Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen missade att granska bakluckan

Polisen var på plats vid den 41-årige mannens arbetsplats i Billdal redan på torsdagskvällen men trots att hans bil stod där så var det ingen som undersökte bagageluckan.

Där hittades mannen tre dygn senare, men inte av polisen utan av frivilligorganisationen Missing People.

- Jag ställde mig själva samma fråga när jag fick informationen; varför hittade Missing People honom och inte vi, säger Erik Nord, operativ chef vid polisen i Västra Götaland.

Det var vid 15-tiden i går som frivilligorganisationen Missing People hittade den döde 41-åringen i bagageluckan på hans bil utanför arbetsplatsen i Billdal. Då hade han varit försvunnen sedan i torsdags. Polisen var dock på plats redan på torsdagskvällen men man genomsökte aldrig bagageluckan trots att man visste att det var 41-åringens bil. Erik Nord kan inte svara på hur polisen missade att göra det.

- Det är en väldigt relevant fråga. Jag ställde mig själv samma fråga när jag fick informationen; varför hittade Missing People kroppen och inte vi, säger han.

Ja, vad är svaret på den frågan?

- Jag har inget svar på det i nuläget. Det kan finnas flera olika svar. Det kan vara så att det finns fel och brister i våra rutiner och det är något vi måste utreda.

Inget nödläge

Polisen fick samtal från mannens anhöriga vid 21-tiden på torsdagskvällen förra veckan. Utifrån den information polisen hade då gjorde man bedömningen att det inte rörde sig om ett nödläge.

- Hade det varit så så hade vi kopplat in hemvärnet, orienteringsklubbar och andra och åkte ut för att leta. Men vi gjorde bedömningen att vi behövde bättre uppgifter, säger Erik Nord.

Polisen tog dock ärendet på allvar och en patrull åkte dock hem till mannens familj och tog upp en anmälan.

- Vi sökte även igenom bostaden och allmänna utrymmen. Det här är ju ett bostadshus så vi sökte igenom källare och vind, det är ju ställen man kan söka sig till, säger Erik Nord.

När 41-åringen inte kunde hittas där åkte man till hans arbetsplats där hans bil stod på parkeringen. Bilens bagagelucka kontrollerades dock inte. I stället gick man in på arbetsplasten och sökte av den samt ett område runt arbetsplatsen, bland annat med hjälp av hundpatruller. 41-åringens telefon hade han lämnat kvar så den gick inte att pejla.

- Vi beslutade därför att avvakta ytterligare uppgifter och lämnade ärendet vidare till kriminaljouren som tar hand om försvunna personer, säger Erik Nord.

Men varför tittade man inte i bagageluckan när bilen ändå stod där?

- Jag vet inte vilka bedömningar som gjordes på plats.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!