Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen hittade rånarnas automatvapen i skogen

I början av november rånade två maskerade män en värdetransportbil i Stora Höga. De kom över 5,6 miljoner kronor.
Foto: RONNY ANDERSSON
De båda väktarna tvingades ner på marken. Båda skadades i samband med värdetransportrånet.
Foto: ALLAN KARLSSON
"Det låg sedlar överallt på marken runt bilen, vi plockade upp flera hundratusen", berättar förre kriminalkommissarien Thord Haraldsson.
Foto: KARIN MALMHAV
"Thord är Sveriges bästa polis. Det sa jag till honom när han avtackades. Han var fantastiskt duktig, vände på alla stenar och hade en förmåga att se saker som andra inte såg. Det är en ära att ha fått jobba med Thord. Han gav sig aldrig", har chefsåklagaren i Göteborg, Mats Eriksson, nyligen sagt om Thord Haraldsson.
Foto: Pressbild

NOSSEBRO. Under 46 års tid har Thord Haraldsson, 66, medverkat i över 200 utredningar om dödligt våld och han har beskrivits av chefsåklagare Mats Eriksson som "Sveriges bästa polis".

Nu berättar den pensionerade kriminalkommissarien i en artikelserie i GT om fallen han aldrig glömmer.

I dag: Värdetransportrånet i Stora Höga.

– En dag i maj när solen sken tog vi med oss kaffe och fika ut i skogen med metalldetektorer. Det tog inte lång stund förrän vi hittade en kalasjnikov, säger Thord Haraldsson.

I hemmakontoret i det lilla samhället Nossebro i Essunga kommun har Thord Haraldsson en tavla som föreställer en söndersprängd värdetransportbil.

Den är målad i akvarell av en av hans tidigare kolleger som gav den till honom när han gick i pension tidigare i år.

– Värdetransportrånen var riktigt spännande ärenden när det gick bra, säger Thord Haraldsson.

På torsdagsmorgonen den 3 november 2005 inleds en av de snårigare utredningar han har varit inblandad i. Då, klockan 08.41, kommer larmet från Stora Höga i Stenungsunds kommun:

Securitas värdetransportbil, den som finns avbildad på tavlan, har blivit rånad.

– Det låg sedlar överallt på marken runt bilen, vi plockade upp flera hundra tusen. Rånarna hade tvingat ut transportörerna och sprängt bilen. Efter det var det bara att bryta upp facken och ta pengarna.

"Rånet var mycket välplanerat och skickligt genomfört", sa Thord Haraldsson efter att de inträffat för 13 år sedan.
Foto: KARIN MALMHAV
Securitas värdetransportbil blev rånad i Stora Höga.
Foto: KARIN MALMHAV

Kastade ut fotanglar efter rånet

Båda väktarna skadas och de två maskerade rånarna försvinner i en stulen Volvo i nordöstlig riktning, mot Ucklum. Samtidigt kastar en kumpan ut fotanglar på E6 vid Tingstadstunneln i Göteborg, för att försvåra för polisen att ta upp jakten.

– Det här var en väldigt tråkig dag, det regnade som bara den och det var kallt. På brottsplatsen höll vi på hela dagen och vi visste egentligen inte mycket. Men en väldigt viktig sak i det hela var när teknikerna lämnade på kvällen och körde ut på motorvägen. Då låg det en handske där och de stannade och tog med sig den, säger Thord Haraldsson.

Handskens betydelse ska han komma att förstå först långt senare.

I en artikelserie i GT berättar den pensionerade kriminalkommissarien Thord Haraldsson, 66, om fallen han aldrig glömmer. Intervjun är gjord i Nossebro, där han och hustrun Margareta driver ett kafé som Thords mormor grundade på 1920-talet.
Foto: Lovisa Waldeck

För först väntar en lång och krånglig utredning som pågår i nästan exakt ett års tid innan ett åtal lämnas in.

I takt med att polisen får reda på mer och mer om hur det ligger till hamnar ett Stockholmsgäng i fokus, minns Thord Haraldsson. 

De gör omfattande tillslag och plockar in ett stort antal människor – och dessutom får utredarna, i sin jakt på sanningen, ge sig ut på skogspromenader.

Polisen hittade automatvapen i skogen

För i skogen i Bohuslän gömde sig en av rånarna efter att de slagit till, får man berättat för sig.

– Då tyckte Helene, som ritat tavlan, att vi skulle ut och leta. Så det gjorde vi. Och det gick inte lång stund förrän vi hittade väskan som de använt för rånet. Efter ytterligare en stund hittade vi en grav där någon legat gömd med kamouflagenät. Det var en person som var frihetsberövad som berättat det här och vi förstod att uppgifterna var rätt, säger Thord Haraldsson.

Men en väska och ett gömställe är inte det enda som polisen finner på platsen.

I skogen i Bohuslän hittade polisen en grav där en av rånarna gömt sig.
Foto: Polisens förundersökning.
Polisen hittade också bland annat ett kamouflagenät, som man tror att en av rånarna lade över sig i graven under tiden som polisjakten på dem pågick.
Foto: Polisens förundersökning

Senare ger de sig dit en andra gång.

– Helene sa att vi måste ut med metalldetektorer och leta efter vapen. Jag var väldigt kallsinnig och sa att: "Du förstår väl att de inte lagt vapen och sådant där, utan det har de tagit med sig". Men så blev det, säger Thord Haraldsson.

Han fortsätter:

– Jag tror det var i maj någon gång, när solen sken. Vi hade med oss kaffe och fika ut och vi åkte ett helt gäng. I Skövde hade vi lånat detektorer för att kunna leta efter metall och det tog inte lång stund förrän de markerade. Jag tror det var en kalasjnikov vi hittade, säger Thord Haraldsson.

I skogen hittades också de vapen som rånarna hade när de gav sig på värdetransportbilen.
Foto: Polisens förundersökning
Ett av vapnen som hittades nedgrävt i skogen.
Foto: Polisens förundersökning
Det andra vapnet som hittades nedgrävt i skogen.
Foto: Polisens förundersökning

Fem dömdes för värdetransportrånet

Totalt är det sex personer som åtalas för värdetransportrånet i Stora Höga. En av dem, en fyrabarnsmamma, frias medan de andra fem döms. Rånbytet blir 5,6 miljoner kronor och det är bara en ytterst liten del som återfinns.

Det strängaste straffet får en då 26-årig bosnisk medborgare som är en av de två som utfört själva rånet.


LÄS MER: Bilderna avslöjar att rånarna är vänner


Det är här som handsken som polisen hittade på motorvägen blir aktuell igen.

– Rånarna var inhyrda från forna Jugoslavien. En av dem bodde i Frankrike och han var misstänkt för mordförsök där. Han nekade blankt till att ha varit i Sverige – men då visade det sig att hans DNA fanns i den här handsken. Så visst hade han varit i Sverige. Då var det väldigt skönt att kunna säga att det var lite fel, att din handske inte ligger långt från brottsplatsen, säger Thord Haraldsson.

En av männen dömdes till ett flerårigt fängelsestraff för rånet. Den andre som polisen tror syns på bilden ställdes dock aldrig inför rätta.
Foto: RONNY ANDERSSON
Bara en liten, liten del av rånbytet återfanns.
Foto: RONNY ANDERSSON

Det är Mats Eriksson, numera chefsåklagare vid åklagarkammaren i Göteborg, som är förundersökningsledare och den ytterst ansvarige för utredningen kring värdetransportrånet.

Trots att det gått 13 år sedan han, Thord Haraldsson och deras team spårade upp gärningsmännen minns han det mesta tydligt.

Har sparat fotangel på kontoret

De tror sig också veta vem den andre mannen som utförde själva rånet är och han sitter vid tidpunkten för åtalet frihetsberövad i Belgien. Men Mats Eriksson kan aldrig ställa honom inför rätta här.

– Vi hade inte tillräcklig bevisning mot honom. Däremot var det väldigt många personer som dömdes i det här fallet, så på så sätt var det väldigt framgångsrikt. Det var ett gediget och riktigt bra polisarbete när det är som bäst, säger Mats Eriksson.

Polisutredningen efter värdetransportrånet i Stora Höga blev massiv. Det tog ett år innan det kunde väckas åtal.
Foto: KARIN MALMHAV
I samband med rånet kastades också fotanglar ut för att försvåra polisens jakt på rånarna.
Foto: KARIN MALMHAV

LÄS MER: Fem dömdes för värdetransportrånet i Stora Höga


Thord Haraldsson har sin tavla upphängd på väggen och även Mats Eriksson har ett speciellt minne bevarat från värdetransportrånet i Stora Höga.

– Jag har en av fotanglarna som de kastade ut vid Tingstadstunneln som prydnad i mitt fönster här på kontoret, säger åklagaren.

– Och en annan rolig grej jag minns: En bit in ifrån där rånarna lämnat flyktbilen i skogen hittade vi en mobil med kontantkort. Den hade sålts på Stigs center och på deras kamera kunde man se vem det var som gått in och handlat. Den personen dömdes till ett flerårigt fängelsestraff.

Åklagaren Mats Eriksson under häktningsförhandlingarna efter värdetransportrånet i Stora Höga.
Foto: LENNART REHNMAN