Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen jagar flera män – säkrat tre personer

Fyra poliser ska ha förts till sjukhus efter en vild biljakt genom Göteborg.
Foto: Per Wissing
Enligt polisen greps tre personer i 20-årsåldern av polis efter biljakten.
Foto: Linus Olsson
Enligt polisens presstalesman Björ Blixer greps tre personer.
Foto: Per Wissing

En dramatisk biljakt genom stora delar av centrala Göteborg slutade med att tre gärningsmän körde in i ett räcke och kunde gripas, misstänkta för bland annat förberedelse till rån.

Fyra poliser tvingades uppsöka sjukvård och i gärningsmännens bil hittade polisen huvor och vad de tror vara luftvapen.

– När polisen kom efter fordonet avvek de i väldigt hög hastighet och körde ifrån polisen in på gångbanor, säger Lennart Adler, polisens förundersökningsledare.

Det var vid 13-tiden på söndagen som polisen fick ett larm angående maskerade män i en bil i Kviberg. Polisen misstänkte att männen förberedde ett väpnat rån – sedan inleddes en intensiv biljakt som spände över stora delar av Göteborg. Minst en polishelikopter deltog i jakten.

Först när gärningsmännen körde in i ett räcke vid Sisjön söder om stan kunde de tre männen i 20-årsåldern kunde gripas.

– Det var fyra eller fem polisbilar och en brandbil här. Dessutom cirkulerade helikoptern ovanför. Jag såg hur poliserna klättrade över ett staket, säger en person som bevittnade dramats upplösning.

"Säkrat tre personer"

I bilen hittade polisen vapenliknande föremål. Lennart Adler, förundersökningsledare på polisen i Göteborg, säger på söndagskvällen att vapnen inte verkar ha varit äkta.

– Vi har skickat dem på teknisk undersökning och i nuläget ser det ut som att det inte är riktiga vapen, säger han och fortsätter:

– Sannolikt är det inte riktiga vapen utan någon form av luftvapen men med ett ytterst välliknande utseende.

Fyra poliser fick föras till Sahlgrenska sjukhuset efter den rafflande jakten – senare kom lugnande besked om poliserna.

– De är lindrigt skadade och har lämnat sjukhuset, säger Robert Edh, biträdande vakthavande befäl på Göteborgspolisen.

Utreds för flera brott

Förundersökningsledaren Lennart Adler vill inte gå in på fler detaljer om de misstänkta gärningsmännen. Polisen vet inte om fler personer är inblandade i det misstänkta rånförsöket.

– Det kan vara någon som gett dem ett uppdrag – vi vet inte.

Polisen har inlett en förundersökning om förberedelse till rån, vårdslöshet i trafik, avvikande från trafikolycka, märkesförfalskning och brott mot knivlagen.

För bara några dagar sedan försökte en smitande bensintjuv köra på poliser i Borås efter ett ingripande. Föraren greps misstänkt för försök till grov misshandel.