Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Så undviker du bankomatligorna

Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. Med en metallist manipulerade de två männen bankomater på sin fiffelturné i Västsverige.

Nu åtalas de för tolv fall av bedrägeri eller bedrägeriförsök.

– Det är glädjande att vi har fått fast några och bevisläget borde vara gott, säger Andreas Bengtsson på polisen i Halland.

Det var i september som de två 25-åriga männen åkte runt till Varberg, Ullared, Halmstad och Mölndal, skriver Hallands Nyheter. De satte en metallist för sedelutkasten på bankomater och väntade till deras offer försökte ta ut pengar men inte lyckades. När den drabbade gått därifrån kan de själva plocka ut pengarna. Totalt ska de ha lurat till sig 12 500 kronor. Nu åtalas de vid Varbergs tingsrätt för åtta fall av bedrägeri och fyra fall av försök till bedrägeri.

– Problemet är att det aldrig går att känna igen de som manipulerar bankomaterna på bilderna från övervakningskamerorna. Därför är det glädjande att vi har fått fast några, och bevisläget borde vara gott eftersom de troligtvis finns på film, säger Andreas Bengtsson, vakthavande befäl i Halland.

Stoppar sedlarna

Kan det avskräcka andra bankomatbedragare?

– I viss mån kan det kanske avskräcka, men vi är oftast steget efter. De kommer på nya sätt hela tiden. Nu lär de inte använda den här metoden eftersom folk kommer att vara uppmärksamma på det.

Under oktober har det varit flera bankomatkortsligor i farten i Västsverige. I Jönköping åkte två personer fast i början av oktober, Det har varit flera fall i Karlstad och ett i kil, och i Göteborg letar polisen efter två ligor. Vid alla tillfällen har det varit samma teknik som använts, något har satts för sedelutkastet så att pengarna inte verkar komma ut. Vid ett tillfälle hade även en cigarettfimp placerats så att kvittot inte kom ut.

Så ska du agera

– Får du inte ut dina pengar och du misstänker att det kan vara något konstigt med maskinen, stå kvar där och ring polisen, säger Ulla Brehm, polisens presstalesman på polisen i Västra Götaland.

Hennes råd är att inte vara för snabb med att sticka in kortet utan först titta på bankomaten noga. Ser något konstigt ut kan den vara manipulerad.

– Man ska inte vara rädd, men man ska vara noga med att titta. Det är också viktigt att man håller för när man slår koden så att inte en väldigt liten kamera kan fånga det på film.

Lurade äldre och handikappade

Bedragarna har även andra knep. I mitten av oktober observerade en väktare vid Eriksbergs köpcenter tre personer vid en bankomat. En av dem spelade berusad för att notera koden som kunderna knappade in. Koden signalerades vidare till kompanjonerna som följde med det tänkta rånoffret.

I våras satte polisen stopp för en kvinna som använde sig av en liknande metod. Hon förvillade personen vid bankomaten, så att hon kom åt att trycka på en snabbvalsknapp och sedan tog hon pengarna utan att den bedragne märkte något. Den 21-åriga kvinnan misstänks ha lurat äldre eller handikappade personer på totalt minst en kvarts miljon kronor.

6 TIPS - SÅ LURAR DU BEDRAGARNA

■■ SKYDDA DIN KOD! - 

Skydda alltid din kod. En kamera, så liten att den är svår att upptäcka, kan vara monterad i kortautomaten samtidigt som personer bakom dig i kön inte uppfattar din kod.

■■ STRESSA INTE! - Stressa inte. Kontrollera kortautomaten, för att se om den ser annorlunda ut, innan du stoppar in ditt kontokort. Välj en annan om du är osäker.

■■ VAR PÅ DIN VAKT! - Var misstänksam - skulle kortautomaten bete sig underligt, om du exempelvis inte får dina pengar, gå inte därifrån utan kalla på hjälp.

■■ VAR FÖRSIKTIG! - Förvara ditt kort som en värdehandling. Lämna inte ditt kort ur sikte - där ditt kort är bör du vara. Gäller exempelvis när man ska betala på restauranger eller andra sammanhang där personalen går i från för att dra ditt kort.

■■ HA OLIKA KORT! - Ha ett separat kort där du har begränsat med pengar. Det vill säga, gå inte runt med ett kort där du har alla dina pengar.

■■ SPÄRRUPPGIFTER! - Ha alltid uppgifter om hur du kan spärra ditt kort och få kontakt med din kortleverantör nära till hands.

3 METODER - SÅ LURAR BANKOMATLIGORNA DIG

■■ SKIMMING - en extra kortläsare monteras på automaten. Denna kopierar kortinformation på ditt kontokort och med en kamera filmar den när du slår in din kod. På så sätt får de allt de behöver för att börja ta ut pengar eller handla med ditt konto.

 Bankerna har bytt ut och ändrat säkerhetsutrustningen i bankomaterna vilket har gjort det i stort sett omöjligt med skimning. Men skimning sker fortfarande vid exempelvis bensinstationernas kortterminaler.

■■ CASH-TRAPPING - Bankomaten manipuleras med en list, försedd med dubbelhäftande tejp. När man tar ut pengar ska de fastna i listen och inte komma ut ur sedelutmaningen.

Kunden tror att bankomaten inte fungerar och går därifrån. Då dyker bedragaren upp och tar hand om pengarna som samlats upp i listen.

■■ FORKING - Det är en "gaffel" som körs in i utmatningen. Kunden stoppar in sitt kort i bankomaten och knappar in sitt uttag. När pengarna matas ut körs den så kallade gaffeln in så att bankomaten hamnar i ett vänteläge och ett nytt uttag, på ett betydligt högre belopp, görs.

Bankomaten matar ut sedlarna som fastnar på "gaffeln". Sedan dras "gaffeln" med sedlarna ut. Bankomaten registrerar inte uttaget utan kontot behåller sitt saldo.

Bankomaten går dock sönder och behöver service innan den kan användas igen.