Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen rustar – när mördare och gängmän ställs inför rätta

De två vännerna Sebastian Makonnen och Hrayr Megerdijian, som är hemmahörande i Stockholmsområdet, har dömts till långa fängelsestraff för mord, av Göteborgs tingsrätt. Under hösten inleds hovrättsförhandlingen.
Polisen har satt samman en särskild stab inför höstens många gängrättegångar i Göteborgs tingsrätt. Foto: HENRIK JANSSON

Polisen rustar för sammandrabbningar mellan gäng när rekordmånga stora mål ska avgöras under hösten.

Just nu pågår rättegångar som kretsar kring både Bandidos, gängkonflikten i Biskopsgården och en tonårsliga bakom beställningsmord.

– Det finns hotbilder i detta, säger Robert Karlsson, biträdande regionpolischef.

Han tog nyligen ett unikt beslut.

Den biträdande regionpolischefen berättar hur det gick till när han, på grund av ett mycket stort antal gängrättegångar, upprättade en särskild stab och klassade hösten som en särskild händelse. 

– Vi pratar mord, mordförsök, förberedelse till mord, synnerligen grova narkotikabrott, synnerligen grov misshandel och människorov. Det är de allra tyngsta brottskategorierna som representeras här, säger Robert Karlsson, och fortsätter:

– Jag har blivit föredragen en situation, en helhet och komplex bild, och i samband med det så tog jag beslut om att vi skulle gå upp i särskild händelse för att klara det på bästa sätt. Det finns hotbilder i detta, men det är inte bara därför vi gått upp i särskild händelse. Det är dels för att kunna personaladministrera på ett effektivt sätt men också för att få in kompetenser.

Polisens arbete mot gängen

Karlsson kopplar rättegångshösten till tidigare framgångsrikt arbete i kampen mot gängen. 

– Jag har aldrig i min karriär varit med om att vi gått upp i särskild händelse för att administrera antalet rättegångar och antalet misstänkta. Det är tragiskt att brotten inträffat men också positivt att vi med åklagarna lyckats ta oss hit. Jag kopplar det till det relativa lugn vi har nu. 

Bakgrunden till beslutet om att klassa rättegångshösten som en särskild händelse är bland annat de hot och risker som kan uppstå när rivaliserande gäng möts i rätten. 

– Det rör upp systemet lite grann när det blir såna här rättegångar. 

Robert Karlsson, biträdande regionpolischef. Foto: Polisen

En särskild stab har nu upprättats. 

– Det finns en synlig del och en lite mer osynlig del för allmänheten. Det kommer synas att det är fler poliser vid dessa rättegångar om det behövs. Det hotbilds- och riskbedömer vi löpande. Och sen finns det andra delar som jag hest inte pratar om där vi inte syns genom underättelse- och spaningsverksamheten.

Under tisdagen inleddes rättegången mot en man som pekas ut som ledande för en av falangerna i Biskopsgården, som står inför rätta efter misstankar om förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Mordplanerna var enligt åklagaren riktade mot en annan ledande person inom ett rivaliserande gäng.

Bogere-bröderna inför rätta

Under måndagen inleddes också ytterligare en rättegång med kopplingar till Bandidos. 

Tidigare OS-boxaren Patrick Bogere och hans lillebror, mångårige Bandidos-ledaren Johnson Bogere, står inför rätta efter en misstänkt tortyrkidnappning där offren enligt åklagaren spärrats in och hållits fångna. 

– Någon av killarna hade en skruvdragare och borrade mig i handflatan. De försökte att borra mellan mina knogar men det gick inte, säger offret i förhör.

Johnson Bogere från Bandidos står inför rätta. Foto: Polisen
Patrick Bogere har tidigare varit framstående boxare. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Båda bröderna nekar till brott och Johnson Bogeres advokat har tidigare sagt att hans klient förnekar brott ”å det bestämdaste”.

– Han har inget med detta att göra. 

Vännerna begick mord

Sedan tidigare pågår också i hovrätten ett större mål mot tio personer från en tonårsliga.

De dömdes i juni i tingsrätten efter att, enligt åklagaren, ha utfört mord mot betalning på Guldheden och Lidingö. Sebastian Makonnen, 20, dömdes mot sitt nekande för att ha skjutit ihjäl en 32-årig man i Guldheden och för medhjälp till mord på en 57-årig företagare, som låg i en infekterad ekonomisk tvist, på Lidingö utanför Stockholm två veckor efter det första mordet. För mordet i Lidingö dömdes 23-årige Hrayr Megerdijian till livstids fängelse, också det mot sitt nekande.

Mordet i Göteborg skedde i stadsdelen Guldheden i slutet av maj i fjol. Foto: HENRIK JANSSON

Senare i höst, den 16 oktober, planeras också en omfattande rättegång i en stor knarksmugglingshärva. Enligt åklagaren väntas åtalet i början av oktober mot det aktuella nätverket.

Målet har internationella förgreningar och några av dem uppges ha kopplingar till den nigerianska maffiagrupperingen Black Axe som uppmärksammat för sitt samarbete med den sicilianska maffian.

Mer om ämnet:

Här grips bröderna Bogere i Malaga – misstänkts för inblandning i brutal tortyrkidnappning.