Det var en stor insats i Kronogården under natten som gick. Foto: LäsarbildDet var en stor insats i Kronogården under natten som gick. Foto: Läsarbild
Det var en stor insats i Kronogården under natten som gick. Foto: Läsarbild
Gunilla Gevreus, polisområdeschef i Fyrbodal. Foto: PolisenGunilla Gevreus, polisområdeschef i Fyrbodal. Foto: Polisen
Gunilla Gevreus, polisområdeschef i Fyrbodal. Foto: Polisen

Polisen: Det ligger bakom upploppen

Publicerad

Väktare som attackerats, bilar som vandaliserats och maskerade ungdomar som slagits med påkar.

Så har verkligheten sett ut i ett bostadsområde i Trollhättan de senaste nätterna.

Polisens teori är att upprinnelsen till upploppen är att sociala myndigheter omhändertagit flera barn som under lång tid ska ha misshandlats av sina föräldrar.

– Nu är det något helt annat. Nu är det en maktkamp om territorium i stadsdelen, säger Peter Asp, informationschef vid Trollhättans stad.

Natten till torsdag var det stora oroligheter mellan ungdomar i Kronogården, ett bostadsområde i Trollhättan i närheten av E45. Natten till fredag var det dags igen.

– Det är väldigt olyckligt och tråkigt att det blir på det här viset, säger Sten-Anders Jakobsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal.

Allt började när en väktare kom till platsen för att släcka ett bildäck som satts i brand. Då började en grupp ungdomar kasta sten på honom – medan en annan grupp slöt upp på väktarens sida.

Barnen gömde sig på toaletten

Att väktaren attackerades från första början menar polischefen i hela Fyrbodal, Gunilla Gevreus, har sin grund i en ilska över ett beslut som socialförvaltningen i Trollhättan tagit om att omhänderta flera barn från en familj i kommunen.

– Upprinnelsen har varit någon form av ingripande från myndigheter mot någon familj. I vart fall är det en av grupperingarna som troligen med anledning av det visat sitt missnöje genom att sätta eld på däcket. Då kom väktaren till platsen och det är den väktaren som den andre grupperingen tog i försvar, säger Gunilla Gevreus.

 

LÄS MER: Upplopp i Trollhättan i natt

 

I förvaltningsrättens dom står det att barnen som omhändertagits regelbundet utsatts för så väl fysiskt som psykiskt våld och att föräldrarna, som själva har en helt annan version, slagit dem med tillhyggen.

"Det har blivit en vana för barnen att gömma sig på toaletten för att undkomma föräldrarna", står det i domen som blivit överklagad flera gånger.

Kronans skola, där fyra personer miste livet i skolattacken i Trollhättan i oktober 2015, är belägen mitt i Kronogården.Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Maktkamp om området

Efter att barnen togs ifrån sina föräldrar har det varit demonstrationer utanför stadshuset i Trollhättan vid totalt tre tillfällen. Den senaste ägde rum i början av denna veckan.

– Det har varit två godkända demonstrationer och en spontan som bara dök upp. Det har väl varit allt ifrån 30 till 60 personer. Första gången hade vi ingen beredskap för att de skulle komma och de ville in och prata med folk, men sedan har det inte varit några bekymmer, säger Peter Asp, Trollhättans stads informationschef.

 

LÄS MER: Ungdomar slogs med masker och påkar

 

Ser ni något samband med det och det som nu har hänt i Kronogården?

– Det som hänt är att några ungdomar från Somalia brände däcken häromdagen. Om det beror på det här, att de har blivit ombedda att göra det, eller om de såg det som en förevändning för att göra djävulstyg vet vi inte. När de gjorde det kom det en vakt som är från ett annat land och släcker. När han attackerades dök landsmän till honom upp.

– Själva bråket har ingenting med det här beslutet att göra, utan nu är det något helt annat. Nu är det en maktkamp om territorium i stadsdelen.

Varken polisen eller kommunen uppger vilket land vakten och hans landsmän kommer från, men det ska handla om ett arabspråkigt land. 

Kastade sten mot polisen

En av de boende berättar att han bland annat såg hur polisen utsattes under upploppet den senaste natten.

– De jagade en polisbil och kastade sten mot den. Jag är lite rädd och det är jättejobbigt. Jag kan inte sova på nätterna, i natt såg jag bara tre timmar, säger den boende.

Polisen har bekräftat att polisbilar utsattes för stenkastning – också däcken blev sönderskurna. Polischefen Gunilla Gevreus menar dock att det inte är polisen som de båda etniska grupperingar som ligger i konflikt med varandra har som syfte att bråka med.

– Polisen har gjort ett jättebra jobb och känner de här personerna. Det här är ingenting mot polisen, snarare förstod jag det att de personer som skar under däcken lär ha gjort det på eget bevåg och de här grupperingarna har på olika sätt kontaktat polisen och nästan bett om ursäkt. Vi är till för att stävja det här och trygga allmänheten, men det är inte riktat mot polisen, säger Gunilla Gevreus.

En person är gripen

Ett stort antal individer har varit delaktiga i upploppen.

– Det är stora gäng, men det är inte hundratals. Sedan finns det sådana som är mer eller mindre aktiva. I går natt fick jag ett meddelande om att det drog i gång vid 00.55 och i går natt vid 00.40. Så det är ungefär vid den tiden. Vi förhindrade grupperingarna att komma åt varandra, säger Gunilla Gevreus.

Det finns inga uppgifter om att någon kommit till fysisk skada. En person har gripits misstänkt för våldsamt upplopp och polisen säger sig veta vilka det var som skar sönder däcken.

Man har nu förberett sig för natten till lördag.

– Framåt kvällen har vi personal som går in extra och följer det här. Vi finns på plats och genomför trygghetsskapande åtgärder, säger Gunilla Gevreus.

Biträdande juristen Martin Schwitzgold har företrätt en av föräldrarna i den aktuella vårdnadstvisten. Han har inga kommentarer att lämna.

– Jag hör vad polisen säger och det får stå för dem. Jag vet ingenting, säger han.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER