Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Ligor ligger bakom traktorstölder

Olle Jakobsson och Göte Jakobsson driver gården Guterud utanför Långserud i Värmland. Förra helgen stals deras John Deere-traktor och deras teleskoplastare, som tillsammans värderas till över två miljoner kronor.Foto: Privat
Göran Trangius, utredare på larmtjänst.Foto: Privat
John Deere-traktorn var spårlöst borta när Göte Jakobsson kom ut på gården på söndagsmorgonen förra helgen: "Det är bedrövligt."Foto: Privat
Håkan Carlsson, tillförordnad chef vid polisens nationella transportsäkerhetsgrupp.

När mjölkbonden Göte Jakobsson, 57, kom ut på gården var traktorn – som värderas till 1,8 miljoner kronor – spårlöst försvunnen.

Bara i år har över 100 traktorer stulits runtom i landet – och nu går polisen ut och varnar för de östeuropeiska traktorligorna som opererar i Västsverige.

– Det är bedrövligt, säger Göte Jakobsson.

Så undviker du att traktorn blir stulen

# Förvara traktorn på ett ställe som är svårtillgängligt för tjuven.

# Använd en märkning som är svår för tjuven att ta bort.

# Se till att traktorn har spårningsutrustning.

# Lås traktorn och göm nycklarna.

# Grannsamverkan. Håll koll åt varandra.

Källa: Polisen.

Här har traktorstölder begåtts i Västsverige de senaste veckorna

Karlstad

Två John Deere-traktorer stals på gårdar norr om Karlstad i början av september.

Mellerud

I början av september fick ett företag i Mellerud inbrott. Där stals två John Deere-traktorer.

Härryda

En vecka in i oktober stals en grävmaskin i vid Härryda hembygdsgård, intill riksväg 40.

Säffle

Bröderna Jakobsson fick obehagligt besök på sin gård i Långserud utanför Säffle. Förra helgen tog sig någon in och stal en traktor och en teleskoplastare. Göte Jakobsson uppskattar det sammanlagda värdet på fordonen till 2,2 miljoner kronor.

Lidköping

I helgen blev en privatperson, som har en gård utanför Lidköping, bestulen på sin traktor.

Vetlanda

Tjuvarna klippte upp stängslet vid Lantmännen i Vetlanda och körde ut med två helt nya jordbrukstraktorer för någon vecka sedan.

Vara

Under förra helgen utsattes en maskinförsäljare i Vara för inbrottsförsök. Tjuvarna försökte också få med sig en traktor av en privatperson, utan framgång. Polisen misstänker ett samband.

Göte Jakobsson och hans bröder driver gården Guterud i Långserud i Värmland.

Förra helgen blev mjölkbönderna bestulna på två av sina fordon. Tjuvarna hade tagit sig in i foderladan och tagit med sig en teleskoplastare och en traktor.

Den senare är av märket John Deere och ska vara värd 1,8 miljoner kronor.

– Vi kom ut och skulle ha första traktorn vid halv åtta på söndagsmorgonen. Då såg vi att teleskoplastaren var borta. De hade tagit den inne i ladan. Vi har en elstyrd port som de hade hissat upp. De hade kört ut maskinen och sedan hissat ner porten igen, säger Göte Jakobsson, och fortsätter:

– Och traktorn, den köpte vi ny i våras. De stal bägge på samma gång.

Är ett stort problem

Göte Jakobsson säger att tjuvarna höll sig borta från de ställen på gården som var larmade.

– De var väldigt medvetna om vad de skulle göra. Polisen tror att det är ett beställningsjobb på något vis. Det har hänt väldigt många sådana här stölder och man har fått tag i en del traktorer utomlands, säger Göte Jakobsson.

Traktorstölderna är ett stort problem som gäckar både polisen och försäkringsbolagen.

Göran Trangius är utredare på Larmtjänst, försäkringsbranschens gemensamma organisation för att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet. Han förklarar att stölderna av traktorer ökat på senare tid.

Hittills i år har över 100 stycken blivit stulna över hela landet, knappt hälften har återfunnits.

– Det har ökat väldigt mycket för varje år som gått. Bara i helgen tog de fyra stycken. Traktorer har höga värden och är lättstulna. De är lätta att omsätta, säger Göran Trangius.

Vilka är det som stjäl traktorer?

– Vi vet att de har hittat traktorer i Polen, Litauen, Lettland och Vitryssland. De ska ner dit på något sätt.

Så det är ligor som ligger bakom?

– Absolut.

Färdas via Öresundsbron

Men så sent som natten till lördag fick polisen stopp på en lastbil i Värmland. En litauisk medborgare misstänks ha stulit två jordbruksmaskiner från ett företag i Karstad.

Vid 22-tiden stoppades lastbil två mil norr om staden på E18. Polisen misstänker att det rör sig om en internationell liga som slår till mot traktorägare från hela Västsverige.

De senaste månaderna har traktorer anmälts stulna i bland annat Värmland, Dalsland, Bohuslän och Jönköping. Nu i dagarna har dessutom flera gårdar i Skaraborg utsatts för stöldförsök varav ett, i Lidköping, blev framgångsrikt.

Det rör sig om traktorer till ett totalt värde av flera tiotals miljoner kronor.

– Väldigt ofta är det utländska ligor som kommer hit och stjäl. Och de stjäl också i andra länder. Man stjäl och ordnar med transport, så det är inte ens är säkert att den som kör vet att det är stulet, säger Håkan Carlsson.

Är olika ligor

Det är olika ligor som återkommer till Sverige gång efter annan.

– Vi har naturligtvis flera ligor. De är aktiva och gör många stölder. Det är inte en som kommer hit, stjäl tre traktorer och inte kommer igen, utan de kommer tillbaka och stjäl. Toppen av ligorna sitter inte sällan utomlands och organiserar, säger Håkan Carlsson.

Han vill uppmana lantbrukarna till att hålla ögon och öron öppna.

– Antingen är de ute efter hela fordonet som de omidentifierar och säljer vidare som det är, eller så är man ute efter reservdelarna. Det är en väldigt stor del som blir till reservdelar som man sätter på pall och skickar i väg till Europa. De är ute efter att tjäna pengar och en traktor ger stora pengar, säger Håkan Carlsson.

"Har inget att förlora"

Göte Jakobsson och hans bröder har efter stölderna på Guterud haft tät kontakt med försäkringsbolaget för att få ersättning för John Deere-traktorn.

De har två traktorer till, men tvingas ändå ta hjälp av grannarna för att täcka behovet av den som stals. Mjölkbonden är upprörd över de internationella ligornas fräckhet.

– Det är bedrövligt och otroligt kyligt. De som gör det här måste vara folk som inte har något att förlora eller som är hårt trängda. För oss har det än så länge inte varit något problem med försäkringsbolaget och grannarna har ställt upp. Men har man en mjölkgård lever man av varenda krona, säger Göte Jakobsson.