Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen fruktar mc- gängets nya fäste

Bandidos har fått ytterligare spridning. Nu är de på gång att starta upp en ny avdelning i Trestad. Det som tidigare varit en supporterorganisation är numera på väg att bli en fullvärdig klubb.
Chicanos Trestad har gått från att vara en supporterorganisation till Bandidos till att vara på väg att bli ett fullvärdigt chapter,
Nu börjar en ny Bandidosklubb etablera sig i Trestad. Det är den tidigare supporterorganisationen Chicanos Trestad som nu testas för att bli fullvärdiga medlemmar. Deras klubblokal ligger i Öxnered.
Etablerar sig i Öxnered
Jörgen Nygren, presstalesman för polisen i Östra Fyrbodal.

TRESTAD. På Bandidos hemsida hälsas nu en ny Bandidosklubb välkommen - Prospect chapter Trestad.

I lördags hade de välkomstfest i klubblokalen i Öxnered utanför Vänersborg.

- Det blir en av våra mer prioriterade uppgifter att störa dem, säger Jörgen Nygren, presstalesman för polisen i Östra Fyrbodal.

Västsverige har fått en ny Bandidosklubb, Prospect chapter Trestad. Som namnet antyder är det i Trestad, det vill säga Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla, som klubben vill etablera sig.

På Bandidos hemsida strömmar nu välkomsthälsningarna in från hela världen. "Big fat welcome to new prospect chapter Trestad/Sweden in Red & Gold nation. Love, loyalty & respect", skriver bland annat BMC Neuwied, tyska Bandidos.

Polisen i Trestad bekräftar att Bandidos vill etablera sig här.

I lördags ägde en etableringsfest rum.

- Vi har uppgifter om att det var över hundra gäster, säger Jörgen Nygren, presstalesman för polisen i Östra Fyrbodal.

Han berättar om både nationella och internationella gäster.

Festen hölls i klubblokalen i Öxnered, som ligger strax utanför Vänersborg.

- Det är en lokal i ett industriområde som de hyr. Den har de väl haft i alla fall sedan före sommaren, säger Nygren.

Före festen var medlemmarna extra synliga i Trestad. Det var kortegekörningar i området kring klubbgården och besök i centrala Vänersborg.

- En grupp bar västar på en restaurang vid lunchtid.

Nygammal klubb

Klubben är dock inte helt ny. Tidigare har de gått under namnet Chicanos Trestad och var då en supporterorganisation till Bandidos. Medlemmarna, som är ett tiotal i antalet samt ett antal hangarounds, är till viss del desamma och nu ska de prövas för att bli fullvärdiga Bandidosmedlemmar.

- De har fått andra västar. Chicanos är utbytt mot Bandidos.

Men än så länge är de bara ett så kallat prospect chapter.

- Innan de är ett fullvärdigt chapter så ska de testas.

Till sin hjälp har de fullvärdiga medlemmar från Karlstad och Göteborg.

- Ser man hur det brukar gå till så är det precis så att man har någon slags mentorer och sådana som försöker styra upp så att de hamnar in i ledet. Sedan får de också bevisa själva att de duger. Så jag utgår från att man håller ett öga på dem från flera andra klubbar, säger Jörgen Nygren.

Tvingade till sig pengar

Att Chicanos etablerats i Trestad uppmärksammades av polisen vid årsskiftet 2012-2013. Några månader senare satt en stor del av klubben bakom lås och bom efter att ha dömts för utpressning. Genom så kallad bötning, av en påhittad skuld, tvingade gänget till sig pengar från jämngamla män, och i ett av fallen även en hundvalp. En man i 25-årsåldern, som pekats ut som president för Chicanos Trestad, var en av dem som dömdes. Nu kan han ha fått en ledarroll även inom den nya organisationen.

- Jag antar det, antar utan att riktigt veta hur rollfördelningen ser ut, säger Jörgen Nygren.

På polisen är man bekymrad över etableringen.

- Polisen i hela Västra Götaland får hjälpa till med att förhindra att den här etableringen fortsätter. Men det är inte enkelt att avbryta något sådant här. Det blir en av våra mer prioriterade uppgifter att störa dem.

Varför vill de etablera sig i Trestad?

- Det måste vara att de anser att det finns en marknad för dem, säger Nygren och utvecklar med att invånarantalet i Trestad blir drygt 125 000.

- Och att man då inte har en Bandidosrepresentation är säkert det som gör det här angeläget.

Dessutom har Hells Angels etablerat en Trestadsavdelning.

Kan detta vara Bandidos svar på deras etablering?

- Det kan jag inte svara på. Men ett par gånger under de senaste åren så har det funnits tillfällen då de försökt att göra någon maktdemonstration mot varandra utan att det har blivit något öppet bråk. Men de är väl medvetna om varandra, naturligtvis, säger Jörgen Nygren.

HÄLSAS VÄLKOMNA TILL TRESTAD - AV GÄNG ÖVER HELA VÄRLDEN

Bandidos Mid-East, Australien:

BMC Mid-East welcomes new prospect chapter Trestad/Sweden and we wish them all the best for a red & gold future... Love, loyalty, respect.

BMC Halmstad:

Big fat congratulations to Prospect Chapter Trestad Sweden and many thanks for a well organized and really fun opening party! Love, Loyalty & Respect.

Bandidos MC Tampere, Finland:

Welcome to the new prospect chapter Trestad/Sweden. Love, loyalty and respect.

FAKTA

Bandidos är Hells Angels största konkurrent, sett till det senaste decenniet - även om huvudorganisationerna inte varit i något formellt krig i Göteborg.

Bandidos kopplas samman med sina rödgula färger och har en rad undergrupper som på olika vis är kopplade till den "rödgula miljön":

X-team: Stödgrupp till Bandidos som kopplats ihop med en rad gänguppgörelser i bland annat Göteborgsområdet och resten av Sverige.

Chicanos: En stödorganisation till mc-gänget Bandidos. De finns bland annat i Trelleborg, Helsingborg och Västra Götaland.