Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Droghandel sker allt mer öppet

Polisen larmar för att narkotikahandel sker allt mer öppetFoto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Anders Börjesson, chef över lokalpolisområde Göteborg city.Foto: PRIVAT

Vid Brunnsparken i Göteborg uppger spanare hos polisen att droger florerar så pass öppet att de själva blivit erbjudna att köpa den. 

I fiskelinor som sticker upp ur kanalen som löper genom stan drar poliserna upp narkotikagömmor.

– Vi får ju sålla på våra jobb. Vi hinner inte med allt, säger Robin Nilsson, chef för gatulangningsgruppen i Göteborg, till Sveriges Radios Ekot.

Robin Nilsson, chef för gatulangningsgruppen i Göteborg, säger att han själv och hans spanare blir erbjudna att köpa narkotika när de jobbar.

– Jag blir erbjuden att köpa narkotika när jag är ute och jobbar varje arbetspass, säger han till Ekot och fortsätter:

– Vi behöver inte jobba speciellt hårt på att ta en narkotikasäljare i Brunnsparken (i Göteborg). Det är i princip bara att åka dit. De står där. Det är 10, 15 stycken åt gången som säljer där. Vi får ju sålla på våra jobb.

Robert Nilsson berättar att droghandeln sker framför ögonen på dem och andra förbipasserande och enligt honom ska narkotikaförsäljarna gömma sina droger i kanalen.

– Vi hittar fiskelinor som vi drar upp och så är det napp, säger Robin Nilsson. 

Flera poliser säger till Ekot att anledningen till den allt mer öppna försäljningen är att det finns mer narkotika och fler säljare än tidigare, och att polisarbetet mot den öppna droghandeln har försummats.

Polischefen: ”Saknar motstycke”

Anders Börjesson, chef för lokalpolisområde Göteborg City delar bilden av att narkotikahandeln sker öppet, men håller inte med om att arbetet mot droghandeln försummats av polisen.

– Det är klart att det är en mörk bild. Sedan jag tillträdde 2015 har vi gjort en satsning mot den öppna narkotikahandeln och det är klart att man ser mer desto mer man letar, säger Börjesson och fortsätter:

– Vi fler som jobbar med narkotika på gatunivå, det gäller samtliga lokalpolisområden i Göteborg. Vi tar stora beslag varje dag i stan med omnejd. Med det sagt har narkotika fått ett fäste i samhället som jag inte känner igen och saknar motstycke i min 30-åriga karriär som polis.

 

LÄS MER: Brottsplats Nordstan – så ser vardagen ut 

 

Ska Göteborgarna behöva känna sig otrygga i sin egen stad?

Det är inte farligt att vistas i centrala stan, men det förekommer öppen droghandel och den är ganska omfattande. Men de människor som inte brukar narkotika råkar ut för det på det sättet, säger Börjesson.

Ökar det dödliga våldet i samhället

Däremot menar Börjesson att den ökade narkotikahandeln trissar upp våldet mellan kriminella organisationer i stan.

– Vi har sett att man är beredd att begå väldigt grova brott, till och med mord för att ha kontroll över den här marknaden och det leder till att man skjuter på varandra, säger Börjesson.

Ökar inte det våldet otryggheten i samhället?

– Den kopplingen kan man dra hur långt som helst. Någonstans är det så klart någon styr det här och att störa den öppna droghandeln är ett sätt att minska deras inflytande. 

”Det är frustrerande”

Men trots att våldet ökar som en följd av den öppna narkotikahandeln, har polisen problem med att hålla dem borta från gatorna. Börjesson beskriver processen som frustrerande.

 

 

 – Det är frustrerande för polisen att vi ser så kortsiktiga förändringar. Senast vecka 44 gjorde vi en insats på Brunnsparken och tog mycket narkotika, plockade in några säljare och de pengar de tjänat. Problemet är att det bara är lugnt i några veckor och sen drar det i gång igen.

Hur ska ni råda bot på det här problemet då?

 – Vi kommer gripa dem som begår brott och stoppa dem i fängelse om det behövs, men det sociala arbetet får andra ta hand om. Många av de här personerna mår inte bra och vi vet att vissa gör detta mot sin vilja. Ett bekymmer vi ser är att personerna som säljer narkotikan är likgiltiga inför påföljder och straffet är oftast böter. Vi måste jobba med att informera med att informera ungdomar om vilka oerhörda konsekvenser det får för dem, säger Börjesson.