Per-Åke Kvarnström företräder den man i 20-årsåldern som utreds för våldtäkt mot barn och är skarpt kritisk mot att polisen lagt utredningen på is. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSENPer-Åke Kvarnström företräder den man i 20-årsåldern som utreds för våldtäkt mot barn och är skarpt kritisk mot att polisen lagt utredningen på is. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Per-Åke Kvarnström företräder den man i 20-årsåldern som utreds för våldtäkt mot barn och är skarpt kritisk mot att polisen lagt utredningen på is. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Polisen hann inte med barnvåldtäkt

Publicerad
Uppdaterad

En anmälan om våldtäkt på en 13-årig flicka blev liggande i ett halvår utan att något gjordes, skriver Bohusläningen

– Det ger en bild av en icke fungerande polisverksamhet, säger advokaten Per-Åke Kvarnström till tidningen.

Resursbrist enligt polisen. 

I höstas kunde GT berätta hur polisen i Fyrbodal lagt våldtäktsanmälningarna på hög. Chefen för grova brott Sten-Rune Timmersjö, uppgav då att han hade 25 våldtäktsanmälningar bara hos sig. 

– Vi lägger dem på hög, sa Timmersjö. 

Nu kan Bohusläningen berätta att en anmälan om våldtäkt på en 13-årig flicka blivit liggande i ett halvår utan att något hände. I samma polisområde. 

Man i 20-årsåldern utpekad

Enligt tidningen rör det sig om en anmälan om våldtäkt mot barn där den utpekade förövaren är en man i 20-årsåldern. I april förra året gjorde flickans föräldrar en anmälan. 

Därefter hände ingenting.

– När polisen får kännedom om ett brott som kan vara våldtäkt mot barn är det första de bör göra att se till att flickan får ett målsägandebiträde. Det gjordes i september. I september, säger advokaten Per-Åke Kvarnström till Bohusläningen.

Först i oktober ska flickan ha förhörts, enligt tidningen. 

Resursbrist

Per-Åke Kvarnström företräder den anmälda mannen som först nu i januari greps och häktades - mot sitt nekande - misstänkt för brott. 

Från polisens sida säger man att det är resursbrist som ligger bakom fördröjningen. 

Flickans målsägandebiträde Helena Wising säger till Bohusläningen att hennes klient själv undrat varför det tagit så långt tid att utreda anmälan. 

– Många väntar snällt, de har inte varit i den situationen, säger Helena Wising till tidningen och beskriver det inträffade som både anmärkningsvärt och uppseendeväckande. 

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER