Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen Henriks hårda utspel mot barngänget

Kommunpolis Henrik Rörberg i Lysekil vill se över straffåldern. I dag är personer under 15 år som begår brott inte straffmyndiga. Foto: Dino Jasarovic
Lysekil ligger utanför Uddevalla. Foto: Google maps

Problemen med ungdomsgängen i Lysekil har pågått i flera år, rapporterar Radio P4 Väst.

Kommunpolisen Henrik Rörberg tycker att straffåldern bör sänkas.

– Ungdomarna begår nu grova brott i tidig ålder, och samhället måste anpassa sig, säger han till radion.

Butiksfönster har krossats i Lysekils centrum och i Kronbergshallen har barn och ungdomar bråkat och stört matcher och träningar. För ett par veckor sedan blev en grupp ungdomar tillsagda att lämna hallen och då slog de sönder en handikapptoalett.

Därefter har kommunen beslutat att låsa den annars öppna hallen på kvällstid när olika idrottsföreningar har sin verksamhet där.

"Finner oss inte i det här"

– Vi finner oss inte i det här. Flera butiker har fått sina fönster krossade och de går på äldre med mycket vulgära ord. Det är grymt fult, sade bokhandlaren Hasse Ekbrand till GT på onsdagen. 

Gymnastikledaren Rosa Patriksson har berättat hur ungdomar kommit in idrottshallen och stört och varit hotfulla: "De sa att jag skulle passa mig".

Radio P4 Väst rapporterar att de som ligger bakom oroligheterna i Lysekil handlar om ungdomsgäng på omkring 20 till 30 personer i åldrarna 11 till 18 år.

Polisen: "De är fler än oss"

Kommunpolisen Henrik Rörberg konstaterar att polisen identifierat ungdomarna.

– De är fler än oss. Polisens resurser räcker inte till för att hantera det här. Och i de flesta fall ska inte polisen hantera det eftersom det rör sig om ungdomar under 15 år, säger han till radion.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

 

Vill sänka straffåldern

De som är under 15 år är inte straffmyndiga och Henrik Rörberg tycker att straffåldern bör sänkas.

– Jag tror man måste se över när man börjar bli straffbar. Ungdomarna begår nu grova brott i tidig ålder, och samhället måste anpassa sig efter det, säger Henrik Rörberg till Radio P4 Väst.

Radion uppger att de som i dag håller uppsikt i Lysekils centrum är väktare inhyrda av kommunen. Säkerhetsansvarige Joakim Hagentoft säger till radion att han vill ansöka om att få ett Lov 3-område där särskilt utbildade ordningsvakter har större befogenheter att ingripa vid brott.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!