Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen säker: Brandattack mot hjälporganisationen

Aron Gustafsson, 37, är anställd på Reningsborg. Foto: Privat / Privat
Polisen är säker på sin sak: Branden var anlagd. Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Hjälporganisationen Reningsborg har fortsatt stängt efter att ha drabbats av en brand – och kommer att ha det ett bra tag framöver.

Nu slår polisen fast att branden var anlagd.

– Det är uppenbart att det är någon som har tänt eld på fasaden, säger förundersökningsledaren Lennart Ronnebro.

Det var under söndagskvällen som räddningstjänsten ryckte ut med elva enheter till Västra Frölunda och Reningsborg, som driver en second hand-butik och som är en stor hjälporganisation.

Elden startade i fasaden och spred sig sedan vidare upp till taket. Reningsborgs lokaler fylldes med rök och sot och branden förstörde det mesta i butiken.

Aron Gustafsson, 37, är anställd på Reningsborg.

– Man är i ett vakuum och man vet inte vad man ska göra. Jag är en av dem som jobbar varje försäljningsdag och jag lägger ner min tid och själ här, säger Aron Gustafsson.

Butiken kommer hålla stängt

Nästan allt i butiken kommer att få slängas och butiken kommer även hålla stängt – och det ett bra tag.

– Det kommer ta tid tills vi är tillbaka på våra fötter igen och då vi kan öppna. Vi har fått använda oss av containrar så folk kan komma och skänka grejer, säger Aron.

Reningsborg har flera ideella satsningar. De skänker bland annat pengar till behövande i Moldavien och de har även arbetsträning för personer som behöver stöd för att komma in i arbetslivet.

– Det är de som blir lidande. Vi kommer fortfarande kunna skicka möbler och kläder, men vi kommer inte kunna bidra ekonomiskt.

Hur mår du?

– Det är väldigt blandat. Samtidigt som jag känner en stor sorg så känner jag även ilska. Varför vill någon göra det här mot oss? Men vi kommer komma tillbaka, det kommer ta ett tag bara.

Polisen: anlagd brand

Polisen inledde tidigt en förundersökning gällande mordbrand. En preliminär brottsplatsundersökning visar på att branden var anlagd.

– Det är uppenbart att det är någon som har tänt eld på fasaden. Det börjar aldrig brinna av sig själv och en förstahandstitt visar just på att den var anlagd, säger förundersökningsledaren Lennart Ronnebro.

Polisen inväntar nu brandteknikernas protokoll. Då kommer ett definitivt besked om brandorsaken – men förundersökningsledaren är säker på sin sak.

– Jag har jobbat med det här i 45 år och aldrig har en brottsplatsundersökning haft fel. Och den kommer inte ha fel denna gång heller, säger Lennart Ronnebro.