Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen om filmen: ”Ett tafatt försök”

I en film som skickades till Expressens reportrar en timme innan bilbränderna i Västsverige skyller den maskerade mannen det som ska ske på "polisen, politikerna och samhället".
Uppemot hundra bilar totalförstördes under måndagsnatten. Foto: PRIVAT / PRIVAT

Polisen beskriver budskapet i den film som skickades till Expressens reportrar en timme före bilbrandsattackerna i Västsverige som ett "tafatt försök att rättfärdiga kriminella handlingar".

– Om denna människa på fullt allvar tror att sådana här gärningar gör att vi inom polisen i fortsättningen inte skulle gripa personer som begår brott, eller att socialtjänsten inte skulle omhänderta barn som är i fara, då är den personen naiv och verklighetsfrånvänd, säger Christian Nylén, biträdande lokalpolischef i Göteborg syd. 

Det var under torsdagen som Expressen kunde publicera filmen där en maskerad man – timmarna före attackerna inleds under måndagen – skyller det som ska ske på ”polisen, politikerna och samhället”.

Filmen sändes till Expressens reportrar en dryg timme före attacken i fyra västsvenska områden – men utan att det i detalj framgick exakt vad och var "något stort" skulle ske.

I filmen säger den maskerade mannen, på bruten göteborgska, att de tröttnat på påstådda trakasserier från polisens sida, att socialtjänsten rycker bort barn från deras familjer och att det är just deras fattiga områden och inte de rikas som kameraövervakas. 

En av bilarna som brann i Västra Frölunda. Totalt brann omkring 80 bilar i Västsverige och ytterligare 30-40 förstördes. Foto: HENRIK JANSSON

Samordnade attacker

Efter publiceringen säger kammaråklagare Mats Ihlbom att filmens själva existens och att den skickats före attackerna kan tyda på att det varit samordnade attacker. 

– Att det finns en film kort intill tyder spontant på att det varit samordnade attacker med någon slags syfte bakom, säger Mats Ihlbom.

 

LÄS MER: Maskerade mannen i video: En hämnd mot polisen 

 

I filmklippet tas ett antal upplevda problem upp, hur ser du på det som motivbild?

– Jag utesluter inte att det kan vara motivbilden, sedan kan jag inte påstå att det är någonting som jag sätter högst upp i arbetshypoteserna. Det går definitivt inte att utesluta. Det är inte alls otroligt att det här är en reaktion på samhället i stort, speciellt kanske rättsväsendet kan man säga, att det finns olika motiv till att man vill protestera eller arbeta mot samhället eller rättsväsendet.

Åklagaren Mats Ihlbom leder utredningen kring bilbränderna i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON

Christian Nylén, biträdande lokalpolischef i Göteborg syd, tycker att innehållet i det som sägs på filmen påminner om resonemang och argument som ofta förs fram i samband med ingripanden mot kriminella i området.

– Visst finns det tillfällen då den här typen av åsikter uttrycks, när vi rapporterar folk som har begått brott eller kontrollerar personer i samband med att brottslighet pågår, säger Christian Nylén.

Det brann på flera ställen i Västsverige under måndagskvällen. Foto: LÄSARBILD
"Vi vet ju fortfarande inte om det här har en koppling till den aktuella händelsen", säger Christian Nylén om filmen. Foto: LÄSARBILD

"Tafatt försök"

Han beskriver filmen som naiv och som ett försök att rättfärdiga rent kriminella handlingar.

– Vi vet ju fortfarande inte om det här har en koppling till den aktuella händelsen. Men den är ju inskickad inom en tidsram som gör att man skulle kunna tror att det är så. Om det nu skulle vara så, så ser vi det endast som ett tafatt försök att försöka rättfärdiga kriminella handlingar, säger Christian Nylén.

 

LÄS MER: Polisen: Ytterligare tre män stoppades i Turkiet

 

– Om denna människa på fullt allvar tror att sådana här gärningar gör att vi inom polisen i fortsättningen inte skulle gripa personer som begår brott, eller att socialtjänsten inte skulle omhänderta barn som är i fara, då är den personen naiv och verklighetsfrånvänd.

Åklagaren Mats Ihlbom har tidigare uteslutit politiska motiv bakom händelserna:

– När jag pratar om politiskt motiv så är det att påverka, att man har en politisk agenda ett politiskt budskap man vill framföra på något sätt. I det här ärendet har jag svårt att se att det skulle vara politiskt motiverat på det sättet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!