Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen JO-anmäls för att ha slagit ihjäl katt

Katten Sven-Erik.
Polisen anmäls.Foto: Janerik Henriksson/Tt

En man i Jönköping har skickat in en JO-anmälan mot polisen för djurplågeri.

Detta efter att hans katt avlivats i samband med en trafikolycka.

– De har inga som helst rättigheter att göra som de gjorde, säger mannen till GT.

En Jönköpingsbo riktar stor kritik mot polisens agerande efter att hans katt dog tidigare under månaden.

Han ifrågasätter polisens val att avliva katten - och han misstänker också att katten var vid livet när polisen valde att placera honom i en frys i polishuset.

Detta efter att han i efterhand lät katten obduceras.

– Det finns väldigt mycket som är fel i deras agerande, säger mannen till GT.

Katten hade varit försvunnen i närmare två dygn när kattägaren fick reda på att han varit med om en trafikolycka.

Paret som körde på katten tog kontakt med polis direkt efter det inträffade och hade för avsikt att ta med honom till veterinären. Men polisen uppmanade dem att lämna - de ville själva ta hand om den.

Slog katten med batong i huvudet

Enligt polisens rapport slog en av dem katten upprepade gånger med batong i huvudet, för att sedan ta tag i svansen och lägga den i en påse.

Polisen uppger att båda bakbenen var avslagna och ryggraden var av, till följd av trafikolyckan - och att man därmed tvingades till en snabb handling.

– Jag förstår verkligen inte varför de använde batong. Om de nu ska avliva så måste de ju använda skjutvapen, säger mannen och förvånas över polisens brist på kommunikation.

"Skyllde på att det var för mörkt"

– Polisen fullständigt struntade i att göra en id-kontroll, trots att man klart och tydligt ser hans tatuering i örat. De skyllde på att det var så mörkt så att de inte såg det, säger han och tillägger:

– Plus att om det nu var så att det var för mörkt. Varför hörde de inte av sig till mig när de kom till polishuset, frågar han sig.

Kattägaren hävdar vidare att man från polisens sida inte kontrollerat så att katten var död när den lades i frysen.

– Jag är helt övertygad över att han levde då. Jag har en del kunskaper om fysik och gravitation, och anser att det är helt omöjligt att förklara kattens frysta position på ett annat sätt än att han vaknat upp från sin medvetslöshet, säger mannen.

Låtit katten obduceras

Kattägaren har i efterhand låtit obducera katten för att fastställa dödsorsaken. Och han hävdar att obduktionsresultaten visar att katten inte hade drabbats av några allvarliga skador vid trafikolyckan och därmed hade överlevt om den lämnats till veterinär.

– Poliser har inte utbildning att avgöra katters tillstånd. En veterinär måste avgöra vad som är lämpligt i en sådan situation. De kunde ju om inget annat höra av sig innan de bestämde sig för att avsluta hans liv, det är så fruktansvärt illa agerat, säger mannen.

"Vill inte kommentera i media"

Polisen väljer att inte kommentera det inträffade i nuläget.

– Vi kommer att komma med ett skrivligt uttalande kring detta, men vill inte kommentera det i media. I och med att det är en JO-anmälan vill vi inte gå in i pågående utredning, säger polisens presskontakt i Jönköping Niklas Bohman.