Polisinspektör Anders Karlsson riktade skarp kritik mot rikspolischefen Dan Eliasson i sin debattartikel. Foto: Anders YlanderPolisinspektör Anders Karlsson riktade skarp kritik mot rikspolischefen Dan Eliasson i sin debattartikel. Foto: Anders Ylander
Polisinspektör Anders Karlsson riktade skarp kritik mot rikspolischefen Dan Eliasson i sin debattartikel.  Foto: Anders Ylander
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Sven LindwallRikspolischef Dan Eliasson. Foto: Sven Lindwall
Rikspolischef Dan Eliasson.  Foto: Sven Lindwall
Alexandra Mezher mördades på sin arbetsplats, ett HVB-hem, en 15-årig pojke misstänks för dådet. Foto: PrivatAlexandra Mezher mördades på sin arbetsplats, ett HVB-hem, en 15-årig pojke misstänks för dådet. Foto: Privat
Alexandra Mezher mördades på sin arbetsplats, ett HVB-hem, en 15-årig pojke misstänks för dådet.  Foto: Privat
Efter att debattartikeln publicerades har Anders Karlsson fått hyllningar från hela landet. "Stationen har svämmat över med blommor och presenter". Foto: PrivatEfter att debattartikeln publicerades har Anders Karlsson fått hyllningar från hela landet. "Stationen har svämmat över med blommor och presenter". Foto: Privat
Efter att debattartikeln publicerades har Anders Karlsson fått hyllningar från hela landet. "Stationen har svämmat över med blommor och presenter".  Foto: Privat

Polisen hyllas efter kritiken mot chefen

Publicerad

Polisinspektör Anders Karlssons svidande kritik mot rikspolischef Dan Eliasson blev på onsdagen en av de mest lästa och delade texterna i landet.

Nu översköljs den frispråkige polisen av hyllningar.

– Det har ringt kollegor från hela Sverige. Stationen har svämmat över av blommor och presenter. Detta otroliga engagemang vill jag tillägna alla brottsoffer i hela landet, oavsett bakgrund, säger Anders Karlsson.

"Finns du verkligen på riktigt, Dan Eliasson? Har du egna barn eller andra anhöriga?" Så skrev Anders Karlsson, polisinspektör vid polisen i Göteborg City, i en debattartikel som GT publicerade på onsdagen.

Upprinnelsen till texten var ett tv-inslag i SVT där Dan Eliasson kommenterade det brutala knivdåd på ett HVB-hem i Mölndal som ledde till 22-åriga Alexandra Mezhers död.

"Rikspolischef Dan Eliasson sitter i SVT:s Gomorron Sverige den 26 januari och har möjlighet att på ett ärligt sätt beklaga den oerhörda sorg som drabbat anhöriga och vänner efter mordet på Alexandra Mezher på ett HVB-hem i Mölndal. Dan Eliasson ägnar sina tankar åt brottsoffret och hennes anhöriga endast några få sekunder", skriver Anders Karlsson i debattartikeln.

"Jag blev illamående"

Till GT säger han:

– Jag blev illamående när jag hörde Dan Eliasson inte lägga mer vikt vid brottsoffret och de enorma insatser för samhället hon gjort genom att hjälpa ensamkommande ungdomar.

På torsdagseftermiddagen hade Anders Karlssons debattartikel nästan 32800 interaktioner på Facebook - under onsdagskvällen var texten den mest delade i hela landet. Även om Karlsson hade förväntat sig att artikeln skulle väcka reaktioner är han överväldigad av det enorma gensvaret.

– Det har ringt och sms:at poliser från hela Sverige. Stationen har svämmat över av blommor och presenter. De får inte plats med allt på stationen.

Den jättelika floden av uppmuntran vill Anders Karlsson skicka vidare till en grupp som han menar behandlas styvmoderligt av både polisen och samhället.

– Jag vill tillägna alla dessa blommor och presenter till alla brottsoffer i hela landet. Det var för dem som jag skrev artikeln. Jag tycker att de förminskas något alldeles våldsamt.

"Hyllning till alla brottsoffer"

I kölvattnet av debattartikeln har Anders Karlsson också hyllats av personer och krafter med främlingsfientliga motiv. Han betonar med eftertryck att hans debattartikel inte på något sätt handlar om etnicitet eller kultur.

– I vissa kretsar framställs det nu som att jag är flyktingmotståndare men det är absolut inte det texten handlar om. Ur mitt perspektiv är detta en hyllning till alla brottsoffer, oavsett bakgrund eller kultur. Och oavsett om de har blivit av med en cykel eller fallit offer för något så fruktansvärt som det som hände i Mölndal, säger Anders Karlsson.

Rikspolischef Dan Eliasson har avböjt att kommentera Anders Karlssons kritik.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER