Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens besked om Dantes död: Inga brottsmisstankar

Dante, 12, försvann i tisdags kväll. På fredagen hittades han död. Foto: Privat / Privat
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

I tisdags kväll anmäldes tolvårige Dante försvunnen. En omfattande sökinsats inleddes, och i tre långa dygn höll Sverige andan.

På fredagen hittades Dante, men den lille pojken var då inte längre vid liv.

Polisen uppgav att ingenting tydde på att han utsatts för brott – något som bekräftades av den preliminära rättsmedicinska undersökning som genomfördes under måndagen.

– Allt tyder på att dödsorsaken är drunkning. Det finns ingen misstanke om brott, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst.

Dantes anhöriga har underrättas.

Dante, 12, kom aldrig hem från kvällspromenaden med familjens hund i tisdags kväll. Vid 18-tiden larmades polisen och en massiv sökinsats inleddes.

Polis, räddningstjänst, militär och tusentals frivilliga deltog i arbetet.

Under natten mot torsdagen började polisen genomföra sökningar i ån Ätran, inte långt ifrån Tröingeberg där Dante försvann. Vid lunchtid på torsdagen var området kring ån avspärrat.

Samtidigt uppgav polisen att spår efter Dante hade hittats. De ville dock inte uttala sig om vilka spår det handlade om.

Hittades vid dammluckor

Under kvällen samma dag gav polisen order om att minska flödet från vattenkraftverket i Herting, en bit uppströms från det avspärrande sökområdet. Detta för att underlätta dykarnas sökarbete.

Ansträngningarna från polis och frivilliga gav resultat. På fredagseftermiddagen avslutades sökinsatsen, men den fick inte det lyckliga slut som alla hade hoppats på. 

En avliden person hittades vid vattenkraftverkets dammluckor.

– Vi har i dag vid 15.40-tiden anträffat en avliden person. Den avlidne är inte fullgott identifierad, men anhöriga har underrättats om att det med allra största sannolikhet är Dante, sa Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef i Falkenberg, på fredagen

– Den pågående förundersökningen om misstänkt brott står kvar, men i dagsläget finns inget som stärker misstankarna om brott, fortsatte han.

Inget tyder på brott

Under måndagen genomfördes en preliminär rättsmedicinsk undersökning där Dantes identitet fastställdes hundraprocentigt. 

Ingenting i undersökningen tyder på att han utsatts för något brott, uppger polisen.

– Allt tyder på att dödsorsaken är drunkning. Det finns ingen misstanke om brott, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst.

Dantes anhöriga har underrättas.

På söndagen skrev Dantes pappa ett öppet brev på Facebook, där han berättade om sorgen och saknaden efter sin son.

Han skrev:

Jag har gått sönder å kommer aldrig bli hel igen [...] Det jag vill helst just nu är att alla där ute hjälper mig att minnas min älskade älskade Dante. Kan inte beskriva min tacksamhet till alla som hjälpt till, även om jag inte kunnat visa det.

 

GT har varit i kontakt med Dantes familj, som godkänt publiceringen av Facebook-inlägget.

Ett hav av ljus och blommor växte fram på Stortorget i Falkenberg den kväll som Dante hittades. Foto: HENRIK JANSSON
På flera platser i landet hölls en tyst minut för Dante på lördagen. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN