Polisen larmades till ett befarat Ku Klux Klan-möte, men det var bara ett luciatåg. Foto: Ian Forsyth/Getty ImagesPolisen larmades till ett befarat Ku Klux Klan-möte, men det var bara ett luciatåg. Foto: Ian Forsyth/Getty Images
Polisen larmades till ett befarat Ku Klux Klan-möte, men det var bara ett luciatåg. Foto: Ian Forsyth/Getty Images
Polisen i Jönköping fick in larm om ett potientiellt Ku Klux Klan-möte.Polisen i Jönköping fick in larm om ett potientiellt Ku Klux Klan-möte.
Polisen i Jönköping fick in larm om ett potientiellt Ku Klux Klan-möte.

Polisen larmades om Ku Klux Klan – var luciatåg

Publicerad

På luciamorgonen fick polisen i Jönköping in ett larm där inringaren hävdade att Ku klux klan befann sig i en matsal i Jönköping. 

Men det var bara ett luciatåg.

– Det är ganska långsökt. Att man inte funderar först vad det kan vara, sa Magnus Grahn på Jönköpingspolisen.

Senare under eftermiddagen dementerade dock polisen händelsen - det var ett internt polisskämt.

Klockan var tio över sju på luciamorgonen när polisen skulle ha fått fick larmet, som Jönköpings-Posten var först med att rapportera om.

– Tydligen hade man uppgifter om att det skulle finnas Ku Klux Klan-personer i en matsal, säger Magnus Grahn, gruppchef vid polisen i Jönköping.

Polisen skulle då ha ryckt ut till platsen "på uppdrag från kriminalunderrättelsetjänsten".

– När man kommer dit ser man ju att det stämmer inte. Det var ett luciatåg och inga Ku Klux Klan, säger Magnus Grahn.

Magnus Grahn tycker att inringaren borde ha tänkt ett steg längre innan man larmade polisen.

– Det är ganska långsökt. Jag fattar inte riktigt hur man tänker. Att man inte funderar först vad det kan vara, säger han.

LÄS MER: Larm om Ku Klux Klan var polisskämt 

Falsklarmet dementerades

Men det som verkade vara en rejäl missuppfattning visade sig senare inte stämma. 

Polisen meddelade under onsdagseftermiddagen att man aldrig åkt ut på något sådant ärende. Det var ett internt polisskämt.

– Den polis som höll i informationen har då pratat med lokalmedia om det här ärendet utan att kontrollera det, säger Fredrik Lindfors, chef lokalpolisområde Södra Vätterbygden.

 – Det är inte roligt eller bra på något sätt. Det är helt oacceptabelt, säger Fredrik Lindfors.

 

LÄS MER: Gjorde premiär som lucia – som 100 åring 

 

Fakta: Ku Klux Klan

Ku klux klan grundades i USA på 1800-talet efter inbördeskriget.

Det är en rasistisk organisation som strävar efter en vit överhöghet och finns både i USA och Europa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER