Göte Johansson, 70, fick bilen rammad när han försökte blockera vägen för flyende tjuvar. Foto: NORA LOREKGöte Johansson, 70, fick bilen rammad när han försökte blockera vägen för flyende tjuvar. Foto: NORA LOREK
Göte Johansson, 70, fick bilen rammad när han försökte blockera vägen för flyende tjuvar. Foto: NORA LOREK
Göte gick från dörr till dörr och frågade om de var intresserade av att delta i en grannsamverkan. Foto: NORA LOREKGöte gick från dörr till dörr och frågade om de var intresserade av att delta i en grannsamverkan. Foto: NORA LOREK
Göte gick från dörr till dörr och frågade om de var intresserade av att delta i en grannsamverkan. Foto: NORA LOREK
Ingen tackade nej, då frustrationen över den senaste tidens inbrottsvåg i Dals Långed är tydlig. Foto: NORA LOREKIngen tackade nej, då frustrationen över den senaste tidens inbrottsvåg i Dals Långed är tydlig. Foto: NORA LOREK
Ingen tackade nej, då frustrationen över den senaste tidens inbrottsvåg i Dals Långed är tydlig. Foto: NORA LOREK
Med en spikmatta stoppade polisen en bil innehållande tre misstänkte tjuvar längs den här vägen i Dals Långed. Foto: NORA LOREKMed en spikmatta stoppade polisen en bil innehållande tre misstänkte tjuvar längs den här vägen i Dals Långed. Foto: NORA LOREK
Med en spikmatta stoppade polisen en bil innehållande tre misstänkte tjuvar längs den här vägen i Dals Långed. Foto: NORA LOREK
Många på orten har haft påhälsning av inbrottstjuvarna. Foto: NORA LOREKMånga på orten har haft påhälsning av inbrottstjuvarna. Foto: NORA LOREK
Många på orten har haft påhälsning av inbrottstjuvarna. Foto: NORA LOREK

Polisen saknas – då agerar ortsborna själva

Publicerad

DALS LÅNGED. Frustrationen över den senaste tidens inbrottsvåg i Dals Långed är tydlig.

Göte Johansson, 70, fick bilen rammad när han försökte blockera vägen för flyende tjuvar – och nu har han valt att starta en grannsamverkan för att försöka få bukt med ligorna som härjar.

– Vi har långt till polis och i en normal situation så vet vi att det kan ta väldigt långt tid innan polisen är på plats, säger han.

Göte Johansson från Dals Långed känner många i trakten som fått påhälsning av inbrottstjuvarna. Polisen har nyligen slagit larm om hur bristen på poliser på glesbygden gör att stöldligorna "tar över" mindre orter.

– Vi behöver större samverkan för annars kommer det välla in sån här typ  av brottslighet. Då kan det gå så pass långt att man tar över mindre orter, sa polisinspektör Monica Lindberg.

När polisen i Dals Långed efter en uppmärksammad biljakt lyckades gripa tre män för ett inbrott i Dalskog, så var Göte Johansson en av dem som körde dit för att blockera vägen för inbrottstjuvarna.

 

LÄS MER: Polisens larm: "Tjuvar tar över mindre orter" 

 

– Det var en som bor där nere som kontaktade mig under pågående inbrott. Så vi stack ner ett gäng och försökte blockera vägen. Men de körde bara rakt på våra bilar och smet. Men de blev stoppade av polisen med spikmatta lite längre upp mot samhället.

Utlöste en diskussion

Göte Johansson berättar att den händelsen utlöste en diskussion mellan invånarna. Någonting var tvunget att göras.

– Vi har långt till polis och i en normal situation så vet vi att det kan ta väldigt långt tid innan polisen är på plats. Då sa vi att grannsamverkan är i alla fall något som vi själva kan göra. Vi är samtidigt fullt medvetna om att det inte löser alla problem.

Göte Johansson från Dals Långed känner många i trakten som fått påhälsning av inbrottstjuvarna. Foto: NORA LOREK

Från båthamnen nere vid sjön och upp mot sin villa gick Göte från dörr till dörr och pratade med sina grannar om de skulle vara intresserade av grannsamverkan.

Försökt stjäla vapenskåp

– Det var cirka 70 hushåll och det var inte någon som tackade nej, samtliga är med. Det fick också till följd att de ska starta ett likadant på andra sidan om båthamnen.

Göte Johansson poängterar att grannsamverkan inte är något försök att vara poliser, att det i stället handlar om att skapa trygghet och hjälpas åt att hålla koll på varandra.

– Det som oroar mig mest är att de har börjat intressera sig för vapenskåp. Nere i Dalskog försökte de skära upp ett vapenskåp. Bara för en vecka sedan gjorde de inbrott nere i samhället och hade då rullat ner ett vapenskåp från en trappa men lämnat det när de blev upptäckta. Vapen i händerna på de här gör inte situationen speciellt trevligare.

Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER