Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen: Ett misstag att gripa 39-åringen

De fyra misstänkta för bombhotet i Göteborg.
Foto: Jan Wiriden

Den 39-årige mannen greps under dramatiska former i lördags morse. Nu bekräftar polisen att han aldrig var misstänkt för förberedelse till terrorbrott. 

- Det har skett någon form av misstag, säger Erik Nord, chef för länsordningspolisen till Göteborgs-Posten.

Den 39-årige man som hämtades av polisen i samband med bombhotet i Göteborg var aldrig själv misstänkt. Enligt åklagaren skulle han endast kallas som vittne, uppgav SVT:s Debatt på tisdagskvällen. Nu bekräftar även polisen att 39-åringen aldrig var misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

 - Det har skett någon form av misstag, säger Erik Nord Göteborgs-Posten.

Väcktes av beväpnade poliser

 Det var tidigt i lördags morse som den 39-årige mannen och hans familj vaknade av att mörkklädda, beväpnade poliser stormade in deras bostad. 39-åringen tvingades ner på golvet, fick ett knä i ryggen och armarna bakåtböjda samtidigt som hans huvud trycktes ner. Allt skedde framför ögonen på hans hustru och barn. Först efter tre timmar i en cell delgavs han misstanke om förberedelse till terrorbrott. Han förhördes och släpptes senare under dagen.

Polisen anmäls

 Totalt greps fyra personer greps i helgen misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Två av dem anhölls men på söndagen släpptes även de på fri fot. En privatperson har nu polisanmält gripandet. Anmälan har överlämnats till riksenheten för polismål i Göteborg.

 Vice chefsåklagare Bengt Landahl har dock ännu inte hunnit gå igenom den.

 - Det sades till mig när man lämnade över den att det här är föranlett av en anmälan från en privatperson. Den privatpersonen är inte någon som har varit föremål för polisens intresse utan en vanlig medborgare, så att säga, säger Bengt Landahl till TT.