Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen hittade 40 kilo dynamit – på villavind

Dynamiten förstördes på plats av polisens bombgrupp.
Foto: Polisen
Vid husrannsakan hittade polisen en pistol, ett kulgevär och två skjutvapen.
Foto: Polisen
Inuti en kamin låg en sedelbunt.
Foto: Polisen
40 kilo dynamit hittades i fastighetens vind.
Foto: Polisen

Polisen hittade 40 kilo dynamit på vinden till en villa i samband med en husrannsakan. Dessutom hittades flera vapen och amfetamin vid tillslaget – samt almanackor från Hells Angels.

Nu åtalas en man i 50-årsåldern vid Uddevalla tingsrätt, misstänkt för bland annat brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt vapenbrott.

Det var i oktober 2015 i Uddevalla som händelsen utspelade sig, vilket Bohusläningen var först med att skriva om.  Polisen hade hållit spaning på mannen eftersom det fanns misstanke om narkotikabrott. I samband med en husrannsakan i mannens hem gjorde polisen upptäckten - 40 kilo dynamit låg inpackat i svarta sopsäckar på vinden. Totalt rörde det sig om 30 kilo dynamit samt 11 kilo lösa dynamitstavar. Men dynamiten var inte det enda som polisen hittade. Inuti en kamin hittade polisen en rulle med sedlar. Dessutom hittade man en pistol, ett kulgevär och två skjutvapen. Samt amfetamin.

Bomgruppen inkallades

Polisens bombgrupp skickades till platsen efter dynamitfyndet. De kunde fastslå att dynamiten hade "svettats", det vill säga att mineralolja utsöndrats från dynamitstaven och hamnat i emballaget. Vid förflyttning av dynamiten riskerade den att detonera, varpå man beslutade sig för att förstöra den på plats, enligt bombteknikernas sakkunnigutlåtande.

Hells Angels-almanackor

Vid husrannsakan hittade polisen också flera Hells Angels-almanackor i fastigheten. Dessutom fanns siffrorna 81 på fönster i verkstaden till fastigheten. Siffran 8 ska stå för H och siffran 1 för A och ska vara en förkortning av Hells Angels. Siffrorna ses bland annat på supportertröjor till Hells Angels.

Mannen uppger dock i förhör att han inte är medlem i Hells Angels.

Mannen i 50-årsåldern åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt av kammaråklagare Annika Boman, misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, vapenbrott och narkotikabrott.

Han erkänner innehav av narkotika och vapen men nekar till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.