Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen hann inte med barnvåldtäkt

Per-Åke Kvarnström företräder den man i 20-årsåldern som utreds för våldtäkt mot barn och är skarpt kritisk mot att polisen lagt utredningen på is. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

En anmälan om våldtäkt på en 13-årig flicka blev liggande i ett halvår utan att något gjordes, skriver Bohusläningen

– Det ger en bild av en icke fungerande polisverksamhet, säger advokaten Per-Åke Kvarnström till tidningen.

Resursbrist enligt polisen. 

I höstas kunde GT berätta hur polisen i Fyrbodal lagt våldtäktsanmälningarna på hög. Chefen för grova brott Sten-Rune Timmersjö, uppgav då att han hade 25 våldtäktsanmälningar bara hos sig. 

– Vi lägger dem på hög, sa Timmersjö. 

Nu kan Bohusläningen berätta att en anmälan om våldtäkt på en 13-årig flicka blivit liggande i ett halvår utan att något hände. I samma polisområde. 

Man i 20-årsåldern utpekad

Enligt tidningen rör det sig om en anmälan om våldtäkt mot barn där den utpekade förövaren är en man i 20-årsåldern. I april förra året gjorde flickans föräldrar en anmälan. 

Därefter hände ingenting.

– När polisen får kännedom om ett brott som kan vara våldtäkt mot barn är det första de bör göra att se till att flickan får ett målsägandebiträde. Det gjordes i september. I september, säger advokaten Per-Åke Kvarnström till Bohusläningen.

Först i oktober ska flickan ha förhörts, enligt tidningen. 

Resursbrist

Per-Åke Kvarnström företräder den anmälda mannen som först nu i januari greps och häktades - mot sitt nekande - misstänkt för brott. 

Från polisens sida säger man att det är resursbrist som ligger bakom fördröjningen. 

Flickans målsägandebiträde Helena Wising säger till Bohusläningen att hennes klient själv undrat varför det tagit så långt tid att utreda anmälan. 

– Många väntar snällt, de har inte varit i den situationen, säger Helena Wising till tidningen och beskriver det inträffade som både anmärkningsvärt och uppseendeväckande. 

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!