Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen missade att de hade sprängt bomb

Sent på fredagskvällen hördes en kraftig explosion i Kållered söder om Göteborg. Polis drog igång ett stort pådrag efter det misstänkta bombdådet – men förklaringen var att Nationella bombskyddet hade detonerat en misstänkt hemgjord bomb. (OBS! genrebild)Foto: Tomas Leprince
<p>"Det blev ett missförstånd där vi hade missat att meddela lokal polis", säger Tobias Colliander, bombtekniker på Nationella bombskyddet, som en förklaring. <br></p>Foto: Anders Ylander

Sent på fredagskvällen hördes en kraftig explosion i Kållered söder om Göteborg.

Polis drog igång ett stort pådrag efter det misstänkta bombdådet – men förklaringen var att Nationella bombskyddet hade detonerat en misstänkt hemgjord bomb.

– Det blev ett missförstånd där vi hade missat att meddela lokal polis, säger Tobias Colliander, bombtekniker på Nationella bombskyddet.

Fredag kväll och natten till lördag satte den mystiska explosionen frågetecken i huvudet på stora delar av Göteborgsområdet. Inklusive polisen – som skickade ett stort pådrag för att följa upp det misstänkta bomblarmet.

Nu kommer förklaringen. Tobias Colliander på Nationella bombskyddet berättar att man hade varit och hämtat en misstänkt hemgjord sprängladdning – så kallad HME för engelskans "home made explosives" – på en plats i norra Halland.

"Farligt att handskas med"

Han vill inte gå in på exakt var eller varför sprängmedlet hämtades. Men HME är ofta extra känsligt varför bombskyddet iakttar största möjliga försiktighet.

– I normala fall försöker vi destruera misstänkt HME direkt på platsen eller göra transporten så kort som möjligt. Den här gången gick det av olika anledningar inte, säger Tobias Colliander.

Hur riskabelt är det att transportera sådant sprängmedel?

– Vi har metoder för att minimera riskerna. Men HME är farligt att handskas med eftersom det har instabila egenskaper och är känsligt för såväl stötar som värme och annat.

Sprängdes i ett grustag

Grustaget i Kållered är en av de platser Nationella bombskyddet brukar använda för att oskadliggöra sprängmedel. Det var därifrån ljudet som satte igång ett polispådrag kom sent på fredagskvällen.

Allt gick enligt plan – utom att Göteborgspolisen aldrig meddelades, vilket gp.se var först att berätta om.

– Vi åkte ju naturligtvis ut och letade då människor hörde av sig om att de hört en kraftig smäll, säger polisens presstalesman i region väst, Peter Aldersson.

Tobias Colliander förklarar missen:

– Vår avdelning styrs av RKC (rikskommunikationscentralen) i Stockholm. Det hade brustit i kommunikationen till LKC (länskommunikationscentralen) från vår sida. Polisen här borde ha varit meddelade av oss.

"Inte det vanligaste..."

Enligt Peter Adlersson, presstalesman för polisen i väst, är det här ett undantag. Han säger att Nationella bombskyddet normalt sett informerar LKC när de gör insatser av den här typen. Hur vanligt det är att bombskyddet spränger hemgjort sprängmedel...?

– Inte det vanligaste larmet vi åker på, säger Tobias Colliander och fortsätter:

– Det vanligaste är konventionella sprängmedel som dynamit. Till exempel om någon köper en gammal gård och rensar ut ladan – och så hittar de gammal dynamit. Den tar vi hand om och destruerar.