Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen lovar skärpt insats mot båtstölder

PLOCKAR. 539 båtmotorstölder polisanmäldes förra året. Enbart i Sotenäs kommun där Smögen finns stals förra året 71 fritidsbåtsmotorer, många värda långt över 100 000 kronor. Bilden är från en annan hamn. Foto: Maria Hansson

SMÖGEN. Förra året stals fritidsbåtsmotorer för minst 37,7 miljoner kronor bara i Västsverige.

Vid ett tvådagarsmöte på Smögens havsbad har berörda norska och svenska myndigheter träffats för att tackla problemet.

– Vi ska skärpa oss, men det måste också motorernas ägare göra när det gäller förvaring, låsning och märkning, säger polismästare Niclas Hallgren, Uddevalla till GT.

SÅ GÖR DU OM DU DRABBAS

Om du upptäcker att motorn till din fritidsbåt är borta och förmodligen stulen. Rör ingenting. Kontakta först polisen på 114 14.

Stöldgods för miljoner

Vid sjutiden på morgonen den 22 februari i år greps sex personer i närheten av Ljungskile misstänkta för stöld av båtmotorer. De sex misstänks tillhöra ett kriminellt nätverk från Polen.

Gripandet kunde ske efter en spaningsinsats. Två personer försökte fly men kunde gripas av hundpatrull efter 400 meter respektive 2 kilometer.

I samband med gripandet beslagtogs ett flertal båtmotorer av varierande storlek till ett värde av uppemot en miljon. De sex sitter häktade misstänkta för grovt häleri.

– Vid den här konferensen kom det fram att fritidsbåtsmarknaden i både Norge och Sverige av kriminella ses som ett smörgåsbord där det bara är att ta för sig.

"Smörgåsbordet" omfattar hela Oslofjorden, Bohuslän, Göteborg och Kungsbacka, en bit av Skåne, hela Blekinge och Stockholms skärgård.

Stort mörkertal

Förra året polisanmäldes 539 båtmotorstölder. Snittvärdet på de stulna båtmotorerna är 70 000 kronor.

– Men mörkertalet är stort, inte minst har vi internt inom polisen problem med brottskodningen och därmed statistiken, säger polismästare Niclas Hallgren.

Vid Smögenmötet deltog 55 personer från polis, tull och kustbevakning både från Sverige och Norge.

– Vi har diskuterat erfarenheter, möjliga samordningsmöjligheter med mera i syfte att skärpa oss, fortsätter Niclas Hallgren.

Kriminella ligor

Vilka är det som stjäl båtmotorer?

– I huvudsak tre kategorier. Lokalt kriminella, samt kriminella från Baltikum och från de sydliga Östersjöländerna, säger Niclas Hallgren.

– Erfarenheterna från Norge och Sverige är likartade.

De flesta båtmotorer stjäls från obevakade uppställningsplatser samt ordinarie båtplatser. Värsta stöldmånaden är september och veckodagarna då flest tjuvar slår till är måndag-tisdag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!