Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen vill få misstänkte mördaren Lindén till Norge

Makaveli Lindén fångades på övervakningsfilm efter det misstänkta mordet i Oslo.
Foto: Polisen
Mordmisstänkte Makaveli Lindén i Frankrike.
Foto: DOMINIQUE TROSSAT/AP TT NYHETSBYRÅN

Makaveli Lindén, 20, misstänks ha mördat Heikki Bjørklund Paltto i Oslo. 

Under måndagen reste norska polisen och Lindéns advokat till Frankrike för att genomföra förhör med honom.

– Vi arbetar fortfarande på att få honom utlämnad till Norge och det är också den andra anledningen till den här resan. Vi vill skynda på den processen, säger Martine Laeng, polisens presstalesperson i Oslo.

Under måndagen reste norska polisen tillsammans med Makaveli Lindéns försvarare Öystein Storrvik till Dijon i Frankrike, staden där den misstänkte mördaren greps av franska insatsstyrkan efter nio dagar på flykt.

Norska polisen kommer på plats genomföra förhör med Lindén om det misstänkta mordet på Heikki Bjørklund Paltto i Oslo den 15 oktober.

– Förhören kommer inte att äga rum i dag, utan tanken är att allt det praktiska ska lösas först och främst, säger norska polisens presstalesperson Martine Laeng och fortsätter:

– Vi arbetar fortfarande på att få honom utlämnad till Norge och det är också den andra anledningen till den här resan – vi vill skynda på den processen. 

Behring Breiviks advokat

Lindéns advokat Øystein Storrvik har tidigare försvarat den terrordömde massmördaren Anders Behring Breivik. Enligt Verdens Gang har statsåklagaren i Dijon i Frankrike konstaterat att kniven som troligen användes vid mordet hittats på plats i Oslo.

Greps av fransk polis

Efter det misstänkta mordet flydde Lindén utomlands, via Stockholm och Uppsala. Efter att ha varit internationellt efterlyst och sökts i hela världen med hjälp av Interpol och Europol under drygt en vecka greps han till sist av polisens insatsstyrka på tågstationen i Dijon i Frankrike. 

Kort efter gripandet meddelande norska polisen att man nu begärt Makaveli Lindén utlämnad till Norge. 

– Om han samtycker kan det gå relativt snabbt, sa polisadvokaten Christian Hatlo under fredagen.

Makaveli Lindén är även misstänkt för att ha rånat en annan man samma dag som mordet i Oslo ägde rum den 15 oktober.