Polisen om mordet på Marie: ”Bevisningen är tillräcklig”

Marie Johansson mördades i Stuvkällaren i Göteborg.
Foto: PRIVAT / PROGRAMMET EFTERLYST
Peter Thylén, poliskommissarie på polisens Kalla fall-grupp i Göteborg.
Foto: Polisen

I höstas gick polisen ut med en ny fantombild på Marie Johanssons mördare.

Efter det topsades 51 kvinnor – utan resultat.

Nu vädjar polisen om att få in nya tips från allmänheten i jakten på Maries mördare. 

– I det här fallet har vi tillräckligt mycket bevisning, så om vi bara topsar rätt kvinna så är det klart, säger Peter Thylén, poliskommissarie på polisens Kalla fall-grupp i Göteborg.

Marie Johansson, 36, mördades på sitt jobb i tygbutiken Stuvkällaren i Göteborg 2005. Hon överfölls vid stängningsdags och hittades först dagen därpå av butikens ägare.

Polisen är säker på att förövaren är en kvinna och hennes blod hittades på brottsplatsen. Men den misstänkta kvinnan har fortfarande inte hittats.

I oktober släppte polisen en ny fantombild på hur Maries mördare kan ha sett ut då mordet ägde rum – och hur hon kan se ut i dag. Bilderna togs fram med hjälp av en ny teknologi utifrån kvinnans DNA.

Efter att bilden släpptes kom ungefär 150 tips omgående in till polisen och efter att ha bearbetat tipsen topsades 51 nya kvinnor i december och januari. 

Men utan resultat.

– I det här fallet har vi tillräckligt mycket bevisning, så om vi bara topsar rätt kvinna så är det klart, säger Peter Thylén, poliskommissarie på polisens Kalla fall-grupp i Göteborg.

Fantombilden som visar hur den misstänkte mördaren kan ha sett ut när brottet begicks.
Foto: Polisen / Polisen
Polisens fantombild av hur den misstänkta mördaren kan se ut i dag.
Foto: Polisen / Polisen

Arbetar fram en ny lista 

Trots att masstopsningen inte gav något genombrott i utredningen fortsätter jakten på att hitta den kvinna som kan ha mördat Marie Johansson.

– Vi får fortfarande in tips, ungefär fem i veckan. Det leder till att vi fyller på en ny lista över kvinnor att topsa, säger Peter Thylén som hoppas att allmänheten fortsätter tipsa.

– Det är viktigt att de personer som var i Stuvkällaren den dagen hör av sig. Det finns fortfarande personer som vi inte har pratat med.

Under de år som gått har omkring 650 kvinnor topsats i mordutredningen. 

Vid årsskiftet trädde en ny lag i kraft som innebär att polisen nu har tillstånd att söka efter DNA hos nära släktingar till misstänkta gärningsmän, som själva inte finns med i registret.

Polisen har uppgett att den nya behörigheten bland annat kommer att användas för att komma närmare en lösning på mordet på Marie.