne i skogen

Men nu kan GT berätta hur polisen, utöver DNA-träffen, säger sig vara helt säkra på att mannen, i 20-årsåldern, är rätt person. 

Bland annat handlar det om vittnesuppgifter – före mordet:

– När mordet skedde på eftermiddagen var det en person som rörde sig i området på ett sätt som väckte obehag hos de som mötte honom, säger biträdande spaningsledare Göran Arvidsson. Det var hans sätt att röra sig och ta sig fram längs spåren. De uppfattade honom inte som en vanlig motionär, och det här gjorde dem oroliga. De flesta var kvinnor, men det var även några män. 

Uppträdde han hotfullt mot någon i skogen?

– Han uppträdde på ett sätt som gjorde att en person kände ett rätt stort obehag. Han sprang förbi så att de nästan stötte ihop på ett oförklarligt sätt. 

Stickad mössa och Converse

Efter att kvinnan hittats mördad gick polisen, så sent som den 11 januari i år, ut med ett signalement på den man som de misstänkte var inblandad. Där skrev man: 

"Han var klädd i en mörk jacka av längre modell. Kragen var uppdragen mot halsen. Han bar en mörk stickad mössa, neddragen mot ögonbrynen. Mannen bar svarta/mörka skor, möjligen av märket Converse eller liknande, med vita detaljer", skrev polisen i ett pressmeddelande. 

– Vittnena såg honom en väldigt kort stund, men det här med mössa, kläder och skor var de allra flesta överens om, säger Göran Arvidsson. 

Klädsignalementet skulle visa sig stämma överens med fynd som senare gjordes hemma hos mannen i samband med en husrannsakan i bostaden. 

– Vår uppfattning är att den här mannen är gärningspersonen. Det styrker vi bland annat med de kläder vi har hittat: en svart sotarmössa, en mörk parkasjacka, som går ner till låren-knäna, och vitsvarta Coverseskor. 

GMP anlitades av utredarna

Polisens speciella gärningsmannaprofilgrupp, GMP, som anlitats i utredningen, har också tagit fram en profil på mördaren:

–  Det stämmer också väl överens in på den här personen, säger Göran Arvidsson. 

Men det finns även andra saker som stärker bilden av det är rätt person – spåren på mordplatsen.

– Vi har analyserat vad som har hänt runt brottsplatsen. Där finns det en grej som gör att vi är säkra på att det inte finns fler gärningsmän, alltså hur själva brottet har gått till. 

När mannen i 20-årsåldern kallades för att DNA-topsas, dök han inte upp. Därför gjorde en patrull ett hembesök i tisdags. Han förklarade då att han inte hade kunnat komma eftersom han försovit sig och varit upptagen med besök hos läkare och en myndighet.

"Ingenting verkade misstänkt"

– Ingenting verkade misstänkt när patrullen kom dit. Han hade legat och sovit. Han svarade på frågor och topsningen genomfördes. Ingenting fick dem att ana att han var gärningsmannen. De letade efter tecken, men det fanns inga. 

Har ni någon teori till mordet?

– Teorier har vi alltid, men det är ingenting jag vill gå ut med. Men det finns ingen känd koppling mellan offret och gärningsmannen, i nuläget. Nu kommer vi att kartlägga gärningsmannen, hans kompisar och umgänge. Allt för att försöka få fram varför det här har skett. 

Har det funnits några kontakter mellan psykiatrin och den här mannen?

– Det är också en sak vi jobbar på, men det vill jag inte gå in på närmare – det är lite känsligt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER