Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: "Han ville bli skjuten av polisen"

En ung man har åtalats för mordet på Alexandra Mezher, 22, på ett HVB-hem i Mölndal.Foto: Privat
Den misstänkte åtalas också för mordförsök mot en annan boende på hemmet.Foto: Robin Aron
Enligt åtalet är dödsorsaken förblödning och när ambulansen sedan ankommer till platsen är hon enligt åklagaren livlös.Foto: Henrik Jansson
Dagen innan Alexandra mördades ska den misstänkte ha skadat sig själv. Enligt polisen använde han sannolikt kniven på bilden.Foto: Polisen
På HVB-hemmet finns en skylt som klargör att alla saxar och knivar ska hållas inlåsta. Foto: Polisen
Den misstänkte efter gripandet.Foto: Polisen
1 / 7

Den yngling som åtalats för att ha huggit ihjäl den ensamarbetande Alexandra Mezher, 22, på ett HVB-hem i Mölndal hade dagen före attacken ertappats med en stulen kniv och skurit sig själv över kroppen.

Det framgick när förundersökningen offentliggjordes under måndagen.

I flera förhör berättar nu också anställda vid HVB-hemmet att de slagit larm om den svårt sjuke ynglingen flera gånger.

– Det var djävulen som visade mig att jag skulle göra så, säger han själv om mordet.

På måndagsmorgonen lämnade åklagaren Linda Wiking in åtalet för det misstänkta mordet på HVB-hemmet i Mölndal den 25 januari. Enligt åklagaren har ynglingen, vars ålder är ifrågasatt, visat stor hänsynslöshet och råhet då han attackerade den 22-åriga Alexandra Mezher

Enligt åklagaren var morgonen till en början precis som alla andra och Alexandra hade arbetade ensam under hela natten och morgonen.

– Det ska inte ha varit någon konflikt. Som vi har förstått det har det varit sedvanliga morgonrutiner, säger Linda Wiking.

Men plötsligt ska Alexandra Mezher ha blivit knivattackerad.

Hon befann sig då i köket på sin arbetsplats.

 

LÄS MER: Kritik för att Alexandra arbetade ensam

 

– Alexandra blir angripen med kniv. Hon har en skada på låret som är den dödande skadan. Kniven har skurit av venen och artären i låret. Därtill har hon ett knivstick i ryggen och en avvärjningsskada på ena handen, säger Linda Wiking.

Personalen slog larm

Den nu åtalade ynglingens våldsbenägenhet var ingen nyhet för personalen eller ledningen för boendet. Enligt flera anställda som förhörs i utredningen hade det slagits larm flera gånger om att han hade en alldeles för allvarlig problematik för att tas om hand på boendet.

– Han behövde ett riktigt behandlingshem, säger en av de anställda.

Som GT tidigare kunnat avslöja så fick boendet också pengar för extra stödpersonal, men enligt förhör med anställda så användes den stödpersonal som anställdes som vanlig arbetande på schema.

– När denne stödperson skulle börja så var det sjukdom inom personalen så denne så kallade "stödperson" fick hoppa in i den vanliga verksamheten. Det blev därför mycket ansträngt för personalen att hålla reda på var NN befann sig. Att han fick sin medicin och så vidare, säger en av de anställda i förhör.

Dagen före knivmordet upptäckte personalen att den åtalade hade en kniv i sitt rum. Han hade också skurit sig själv över kroppen och förklarade att han inte mådde bra. Barn- och ungdomspsykiatrin kontaktades men han fick vara kvar,

Försökte rädda Alexandra – attackerades

Enligt åtalet var dödsorsaken för Alexandra förblödning. När ambulansen sedan ankommer till platsen är hon enligt åklagaren livlös. En annan av de boende på hemmet ska ha försökt rädda henne.

Då ska den misstänkte gärningsmannen ha angripit också honom med kniven

– Han ingriper och då riktas våldet mot honom. Han får motta ett knivhugg som träffar i byxlinningen. Det skadar byxorna, men han får ingen skada själv, säger Linda Wiking.

 

LÄS MER: Boendet fick extra pengar för misstänkte mördaren

 

Då ska flera andra av ungdomarna på boendet kommit till undsättning.

– De övermannar den åtalade och håller honom till det att polis kommer, säger Linda Wiking.

Ville ta sitt liv

Den åtalade ynglingen, som enligt honom själv och folkbokföringen är 15 år gammal, minns bara fragment av händelsen, enligt hans advokat Claes Kennedy.

– Han kan inte avge någon inställning, så illa är det i det här. Han kan varken erkänna eller förneka med tanke på hans hälsotillstånd, säger advokaten.

Enligt advokaten framgår det av förhör i förundersökningen som nu offentliggörs att den åtalade mått väldigt dåligt och varit självmordsbenägen. Det uppges även i utredningar från sociala myndigheter.

Den självmordsbenägenheten kommer med stor sannolikhet också komma upp under förhandlingarna.

"Ville ta sitt eget liv"

Enligt advokaten Claes Kennedy minns ynglingen att han vid händelsen ville ta sitt eget liv.

– Han har en minnesbild av han ville ta sitt eget liv, säger Claes Kennedy.

Enligt en polisrapport direkt efter händelsen så ska den gripne under färden till arresten ha uppgett att han ville bli skjuten av polisen samtidigt som han tittade på en av polismännens tjänstevapen.

Den åtalade har inte suttit på häktet under större delen av utredningstiden utan har i stället vårdats inom rättspsykiatrin.

– Jag tog kniven för att ta livet av mig, säger han i förhör.

– Det enda jag kommer ihåg som jag minns är att jag hade kniven och alla killar stoppade mig och polisen tog mig. Det är det jag kommer ihåg.

 

LÄS MER: Domstolen anser mördaren vuxen

Knivincident dagen före dådet

Ynglingens ålder är fortsatt oklar. Åklagaren har sagt att hon uppfattar honom som äldre än 18 år. Han har undersökts av såväl Migrationsverket som Rättsmedicinalverket. Enligt ett yttrande från socialtjänsten i den kommun där den åtalade är placerad kom han som ensamkommande flyktingpojke till Sverige sommaren 2015.

Stora psykiska problem

Enligt hans egna uppgifter är föräldrarna döda i hemlandet och han fick hjälp av en farbror att fly till Sverige där en kusin bor sedan tidigare.

I juni förra året jourplacerades han hemma hos en familj och började under hösten skolan. Men skolgången blev svår och han ska ha varit borta i perioder på grund av sitt dåliga psykiska mående. "Han brukade gå ifrån skolan och ta promenader när han mådde dåligt", skriver socialtjänsten i ett yttrande.

Han började också träna en idrott som han fick avsluta på grund av sitt psykiska mående, enligt samma yttrande och han ska ha saknat vänner.

Placerades hos Living Nordic

Jourfamiljen försökte flera gånger få ynglingen placerad någon annanstans då hans problematik var så stor. Efter flera kontakter med Barn- och ungdomspsykiatrin där han också var inlagd placerades han till slut på det aktuella boendet i Mölndal.

Enligt yttrandet från socialtjänsten tillfrågades först en annan, större aktör, som avböjde då de ansåg att hans "allvarliga psykiatriska problematik" var för stor för att de skulle kunna hjälpa honom.

Living Nordic ska enligt samma yttrande ha krävt extra ersättning för att ta hand om den åtalade med extra stöd, men bara några veckor senare inträffade händelsen då Alexandra Mezher överfölls då hon arbetade ensam.

Tidigt kunde GT berätta att anställda slagit larm tidigare om osäkerheten i att arbeta ensam på HVB-hemmet.

Från familjehemmets sida berättas att ynglingen verkade ha mått bra de första dagarna i Sverige, men att han blev allt mer självmordsbenägen.

– Det han berättat är att han under flykten haft en svår livssituation, säger pappan i familjen som tog hand om ynglingen den första tiden.

– Han har gått i öknen till Libyen och därifrån tagit båt till Italien. Det som han upplevt som var svårast var tiden i Libyen. Han har berättat att under tiden i Libyen blev han fängslad och satt i en container i två dygn. Under de här två dagarna säger NN att det händer någonting.

Bara en anställd

Ynglingens gode man, som är utsedd för att ta tillvara hans intressen, berättar om hur han besökte HVB-hemmet vid ett tillfälle och att han då slogs av hur få de var i personalen. Det fanns bara en person på hela hemmet, uppger gode mannen i förhören.

– Jag var själv där och hälsade på runt jul. Då var där endast en man som var personal. Jag frågade om det var fler personal på de ungdomar som var där men då säger mannen att det är jul. Denne man var dessutom enligt honom själv inte riktigt anställd, säger gode mannen.

Den gode mannen menar att ynglingen är 15 år gammal.