Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen rustar inför kvällens matcher

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Flera timmar innan matcherna drar i gång befinner sig
Foto: Läsarbild
Foto: Läsarbild

På torsdagskvällen möter både Frölunda och IFK Göteborg Djurgården.

Polisen har gått upp i en så kallad särskild händelse och förbereder sig med ökad närvaro vid arenorna och på stan.

– Vi gillar att vara förberedda, vi vill inte lämna något åt slumpen, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

I kväll klockan 19 är det nedsläpp och avspark samtidigt på Scandinavium och Gamla Ullevi. Både Frölunda HC och IFK Göteborg möter Djurgården i SHL respektive allsvenskan. 

– Nu blir det väldigt speciellt att det är Djurgården som kommer på besök samtidigt, det har jag inte varit med om innan, men vi får se det som något positivt, har Marcus Modéer, medie- och informationsansvarig för Blåvitt, tidigare sagt. 

Vid lunchtid i går hade 9 500 biljetter sålts till hockeymatchen, och 12 045 till fotbollsmatchen. Polisen har förberett sig inför mötena.

– Vi har förberett oss ganska gediget, vi har en särskild händelse med anledning av de här matcherna. Det kommer vara mycket människor på stan, både fotbolls- och hockeysupportrar, så vi förstärker närvaron för att trygga allmän ordning och säkerhet, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson. 

Drönare sätts in

Han menar att man sannolikt kommer märka av den ökade polisnärvaron, framför allt runt arenorna men också i centrum.

Under kvällen kommer Göteborgspolisen också använda sig av drönare, eller så kallade UAS:er (unmanned aircraft system) som de egentligen heter.

– Det är ett bra hjälpmedel för polisen, för att skaffa bra överblick dels av situationen men i det här fallet också folkmassor och hur man rör sig, var människor uppehåller sig och vad man ägnar sig åt. Det finns också möjlighet att spela in i samband med när man flyger med USA, så utifall att något brottsligt skulle ske så lir det direkt bevismaterial, säger Hans-Jörgen Ostler.

Tror ni att det kommer bli stökigt?

– Vi hoppas ju inte att det ska bli stökigt, men det kan ju bli så och därför har vi resurser för att kunna hantera det. Vi gillar att vara förberedda, vi vill inte lämna något åt slumpen.

Vid 22-tiden på kvällen hade polisen avslutat kommenderingen i samband med matcherna.

– Det har varit en överlag väldigt lugn tillställning. Vi har haft några få omhändertaganden för stökiga personer och några för fylleri, berättar vakthavande befäl Göran Carlbom.