KARTLÄGGNING. Kommenderingschef Lars Klevensparr visar hur de olika demonstrationstågen kommer att röra sig. "Hotbilden är stor, men vi måste se till att konfrontationer inte uppstår", säger han. Polisinsatsen kring moskédemonstrationerna är den största sedan EU-kravallerna 2001. Foto: Anders Ylander
KARTLÄGGNING. Kommenderingschef Lars Klevensparr visar hur de olika demonstrationstågen kommer att röra sig. "Hotbilden är stor, men vi måste se till att konfrontationer inte uppstår", säger han. Polisinsatsen kring moskédemonstrationerna är den största sedan EU-kravallerna 2001. Foto: Anders Ylander

Polisen rustar för kravaller på Hisingen

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. I morgon kommer 600 nazister till Hisingen. Polisen rustar med sin största insats sedan EU-kravallerna 2001.
- Hotbilden är stor och jag är orolig, säger kommenderingschef Lars Klevensparr.
Till lördagens demonstrationer i samband med moskébygget har extrapolis från Stockholm och Skåne kallats in.
- Det är vår största insats sedan EU-kravallerna 2001, säger Lars Klevensparr.
Tre olika demonstrationer har fått tillstånd och stora delar av området i Lundby kommer att stängas av. En av demonstrationerna är tydligt emot moskébygget och arrangeras av Nationaldemokraterna.

Tusentals deltagare

- Vi tror att extremhögern kommer att bestå av ungefär 600 personer, främst från Sverige, säger polisen Fredrik Dahlgren.
Samtidigt kommer även två andra motdemonstrationer att äga rum, med uppskattningsvis tusen personer vardera.

Ramberget stängs av

Eftersom extremhögern kommer att passera i närheten av Ramberget, stängs stora delar av berget för att hindra folk från att kasta ner saker. Även de boende i Kvilleområdet kommer att påverkas av demonstrationerna.
- Inga demonstranter kommer att komma in i området, men de boende har fått information om att inte använda parkeringsplatserna, säger Martin Fredman som är polisinsatschef och tillägger:
- Men vi ser inte att det här ska bli rörigt för de boende annat än i form av trafikstörningar.

Oroar sig för kvällen

De sista demonstrationstillstånden går ut klockan 18, men polisen oroar sig för vad som kan hända efteråt.
- Självklart finns möjligheter att de gör upp om att träffas någon annanstans, särskilt när de inte kommer nära varandra under själva demonstrationerna, säger Martin Fredman och får medhåll av Lars Kleven-sparr.
- Hotbilden är stor och jag är alltid orolig. Men vi vet inte hur det blir förrän på lördag eftermiddag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER