Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen planerar slå till mot migrantläger

Beslutet. Fastkilade bakom vindrutetorkaren på en bulgariskregistrerad bil satt tre A4-sidor med Kronofogdens avhysningsbeslut översatta på bulgariska. Foto: Anders Ylander
Övergiven. När GT vid 18-tiden på måndagen besökte en av bosättningarna fanns det inga människor kvar vid bosättningarna. Foto: Anders Ylander
Nedskräpat. Vid platsen för en av bosättningarna ligger skräp, trasiga stolar och spår från eldplatser. Foto: Anders Ylander
Kritiserar avhysningarna. EU-parlamentarikern Soraya Post, FI, har tidigare kritiserat kommunens avhysningar av EU-migranter då hon menar att det både är en kostsam och kortsiktig lösning. Foto: Anna Svanberg

På onsdag slår Kronofogden och polisen till mot tre parkeringsplatser där 58 EU-migranter slagit upp bosättningar i Göteborg.

– De här parkeringsplatserna är till för pendlare inte för bosättningar, säger Stefan Granat planeringsledare på Trafikkontoret som förvaltar marken.

Kronofogdens beslut togs den 8 oktober efter en begäran från Trafikkontoret i Göteborg.

De berörda parkeringsplatserna ligger i Kallebäck och Mölndal där marken ägs av Göteborgs stad.

Enligt Stefan Granat på Trafikkontoret ligger ett 50-tal klagomål bakom vräkningen.

– Det här handlar om otillåten användning av offentlig plats. Vi har omkring 60 personer som har bosatt sig här och vi har fått ett 50-tal klagomål om att parkeringsplatserna är upptagna, att folk känner sig otrygga, och att det skräpas ner. När vi får så många klagomål ingår det i våra instruktioner att ta det här vidare, säger Stefan Granat.

Martina Glänfelt är chef för Kronofogdens team som ansvarar för att människorna försvinner från parkeringsplatserna.

Informerat med tolk

Hon berättar att hennes personal redan har varit ute och informerat de berörda personerna om att Kronofogden på onsdag med hjälp av polisen kommer att avhysa dem från platsen om de inte försvinner självmant.

– Vi åker alltid ut innan vi genomför ett sådant här beslut. Den 14 oktober var vi ute med tolk och hade även med vårt beslut översatt på rumänska och bulgariska, säger Martina Glänfelt.

Glänfelt säger att hon hoppas att människorna har flyttat på sig innan de åker ut till platsen. Annars riskerar de att bli av med sina bilar och tillhörigheter.

– Vi kommer att genomföra det här på onsdag genom att åka ut och kontrollera så att de inte är kvar. Kan vi koppla till exempel en bil till en person som ingår i vårt beslut så kommer bilen att bärgas från platsen, säger Martina Glänfelt.

"Problemet flyttas runt"

Stefan Granat på Trafikkontoret menar att problemet med tältläger och illegala bosättningar ligger på ett högre plan än vad trafikkontoret själva kan lösa.

– Vi på Trafikkontoret sitter inte på lösningen på det här problemet - det ligger snarare på regeringsplanet. Problemet flyttas runt mellan de markförvaltande nämnderna i kommunen för varje gång människor tvingas flytta, säger Stefan Granat.

Han menar att Trafikkontoret måste ta hjälp av Kronofogden och polisen då deras uppdrag är att se till så att parkeringsplatserna används till det syfte de är tänkta för.

– När det gäller de här platserna finns det ju redan offentliga beslut kring vad marken ska användas till. Vi hoppas att de här människorna flyttar på sig självmant. De här parkeringsplatserna är till för pendlare och det ligger i vårt uppdrag att se till så att marken används för det ändamålet, säger Stefan Granat.

När GT på måndagseftermiddagen besöker en av bosättningarna i Kallebäck är inga EU-migranter kvar vid platsen. I terrängen ligger sovsäckar, skräp, kläder och vattendunkar. Det finns även spår från att det har eldats på flera ställen.

Kritiseras av Soraya Post

Fastkilade bakom vindrutetorkaren på en bulgariskregistrerad bil sitter tre A4-sidor med Kronofogdens beslut översatta på bulgariska.

När Kronofogden tillsammans med polisen förra sommaren avhyste EU-migranter från parkeringsplatsen i Kallebäck varnade EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi) för att metoden både är kortsiktigt och kostsam.

– Det är skamligt att man förflyttar folk på det sättet. Vart ska de ta vägen nu då? Man vräker dem igen, och igen, och igen. Det är ingen bra lösning.

Soraya Post tycker att kommunerna måste ta ett socialt ansvar för tiggarna.

– Det här är ett EU-problem och vi politiker måste lyfta frågan, men kommunerna måste ändå ta det ansvar som man bör ta när det gäller människor, sa Soraya Post i samband den förra avhysningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!