Polisen tekniker arbetade på platsen under lördagen. Foto: HENRIK JANSSONPolisen tekniker arbetade på platsen under lördagen. Foto: HENRIK JANSSON
Polisen tekniker arbetade på platsen under lördagen. Foto: HENRIK JANSSON
Det var stort polispådrag på platsen. Foto: HENRIK JANSSONDet var stort polispådrag på platsen. Foto: HENRIK JANSSON
Det var stort polispådrag på platsen. Foto: HENRIK JANSSON

Polisen: Handgranat orsakade explosion

Publicerad

Det var med största sannolikhet en handgranat som exploderade vid ett flerfamiljshus i Göteborg under lördagen.

Det visar polisens bombteknikers undersökning.

Det var i lördags morse som polisen kallades till en adress i Kyrkbyn på Hisingen med anledning av en detonation vid ett flerfamiljshus. Under hela lördagen arbetade polisen med att identifiera vad det var som exploderat på platsen – och under söndagsmorgonen redovisades bombteknikernas resultat.

– Med allra största sannolikhet så är det en handgranat, säger polisens presstalesperson i region Väst Stefan Gustafsson.

Krater i marken

Explosionen som ägde rum orsakade en del skador på den aktuella fastigheten i form av skadade och helt krossade fönsterrutor. Explosionen orsakade även en mindre krater i marken.

– Det är en ganska kraftig explosion som hade kunnat skada någon allvarligt, därför rubricerar vi det som mordförsök, sa polisens presstalesperson Stefan Gustafsson under gårdagen.

Explosionen orsakade en krater i marken.Foto: HENRIK JANSSON

I en av lägenheterna på adressen är personer med koppling till en framträdande person inom gängkriminaliteten i Biskopsgården skrivna.

– Vi kan inte dra några slutsatser gällande vilka som bor på adressen just nu. Och det som finns i vår förundersökning behåller vi för oss själva, säger Stefan Gustafsson.

Boende: "Kraftig smäll"

En man som bor i det aktuella lägenhetshuset berättade för GT:

– Det var en ganska kraftig smäll. Jag sover ganska tungt, men min flickvän vaknade till.

– Jag har inte varit på baksidan och kollat, men det är nog bara våra rutor som har gått sönder. Det var ju bara tre meter bort. 

Ingen person kom till skada i explosionen och ingen person var heller misstänkt för eller gripen misstänkt för att ha detonerat handgranaten under söndagsmorgonen.

Relaterade ämnen
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER