Kommunpolis Henrik Rörberg i Lysekil vill se över straffåldern. I dag är personer under 15 år som begår brott inte straffmyndiga. Foto: Dino JasarovicKommunpolis Henrik Rörberg i Lysekil vill se över straffåldern. I dag är personer under 15 år som begår brott inte straffmyndiga. Foto: Dino Jasarovic
Kommunpolis Henrik Rörberg i Lysekil vill se över straffåldern. I dag är personer under 15 år som begår brott inte straffmyndiga. Foto: Dino Jasarovic
Lysekil ligger utanför Uddevalla. Foto: Google mapsLysekil ligger utanför Uddevalla. Foto: Google maps
Lysekil ligger utanför Uddevalla. Foto: Google maps

Polisen Henriks hårda utspel mot barngänget

Publicerad

Problemen med ungdomsgängen i Lysekil har pågått i flera år, rapporterar Radio P4 Väst.

Kommunpolisen Henrik Rörberg tycker att straffåldern bör sänkas.

– Ungdomarna begår nu grova brott i tidig ålder, och samhället måste anpassa sig, säger han till radion.

Butiksfönster har krossats i Lysekils centrum och i Kronbergshallen har barn och ungdomar bråkat och stört matcher och träningar. För ett par veckor sedan blev en grupp ungdomar tillsagda att lämna hallen och då slog de sönder en handikapptoalett.

Därefter har kommunen beslutat att låsa den annars öppna hallen på kvällstid när olika idrottsföreningar har sin verksamhet där.

"Finner oss inte i det här"

– Vi finner oss inte i det här. Flera butiker har fått sina fönster krossade och de går på äldre med mycket vulgära ord. Det är grymt fult, sade bokhandlaren Hasse Ekbrand till GT på onsdagen. 

Gymnastikledaren Rosa Patriksson har berättat hur ungdomar kommit in idrottshallen och stört och varit hotfulla: "De sa att jag skulle passa mig".

Radio P4 Väst rapporterar att de som ligger bakom oroligheterna i Lysekil handlar om ungdomsgäng på omkring 20 till 30 personer i åldrarna 11 till 18 år.

Polisen: "De är fler än oss"

Kommunpolisen Henrik Rörberg konstaterar att polisen identifierat ungdomarna.

– De är fler än oss. Polisens resurser räcker inte till för att hantera det här. Och i de flesta fall ska inte polisen hantera det eftersom det rör sig om ungdomar under 15 år, säger han till radion.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

 

Vill sänka straffåldern

De som är under 15 år är inte straffmyndiga och Henrik Rörberg tycker att straffåldern bör sänkas.

– Jag tror man måste se över när man börjar bli straffbar. Ungdomarna begår nu grova brott i tidig ålder, och samhället måste anpassa sig efter det, säger Henrik Rörberg till Radio P4 Väst.

Radion uppger att de som i dag håller uppsikt i Lysekils centrum är väktare inhyrda av kommunen. Säkerhetsansvarige Joakim Hagentoft säger till radion att han vill ansöka om att få ett Lov 3-område där särskilt utbildade ordningsvakter har större befogenheter att ingripa vid brott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER