Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen fann sju hekto dynamit och sprängpatroner vid insats

Polisen hittade sju hekto dynamit.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Två män satt i bilen som polisens insatsstyrka stoppade i Örgryte. I bagageutrymmet fanns krutstubin, sprängpatroner och batterier. 

Hemma hos den ene mannen hittade polisen sju hekto dynamit. 

För detta döms den 43-årige mannen till 15 månaders fängelse för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och ett antal drogförseelser, rapporterar Göteborgs-Posten

Gömt i en soffa i 43-åringen vardagsrum hittade polisen en tygkasse som innehöll ett antal paket inlindat i aluminiumfolie och papper. Den rosa substansen visade sig vara dynamit.

– Jag förvarade det åt en vän. Jag kunde inte bara säga nej, har mannen sagt i förhör enligt GP.

Tolv detonationer skedde i Storgöteborg 2019

Den 43-årige mannen har hävdat att det inte har funnits de vitala delar som krävs för att åstadkomma en explosion. Enligt mannens uppfattning var preparatet därmed ofarligt och han har också inför domstol sagt sig vara helt säker på att dynamiten inte var avsedd för ”några kriminella sprängningar”.

Utredningen mot den andre mannen, som är en 28-årig professionell bergsprängare, pågår.

Under 2019 kallades nationella bombskyddet till tolv detonationer som skedde i Storgöteborg. Ingen av dem medförde några personskador.