Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen: Mordet hade aldrig behövt inträffa

Edis Sijamhodzic dömdes under onsdagen till livstids fängelse för mord och mordbrand efter att ha dödat en man på Ulvöns vandrarhem i Ljungskile utanför Uddevalla. Foto: POLISEN
Edis Sijamhodzic mördade i den bohuslänska skärgårdsidyllen. Foto: ROBERT BETZEHAG

Edis Sijamhodzic, 30, har dömts till livstids fängelse för mord och mordbrand efter att ha berövat en man livet på Ulvön i Ljungskile i fjol.

När han begick dådet hade han nyligen dömts för ett annat brott – men satt inte frihetsberövad.

Nu kritiserar polisen rättssystemet.

– Det här är verkligen inte bra, säger Sten-Rune Timmersjö vid polisens rotel för grova brott i Fyrbodal.

Förra sommaren dömde Norrköpings tingsrätt Edis Sijamhodzic, 30, till tre års fängelse för grovt vapenbrott och grov smuggling. Domen överklagades till hovrätten, som den 29 september fastställde tingsrättens dom.

Edis Sijamhodzic överklagade ännu en gång, till Högsta domstolen.

I väntan på att de skulle komma med sitt beslut i frågan om prövningstillstånd eller inte satt mannen inte frihetsberövad.

 

LÄS MER: Edis Sijamhodzic mördade i idyllen

 

Och under den tiden begick han ett ännu allvarligare brott. I november mördade han en man på ett vandrarhem på den idylliskt belägna Ulvön i Ljungskile i Uddevalla, för vilket han nu dömts till livstids fängelse för.

– Vi har pratat mycket om det här. Hade han suttit häktad under hela den rättsprocessen hade det här mordet aldrig ha behövt hända, säger Sten-Rune Timmersjö, chef över polisens rotel för grova brott i Fyrbodal och en av dem som haft hand om utredningen av mordet på Ulvön. 

– Vi kan inte påverka domstolarnas beslut. Men det här är verkligen inte bra.

"Jag tycker det är anmärkningsvärt" säger Sten-Rune Timmersjö om att Sijamhodzic inte begärdes häktad efter frivårdens yttrande om att risken bedömdes som hög att Sijamhodzic skulle återfalla i brott. Foto: JONATHAN BERNTSSON

Frivården varnade för återfall

I ett yttrande från frivården, som utredde Edis Sijamhodzic i samband med mordutredningen, tar de upp att han förekommer 14 gånger i belastningsregistret mellan år 2003 och 2015.

Man skriver:

"Frivården bedömer att risken för återfall i brott är hög. Det finns ett övervakningsbehov utifrån det brottsregister som finns och att Sijamhodzic frekvent återfaller i brott. Han behöver arbeta med sina tankar och dess innehåll och få kunskap om hur hans tankar kan skilja sig från en person som inte begår brott. "

– Han har en kriminell livsstil, vad det beror på vet vi inte. Men han har tidigare begått flera grova brott, säger Sten-Rune Timmersjö.

 

LÄS MER: Teorin: Mördade man – satte eld på kroppen 

 

Åklagaren som hade hand om smugglingsmålet, yrkade i tingsrätten på att Edis Sijamhodzic skulle sitta häktad i väntan på dom. Något som tingsrätten avslog.

– När vi gjorde den bedömningen talade vi bara om flyktfara. Åklagaren hade inte åberopat återfallsrisken, utan det var endast flyktfara som var grunden för häktningen, säger Sophie Falkman, domare vid Norrköpings tingsrätt.

Domaren säger att rättspraxis är att en person normalt sett häktas om minimistraffet för aktuellt brott är två år, såvida det inte finns uppenbara skäl att inte hålla personen häktad. I vapenmålet ansåg tingsrätten att det inte fanns tillräckliga skäl att Edis Sijamhodzic skulle sitta frihetsberövad, utifrån det material som presenterades och man hade att utgå från.

Edis Sijamhodzic tände på Ulvöns vandrarhem efter att han misshandlat en man till döds där inne. Foto: Polisen

"Anmärkningsvärt"

Åklagaren som hade hand om vapenmålet har inte gått att nå, men advokaten Eva Enetjärn som företrädde Edis Sijamhodzic i det fallet säger att det inte yrkades på häktning för hennes klient under och efter den efterföljande hovrättsförhandlingen. Högsta domstolen fastställde domen i december.

Sten-Timmersjö säger att det inte är första gången han ser brottslingar återfalla i brott i väntan på dom.

– Man träffar på det här ibland. Jag kan förstå att de släpps på fri fot i väntan på dom om straffet är fängelse i sex månader. Men tre som han dömdes till, det är ett allvarligt fängelsestraff. Jag tycker att det är anmärkningsvärt, säger Sten-Rune Timmersjö.

– Konsekvenserna blev till det yttersta den här gången.

Sverker Mattsson, advokat åt Edis Sijamhodzic under mordutredningen, har inte gått att nå för en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!