Lena Svedung får lugnande besked av polisen. Foto: Anna SvanbergLena Svedung får lugnande besked av polisen. Foto: Anna Svanberg
Lena Svedung får lugnande besked av polisen. Foto: Anna Svanberg
Ingen behöver känna sig rädd längre, enligt polisen. Foto: Anna SvanbergIngen behöver känna sig rädd längre, enligt polisen. Foto: Anna Svanberg
Ingen behöver känna sig rädd längre, enligt polisen. Foto: Anna Svanberg
Lisa Holm. Foto: PolisenLisa Holm. Foto: Polisen
Lisa Holm. Foto: Polisen

Polisen ger lugnande besked till kaféägaren

Publicerad

Polisen ger ett lugnande besked till boende och företagare i Blomberg, där 17-åriga Lisa Holm hittades mördad:

Ingen behöver känna sig rädd längre.

Lena Svedung, 54, ägare till kaféet där den 17-åriga flickan jobbade, säger:

– Vi kan "känna oss lugna". Det har jag fått veta av Lars Johansson som leder utredningen.

Mordet på Lisa Holm är fortfarande ett mysterium. Vem ville den 17-åriga flickan illa – och varför?

Efter att hon hittats död inomhus på bondgården Martorps ägor i Blomberg den 12 juni har Lena Svedung och hennes anställda känt en stor otrygghet. Och den har inte släppt helt, trots att polisen gripit den person, en 35-årig litauisk man, som de misstänker ligger bakom mordet.

I samtal med mordutredaren Lars Johansson har Lena Svedung, som driver det populära Café på Klostret sedan något år tillbaka, berättat om sorgen och känslorna av otrygghet.

– Vi kämpar på här och vi har en så fantastisk fin sammanhållning, och min personal är lojal och lugn. Utanför min arbetsplats, och på grannes mark, har det hänt något oerhört horribelt. Därför vill jag veta att man kan känna sig trygg här. Och det beskedet har jag fått av Lars Johansson, som sköter utredningen, säger hon.

Det tyder på att de är helt säkra på att det är rätt person som är gripen?

– Så tolkar jag ju det så klart. Men man kan ju varken säga bu eller bä, det är det som är så ruggigt. Det är väldigt konstigt alltsammans.

"Man vill veta motivet"

I övrigt har Lena Svedung inte veta några detaljer om utredningen eller hur polisens bevis mot den misstänkte 35-åringen ser ut.

– Det finns en anledning till att "locket är på" från polisens sida. Och gentemot Lisas familj har jag full respekt för det. Jag har god kontakt med dem, så nu får vi också hoppas nu att det är rätt person som är häktad för det här.

Men, självklart, visst finns det frågetecken, betonar hon:

– Motivet. Man vill veta motivet.

Lars Johansson som leder mordutredningen vill inte kommentera bevisningen mot den misstänkte 35-åringen – men säger:

– Tingsrätten har konstaterat sannolika skäl, så vi ligger på den nivån. Vad vi har går jag däremot inte in på, det är förundersökningssekretess.

Teknisk bevisning?

– Det börjar komma teknisk bevisning.

Är det detta som höjt upp misstankegraden?

– Ja, det har det väl gjort, men som sagt går jag inte på vad vi har och inte har, säger Lars Johansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER