Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svidande kritiken – efter polisens mordutredningar

Anna Spång-Lyngs död utreddes som mord, men polisen har kommit fram till att det handlade om en olycka.Foto: PRIVAT
Anna Spång-Lyng hittades död på en gård utanför Falkenberg för två år sedan.Foto: HENRIK JANSSON

Polisen i Halland har fått svidande kritik för sitt arbete med vissa mordfall av bland annat anhöriga och Leif GW Persson.

Och nu kritiseras man även internt.

Efter att ha granskat 500 dödsfallsutredningar i länet skriver utredningsenheten i region Väst att "det har framkommit brister i dokumentationer i ett stort antal ärenden".

– Den här rapporten är ganska skarp, säger biträdande regionpolischefen Robert Karlsson.

En grupp från utredningsenheten hos polisen i region Väst har gått igenom samtliga dödsfallsutredningar i polisområde Halland från 1 januari 2015 till 28 februari 2018. Det handlar om 500 utredningar och i slutsatserna står det:

"Vid genomgången av de 500 ärendena har det framkommit brister i dokumentationen i ett stort antal ärenden. Det saknas dokumenterad information om omständigheterna runt dödsfallen samt förhörsutsagor eller annan dokumentation från anhöriga/bekanta/närstående som borde haft mycket information att tillföra utredningen. Det saknas vidare inte sällan identitet på och förhör med de vittnen som funnits på plats.

Det är svårt att förstå hur en förundersökningsledare, utifrån den bristande dokumentationen i dessa ärenden, kunnat göra en bedömning om det är ett naturligt dödsfall eller om ett brott begåtts. Det kan vara så att det funnits muntlig information vid beslutstillfället. Om så varit fallet måste denna information nertecknas och dokumenteras i utredningen. Förundersökningsledaren måste vidare föra någon typ av anteckningar på vilka grunder som denna fattar sina beslut".

Åtgärder föreslås

Den bristande dokumentation som upptäckts har gjort det svårt att avgöra om det är ett naturligt dödsfall, självmord eller om brott har begåtts, står det i pressmeddelandet. De åtgärder som föreslås är en utbildningsinsats för all personal i yttre tjänst i polisområdet.

– Den stora kritiken i rapporten är att de inte kan se tillräckliga underlag för att fatta beslut kring utredningarna som granskats. Detta för att de underlagen har avlagts muntligen, men inte dokumenterats. Det är förkastligt i sig. Vi måste bli bättre på att dokumentera, säger Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland. 

Han fortsätter:

– Jag tar till mig av kritiken och kan berätta att vi redan nu har vidtagit flera åtgärder och kommer att fortsätta med det framöver.

 

Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland, säger att han var en av initiativtagarna till att utredningen skulle startas. Foto: POLISEN

I fem ärenden bedöms att ytterligare utredningsåtgärder borde göras för att kunna göra en slutgiltig bedömning av dem.

– Jag vet inte vilka ärenden det handlar om. Men jag tror att det finns chans till att vi öppnar upp dem på nytt, säger Mats Palmgren. 

 

LÄS MER: Polisen kastade bevis från utredningen om Annas död 

 

Utredningsgruppen tycker också att polisområdet bör se över möjligheten att tillföra en större utredningsresurs i samband med dödsfallsutredningar.

"Det är för få personer som arbetar med utredning av dödsfall i Halland", skriver granskningsgruppen.

Nu kommer även polisen att införa stickprovskontroller gällande dödsfallsutredningar i övriga polisområden i regionen, står det i pressmeddelandet. Det för att se om det kan finnas strukturella och generella brister i fler polisområden.

Anna Spång-Lyngs död har granskats 

Ett av de mest uppmärksammade fallen är det som gäller Anna Spång-Lyng, 32. Hon hittades död på en gård Falkenberg i oktober 2016 av sin mamma Git Spång.

Polisen inledde en förundersökning om mord eftersom det inte kunde uteslutas att hon utsatts för ett brott. Snart konstaterades det dock att Anna Spång-Lyng sannolikt avlidit efter att ha fallit från taket och att det handlade om en olyckshändelse.

Förundersökningen lades ner, men efter att bland annat Leif GW Persson kritiserat polisen i SVT:s "Veckans Brott" togs fallet upp på nytt. I den nya utredningen hölls 55 nya förhör och Rättsmedicinalverket kom med förtydliganden till prover som togs vid obduktionen.

Men det slutade på samma sätt som förra gången.

"Det finns inte någon anledning att anta att någon annan har orsakat hennes död", skrev polisen när utredningen lades ner en andra gång. 

– Det är inte ett brott som ligger bakom Annas död, sa förundersökningsledaren Urban Svahn.

Anna tillsammans med sin mamma Git Spång. Foto: PRIVAT

Om informationen som nu kommer från polisen, om den interna granskningen, säger Git Spång:

– Jag kände till att det här skulle komma. Vi kommer fortsätta överklaga, vi är inte färdiga med det här.

– Jag känner mig jättebesviken. Jag hade min förhoppning att utredningen skulle ha hanterats respektfullt. 

 

 

Nu har hon och hennes advokat skickat in en överklagan till Utvecklingscentrum i Göteborg. 

– Jag har inte gett upp, vi kommer fortsätta, säger hon.

Ett annat omskriven utredning i Halland är den i Ullared, där en man också hittades död utomhus. Också där var den inledande rubriceringen mord, men även där rubricerades det om när det inte ska ha funnits tecken på att brott var begånget.

"En annan inställning"

Sedan den interna granskningen inleddes har polisområde Halland börjat förändra sitt arbete med dödsfallsutredningar, står det vidare i pressmeddelandet. Nu inleds alltid en förundersökning om misstänkt mord om man inte säkert kan fastställa att ett naturligt dödsfall ligger bakom.

– Vi ser en helt annan inställning i Halland nu jämfört med tidigare. Nu arbetar man med både hängslen och livrem för att inte missa något i de initiala utredningsåtgärderna eller i dokumentationen, säger Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i region Väst, i pressmeddelandet.

Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i region Väst.Foto: Polisen

Han utvecklar sedan: 

– Den här rapporten är ganska skarp, men inriktningen är att vi ska berätta hur det är med syftet att bli bättre genom att våga lyfta på saker om ting. Om det finns brister ska vi beskriva och jobba med de bristerna.

 

Granskningen visar bristerna

Sammanfattning av generella och strukturella brister i samband med dödsfallsutredningarna i Halland:

 

Brister gällande utredningsåtgärder

Initial inställning om händelsen är ett brott eller inte

Det saknas dokumenterad information om vad som legat till grund för

det initiala beslutet att ärendet ska hanteras som en dödsfallsutredning

Loggar/Dagboksblad är bristfälliga

Primärrapporterna har för skiftande kvalité

Har tvångsmedel använts så har en förundersökning inletts

Bristfällig information om dödsfallet till rättsmedicinalverket 

Händelserapporter ingår inte i dödsfallsutredningarna

Kriminaltekniker undersöker för få dödsfall

Felaktiga brottskoder

Tar för lång tid att få obduktionsprotokollet

Mer bilder från händelsen.

Brister i dokumentation gällande godshantering