Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen missade att identifiera den dömde mördaren på bild

En av de inblandade poliserna pekade på bild ut en man som ska ha slagit honom med en fana. Mannen heter Rami Joukanen och är dömd för mord. Men han identifierades aldrig av polisens utredare. Foto: POLISEN
Den välkände finske nazisten och dömde mördaren Rami Joukanen, 27 vid nazistiska NMR:s manifestation på Kungsholmstorg i Stockholm den 25 augusti 2018Foto: ALEX LJUNGDAHL
Rami Joukanen i Almedalen i juli 2018.

Polis och åklagaren misslyckades med att ta reda på vilken nazist som slog en polisman i bröstet med en fana under nazistkravallerna i Göteborg - trots att han fångades på bild.

Expressen kan nu avslöja att den utpekade är den välkände finske nazisten och dömde mördaren Rami Joukanen, 27.

– Nej, jag känner inte igen det, säger kammaråklagare Jonas Martinsson som lett åtalet mot nazisterna.

På torsdagen åtalades 17 personer för olika brott i samband med Nordiska motståndsrörelsens våldsamma demonstration i Göteborg den 30 september förra året.

Men alla brott som begicks har inte utretts.

I ett PM som ingår i förundersökningen rapporterar en polisman om hur hans grupp var satt att bevaka NMR vid Fabriksgatan när nazisterna började bråka med journalister som var där för att bevaka händelserna.

”Vi gjorde en urlastning och trängde oss fram mellan bussarna för att hjälpa pressen då de blev hårt ansatta”, skriver polisen i sitt PM.

 

 

Han fortsätter:

"I samband med detta så var det en i NMR som slog mig med en av deras hemmagjorda fana i bröstet. Slaget träffade över bröstet men tack vare min skyddsutrustning så uppstod ingen smärta.”

Genom att gripa tag i fanan och slå mannen på händerna lyckades polisen få honom att släppa fanan.

Händelsen fångades på bild av TT:s fotograf på platsen, och på bilden, som ingår i förundersökningsprotokollet, pekar polismannen ut den misstänkte gärningsmannen.

Men polisens utredare har inte identifierat mannen, och ingen har åtalats för attacken mot polismannen.

Dömd mördare

Nu kan Expressen avslöja att mannen på bilden är den dömde mördaren Rami Joukanen, 27. 

År 2007 torterade Joukanen och två andra personer en 55-årig man till döds i hans lägenhet i Upplands Väsby.

De sparkade honom kängsparkar, slog honom med knogjärn och baseballträ och stack honom med kniv. En av Joukanens medbrottslingar kastade en mikrovågsugn på mannen. 

 

LÄS MER: Här är mördaren Rami Joukanen mitt i Almedalen 

Dömde mördaren Rami Joukanen, 27. Foto: ALEX LJUNGDAHL

De filmade och fotograferade delar av dödsmisshandeln. På filmen hörs Joukanen säga "hell seger". På bilden, som Joukanen tog på sitt mordoffer, skrev han ”NS Kickers”. NS står för nationalsocialism.

Rami Joukanen och en jämnårig man dömdes för mord, medan en ung man dömdes för grov misshandel. På grund av gärningsmännens låga ålder vid mordtillfället dömdes gärningsmännen sluten ungdomsvård i stället för fängelse. Joukanen fick tre år.

Senare har han dömts för bland annat vapenbrott, grov stöld, häleriförseelse, smuggling och narkotikabrott. Samtidigt har han fortsatt att synas i nazistkretsar.

Åklagaren känner inte igen namnet

Numera bor Joukanen i Finland, där han är medborgare. Han är medlem i den finska grenen av NMR och utsågs i somras till ”årets aktivist”. Han deltog också när NMR besökte Almedalen i somras och när NMR höll en stillastående demonstration på Kungsholmstorg i centrala Stockholm i slutet av augusti.

Åklagare Jonas Martinsson.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

När Expressen i torsdags i förra veckan pratade med Jonas Martinsson, som är åklagare i fallet med nazistkravallerna i Göteborg, sa han sig inte känna till namnet Rami Joukanen.

– Nej, jag känner inte igen det.

Han är dömd mördare. Det är väl en sådan som borde vara möjlig att identifiera?

– Jo, men det låter ju rimligt.

När Expressen pratar med Martinsson igen på måndagseftermiddagen säger han att de inte kommer att gå vidare med utredning mot Joukanen.

– Det är jag tveksam till att vi gör. För att inte utredningen ska växa alldeles över huvudet så har vi valt att begränsa vilka vi tittar på och då har vi valt att inte utreda vidare personer som är hemmahörande i andra länder. 

Det här är ändå en person som misstänks ha slagit en polis. Det är väl allvarligt?

– Ja, så kan man absolut se det men vi valde att göra den här avgränsningen i det här stora sammanhanget.

Pekade ut en annan person

Missen med Joukanen är inte den enda i den omfattande utredningen av nazistkravallerna i Göteborg förra året. Expressen kunde i fredags berätta att polisen i bildbevismaterialet mot en av de åtalade, Björn Kajsajuntti, 30, pekat ut en annan person som också deltog i nazistmarschen. Kammaråklagare Jonas Martinsson säger nu om det ärendet:

– Utredarna har börjat titta på det. Jag kan inte säga nåt mer om det nu än att vi tittar på det.

Vet ni om det finns bildmaterial på just Kajsajuntti från de här situationerna?

– Jag kan inte gå in på det nu. Vi får undersöka det först, säger Martinsson.

Expressen har sökt Rami Joukanen.