Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen efter skotten: Vi ska jobba stenhårt

"Det är ett allvarligt läge", säger länspolismästare Klas Friberg om skottlossningarna i Göteborg. Foto: Per Wissing/Anders Ylander

Representanter från hela kommunstyrelsen har tillsammans med polisen haft ett krismöte med anledning av senaste tidens skottlossningar.

Och de ser på situationen med allvarliga ögon.

– Det är ett allvarligt läge, vi ska växa i organisationen, inga beslut har fattats, vi får resurser om vi bedömer att vi behöver resurser, säger länspolismästare Klas Friberg.

Klockan nio på måndagsmorgonen startade det extrainsatta mötet som Göteborgs kommunstyrelseordförande Anneli Hulthén kallat till. Mötet var från början tänkt som ett informationsmöte mellan de rödgröna och polisen, men har vidgats till ett extrainsatt möte där representanter från hela kommunstyrelsen, räddningstjänst och polis är med i. Mötet hölls med anledning av de närmare 30 skottlossningarna som drabbat Göteborg i år, och den upptrappade situation som uppstått efter fyra skottlossningar under fem dagar.

"Ska jobba stenhårt"

Och länspolismästare, Klas Friberg, menar att läget är allvarligt. Han säger också att det finns flera personer ute i samhället som sitter på viktig information.

– Det finns invånare där ute som vet saker, uthållighet och långsiktighet gäller nu, vi ska jobba stenhårt, syftet med mötet i dag är att informera varandra, säger han.

Enligt Kia Andreasson (mp), är det inte första gången som politiker och polis träffas för diskussioner.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (tv) höll ett extrainsatt krismöte i morse innan presskonferensen. Foto: Foto: Per Wissing – Vi har haft flera samtal med polisen. Det är inte första gången. Vi har en stabil grund, vi har pratat om vittnesskydd, synliga poliser och öppna platser där poliser ska finnas. Vi ska understödja medborgarna, säger hon.

Enligt Klas Friberg så får de mer resurser om de bedömer att de behöver mer resurser - och enligt Jonas Ransgård (M) är de redo för mer poliser om det behövs.

– Vi är beredda om polisen efterfrågar mer insatser, detta är oacceptabelt. Det får inte finnas områden dit räddningstjänst inte vågar sig fram, jag vill ha skärpt vapenlagstiftning, säger han.