Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen om tiggarna: "Ökningen fortsätter"

Tiggarna har blivit fler i Göteborg. En bön om pengar till mat för dagen? Foto: Per Wissing

GÖTEBORG. Vanligtvis åker många tiggare hem till sina hemländer över vintern. Men i år är det fler än någonsin kvar på Göteborgs gator.

- Det här är inget som kommer att klinga av, säger citypolisen Lars Christensen.

Ökning av hemlösa EU-migranter

Enligt en mätning som Socialstyrelsen gjorde i november var antalet fattiga EU-migranter som vistades i Sverige 400 personer.

De flesta är lågutbildade och har svårt att hitta jobb.

Sju av tio EU-migranter i Göteborg är hemlösa, bland annat därför att de inte har råd med boende, enligt uppgifter från Stadsmissionen.

EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige men måste själva försörja sig och ordna sitt eget boende.

I gruppen ingår även så kallade tredjelandsmedborgare - personer med uppehållsrätt i ett annat EU-land.

Inom kort kommer EU-kommissionen att presentera åtgärder som ska ge kommuner vägledning om hemlöshet och arbetslöshet bland fattiga som kommer hit från andra EU-länder.

Tiggare väcker känslor i staden

16 oktober 2013 skrev GP om tiggaren Krasto Krastinov som anklagats för att ha rånat en moderat politiker. Historien var påhittad och politikern polisanmäldes.

21 april 2011 rapporterade Ekot att Sala blir den första kommunen i landet att införa ett förbud mot tiggeri. I riksdagen är bara SD för ett förbud. GT:s reporter hånad som tiggare

26 november 2010 rapporterade GT:s reporter Markus Hankins från gatan. Han klädde ut sig till tiggare och mötte både hån och kyla i jul- handelns Göteborg. Organiserade ligor bakom tiggeriet

25 november 2010 sa polisen till GT att organiserade ligor tog hit tiggarna, då ett 40-tal personer. Förtjänsten var cirka 80-100 kronor om dagen per tiggare. Tre kvinnor blev avvisade till Rumänien

15 april 2010 skrev GP att tre kvinnliga tiggare omhänder-tagits av polisen för att direktavvisas till Rumänien. Ett 40-tal avvisades totalt 2010.

Det totala antalet tiggare är något mindre jämfört med för några månader sedan.

- Men vi har fler EU-migranter just nu än vad vi brukar ha vid den här tidpunkten på året. Många kommer antagligen att övervintra här. Det är en väldig skillnad, säger Lars Christensen.

Minst 100 tiggare

Tiggarna är romer från Rumänien och Bulgarien. Lars Christensen, som dagligen rör sig bland tiggarna, uppskattar att det lågt räknat rör sig om 100 personer.

Vilka är det som tigger?

- De som tigger, de tigger pengar. De begår inga brott, det har jag inga belägg för. Visst sker det brott där romer förekommer men jag kan inte dra det till att det rör sig om kriminella ligor, säger han.

- Barn ser vi oftast inte sitta och tigga. Utan det är halta, lytta och medelålders.

Högsäsong på sommaren

De bulgariska romerna brukar komma i maj och åka hem i oktober, men alltså inte i år. Lars Christensen tror att det beror på att möjligheterna att stanna nu är bättre.

I fredags öppnade Bräcke diakoni ett natthärbärge i samarbete med kommunen, Frälsningsarmén och Stadsmissionen. Frälsningsarmén har även ett dagcenter med möjlighet att äta, duscha och tvätta kläder.

- Gruppen som hittills varit här har varit väldigt tacksam. De uttrycker tydligt att om de inte sovit här hade de sovit på centralstationen eller utomhus, säger Mona Axelsson, personalchef på Bräcke diakoni.

Har plats för 25 personer

Härbärget har öppet till april med plats för 25 personer varje natt. De boende ska vara drogfria.

I dagsläget gäller fem nätter per person.

- Vi som håller i detta ska träffas redan om ett par veckor och utvärdera hur vi tänker framöver, bland annat med antalet nätter, säger Mona Axelsson.

Kraftig ökning

Stadsmissionen har under de senaste åren sett en kraftig ökning av fattiga EU-medborgare i Göteborg.

Lennart Forsberg, socialchef på Stadsmissionen, förklarar att man varit i kontakt med över 500 personer på sin mötesplats på Andra Långgatan sedan starten för ett år sedan. Långt ifrån alla tigger.

- Den stora gruppen är inte tiggarna du ser på stan utan snarare de människor du inte ser. De samlar burkar, säljer Faktum och tar korta påhugg, säger han.

Flyttar runt i Europa

Enligt honom flyttar gruppen runt i Europa i jakt på försörjning. Merparten bor i tält, i bilar eller utomhus.

- De lever oerhört utsatt. Den här ökningen kommer att fortsätta. Det är en del av det nya rörliga Europa, säger Lennart Forsberg.

Lars Christensen har en liknande syn på det.

- Vill man göra det enkelt kan man införa förbud. Men den enskilde individen kommer fortfarande att vara längst ner på samhällsstegen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!