Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen hyllade sin insats – avslöjades som en lögn

Polisens egen version av händelseförloppet – som alltså inte stämmer.
Uddevalla tingsrätt.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
OBS! Genrebild.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Polisen hyllade sin egen ”välkoordinerade” och ”snabba” insats vid ett bombhot mot Uddevalla tingsrätt. 

Men det hela var en lögn, avslöjade Bohusläningens reporter Hampus Eklund

– Det är exceptionellt att de bara hittar på en insats, säger krimreportern till Journalisten. 

Det påstods att 300 bomber placerats ut vid Uddevalla tingsrätt den 2 september. På sin hemsida skrev polisen: 

”Polisen tog hotet på allvar och inledde en insats för att säkra platsen och gripa förövare. Verkställande av hotet bedömdes som mindre trolig. Efter ett välkoordinerat initialt arbete kunde polisen i Uddevalla vid 15-tiden gripa en man i 30-årsåldern i tingsrättens lokaler misstänkt för bombhotet”.

Men så gick det inte till, enligt Bohusläningen,, som fått det bekräftat från både polis och tingsrättens personal. 

Någon större insats hade inte genomförts. Mannen som misstänks för hotet var själv åtalad i ett mål som hade en planerat förhandling samma dag. Han stoppades i säkerhetskontrollen. 

– Han hade två knivar på sig som han lämnade över självmant när han tänkte gå in. Vi fick kontakta polisen som kom och upprättade en anmälan. Ett tag senare kom mannens försvarsadvokat och berättade att han även hade erkänt sig skyldig till bombhotet, och vi fick kontakta polisen igen, säger Andreas Strandberg, ordningsvakt på Uddevalla tingsrätt, till tidningen.

”Låter som en gammal politiker” 

Polisens gruppchef för presstalespersoner i väst och biträdande kommunikationschef för polisen i region väst, Maria Randsalu, säger till Bohusläningen  att polisen under nästa möte kommer ta upp händelsen för att att det inte ska hända igen, om man har brustit. 

– Nu låter jag som en gammal politiker men vårt uppdrag är att vara så korrekta som möjligt och leverera så mycket information vi kan utan att förstöra en utredning eller att det ska drabba någon individ. Om vi på något sätt har varit otydliga så är det jättebra att det uppmärksammas för vi jobbar helat tiden på att bli bättre. 

Reporter Hampus Eklund, som avslöjade polisens lögn, anser att man ”märker att de (polisen) kan vara selektiva” i sin information. 

– Men jag har inte stött på något som liknar detta i mina kontakter med polisen tidigare. Det är exceptionellt att de bara hittar på en insats. Eller jag tror att det är exceptionellt i alla fall, jag kan inte veta säkert, säger han till branschtidningen Journalisten