Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen kraftsamlar – inför skolstarten

Jonathan Simonsson, operativ samordnare vid polisen.Foto: Johanna Waak

I samband med den annalkande skolstarten finns risk för oroligheter, och under veckan har polisen därför ökat sin närvaro i delar av västra Göteborg. 

Och polisen vädjar om allmänhetens hjälp.

– Vi är tillgängliga för medborgarna och utan deras hjälp kan vi inte göra så mycket, säger Joakim Simonsson, operativ samordnare vid polisen.

Beslutet bakom den ökade polisiära närvaron bottnar i lärdomar från tidigare erfarenheter. Det säger Niklas Svensson, kommunpolis i område syd Göteborg, till P4 Göteborg.

– Vi tittar på statistik och vad som har hänt tidigare år och vi har sett en tendens att det kan vara lite oroligt i samband med exempelvis skolstart, säger Niklas Svensson, kommunpolis i område syd Göteborg, till P4.

För ett år sedan tände svartklädda ungdomar eld på ett 60-tal bilar i området kring Frölunda torg. Men polisen ser inga tecken på att något liknande är nära förestående.  

– Det finns inga indikationer på att sådana typer av social oro skulle genomföras. Vår ökade närvaro är en del av vårt trygghetsskapande arbete som vi jobbar med kontinuerligt, säger Joakim Simonsson, operativ samordnare vid polisen.

Minst ett 60-tal bilar brann vid Frölunda torg för ett år sedan. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

”En hög närvaro”

Insatsen är koncentrerad till Frölunda torg och Tynnered, som finns med på polisens lista över särkilt utsatta områden. 

– Det kommer att vara en hög närvaro av framför allt polisens volontärer. Det är frivilliga människor som ställer upp och hjälper polisen i vårt trygghetsskapande arbete. Det är väldigt uppskattat, säger Simonsson, och fortsätter:

– Volontärerna kommer att röra sig i området och prata med folk och vara tillgängliga. Poliser kommer inte att vara lika synliga men kommer att finnas i området och jobba med andra uppgifter. 

Uppmaningen till allmänheten

Joakim Simonsson uppmanar också allmänheten att ta kontakt, om det är något man funderar över. Det kan vara avgörande, menar han.

– Allmänheten är våra öron och ögon. Ta tag i en polis eller prata med en volontär. Lämna ett tips eller berätta vad vi gör bra och vad vi gör dåligt. Vi är tillgängliga för medborgarna och utan deras hjälp kan vi inte göra så mycket, säger Simonsson.