Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen: Han hade sminkat sig med glitter

Skolmördaren Anton Lundin Pettersson poserade med flera elever – innan han gick till attack.
Nu kommer uppgifter från förhör med poliser – som säger att skolmördaren var sminkad i ansiktet med glitter. Foto: Henrik Jansson
Skolmördaren Anton Lundin Pettersson.

Trollhättanmördaren Anton Lundin Pettersson gick emot polisen med höjt svärd. Då avlossade de sina vapen samtidigt, skriver Aftonbladet.

När 19-åringen låg på golvet, träffad med dubbla skott i bröstet, tog de av honom stridsmasken.

Då såg de: Han var festsminkad med glitter i ansiktet.

– Han såg ut som en punkare. Han såg exakt ut så som på filmer från skolskjutningar som vi sett från USA, samma stil, säger en av poliserna i den interna utredningen.

En åklagare lade för en tid sedan ner utredningen mot de två poliserna som avlossade de dödande skotten mot Anton Lundin Pettersson, 19, som mördade elevassistenten Lavin Eskandar, 20 och skoleleven Ahmed, 15. 19-åringen skadade dessutom två andra barn och en lärare i sin svärd- och knivräd. Det finns inte några misstankar om att poliserna som avlossade sina vapen agerade felaktigt på platsen.

Dramat började på förmiddagen den 22 oktober, en torsdag. Klockan 10.17 kom polispatrullen till Kronans skola i Trollhättan efter larm om "pågående dödligt våld".

Innanför entrén till skolan låg två personer på golvet.

– Det var mycket blod. Jag ser att det är ingenting som jag kan göra snabbt för de två. De är så svårt skadade. Vi söker av för att se var gärningsmannen är, berättar en av poliserna i de förhör Aftonbladet har tagit del av.

Sedan fick poliserna se en person i full stridsmundering.

De smög efter honom bakifrån – mot en trappa.

– Vi ropar polis. Gärningsmannen vänder sig om och går emot oss.

Då upptäcker de:

– Han har ett svärd i ena handen. Han går emot raskt emot oss, säger en av poliserna i utredningen.

Trots polisens kommandorop fick det inte 19-åringen att backa – och ge upp. I stället höjde han sitt långa stridsvapen – och gick emot dem. Poliserna tvekade inte, utan avlossade sina pistoler samtidigt. Eftersom vapnen avlossades på samma gång var polismännen övertygade om att bara ett skott avlossats.

Enligt Aftonbladet träffades 19-åringen i bröstet.

När den maskerade mannen låg på golvet försökte den ene av poliserna att stoppa blödningen. Men eftersom 19-åringen satte sig till kraftigt motvärn tvingades de ta ett benlås på honom. De tryckte sedan ner hans huvud mot golvet och fäste hans händer i bojor.

När han var oskadligjord tog de av honom stridsmasken – och frågade vem han var.

Mannen ska då direkt ha uppgett sitt namn.

En av poliserna, som var med under skoldramat, berättar i förhör:

– Han var nyklippt. Han hade rakat hår på båda sidorna. Han hade nya kängor och en hjälm. Han spelade hög musik, riktig hårdrockmusik. Han hade sminkat sig. Han såg ut som en punkare. Han såg exakt ut så som på filmer från skolskjutningar som vi sett från USA, samma stil. Det är det som är så absurt.

Hade glitter i ansiktet

Enligt en av poliserna såg det ut som om Anton Lundin Pettersson smetat glitter i ansiktet. Utöver svärdet hade han en kniv i ett fodral i ett skärp.

Ambulansen kom till platsen efter en kort stund, men Anton Lundin Petterssons liv gick inte att rädda.

Under den interna utredningen mot de båda poliserna fick de frågan om varför de siktade i bröstet – och inte någon annanstans på kroppen.

Insatsledaren svarade:

– För att få stopp på honom direkt. Det var inget alternativ att sikta någon annanstans på kroppen utan han hade bevisat sin farlighet för mig genom att vi hade fått kliva över skadade, döda människor där nere. Han gick till angrepp på ett sådant sätt att jag visste att får jag inte stopp på honom direkt, för att han är så nära, så kommer jag själv bli skadad, min kollega också.

Insatsledaren fick en fråga om det inte hade varit ett alternativ att sikta och skjuta mot benen.

– Nej, det fanns inte utrymme för det. Han var alldeles för nära. Så det fanns ingen tid för det.

Enligt utredningen avlossades skotten från sex till sju meters avstånd.

När 19-åringen föll ihop var avståndet 3-4 meter. Han hade alltså närmat sig poliserna.

Insatsledaren säger under förhöret att de inte hade några andra alternativ än att avlossa vapnet.

– Nej, det fanns inte utrymme till någonting annat än att skjuta i det läget som vi var. Och hade vi inte gjort det så hade vi själva blivit skadade, han hade kunnat fortsätta.

Han fortsätter:

– Och det är min övertygelse att...han hade ju klätt sig väldigt fin för dan. Han hade ju klätt upp sig, och sminkat sig och hade lite glitter i håret och så där. Det var hans stora dag och jag tror inte att han hade låtit oss hind...Om han hade haft möjligheten så hade han velat fortsätta, och hade vi inte stoppat honom här så hade han tagit nästa person han träffat på, eller så hade han tagit oss för att fortsätta.