Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bankomat-larmet: Tar kort och pengar

Polisen i Värmland slår larm om manipulerade uttagsautomater.

Det sedan man fått in anmälningar om att folk har gjort uttag – men varken fått tillbaka kort eller pengar.

– Vi har haft sådana här räder förut, så vi vill varna, säger förundersökningsledaren Eva Hallberg.

Bedrägeri genom manipulerade bankomater förekommer just nu i Värmland. Med anledning av det har polisen i länet gått ut med en varning på sin Facebook-sida.

Polisen skriver bland annat:

"Polisen i Värmland har fått uppgifter om att personer försöker manipulera uttagsautomater, som har preparerats så att varken kort eller pengar kommer ut när kunden försöker göra uttag. Vi vill därför uppmana dig att vara uppmärksam om du upptäcker något, som ser misstänkt ut."

Man ger även ett antal råd till den som misstänker att den blivit utsatt för ett bedrägeriförsök.

Polisen uppmanar folk att stanna kvar på platsen, ringa banken och polisen samt inte lämna bankomaten obevakad.

– Vi har fått in en begäran från bedrägeriutredarna att highlighta det här eftersom att det har förekommit nyligen. Det är något som vi ser dyka upp då och då, säger Stefan Wickberg, presstalesperson hos Värmlandspolisen..

Vittne gjorde observationer

Enligt Stefan Wickberg har man haft ett fall i Falun och även ett i Karlstad. Polisens presstalesperson förklarade först att offret som utsattes i Värmland, en kvinna, själv hörde av sig till polisen, men enligt förundersökningsledaren Eva Hallberg var det ett vittne som larmade.

– Det är en person som har ringt in och sagt att hon sett en kvinna stå vid en bankomat och larma för att sedan gå därifrån. Strax därefter dyker det upp någon och rycker någonting från bankomaten. Kvinnan som utsatets har vi inte fått kontakt med så hon har kanske inte ens upptäckt det, säger Eva Hallberg.

Polisen är väldigt angelägen om att komma i kontakt med kvinnan.

– Vi har haft sådana här räder förut, så vill vill varna, säger Eva Hallberg.

Ingen är ännu misstänkt för händelsen, som rubriceras som bedrägeri.

Varit problem förut

Problem med uttagsautomater förekommer med jämna mellanrum.

I början av februari tvingades Swedbank stänga sina bankomater i panik efter att personer kunde ta ut en obegränsad summa pengar.

Det gick så långt att polisen fick gå ut och bevaka vissa bankomater så att de inte skulle tömmas på pengar. Då berodde det inte på att någon manipulerat bankomaterna utan om ett fel i bankens system som gjorda att man kunde ta ut mer pengar än vad man hade på sitt konto.


Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android