Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen: Därför växer mc-gänget Bandidos

Bild från en polisinsats som polisen gjorde när Bandidos anordnade en stor gängfest i Göteborg i maj 2016 Foto: GT
Bandidos växer i Västsverige. Foto: STELLA PICTURES

Supporterklubben Bear Jaw MC Skara har avancerat i rang hos Bandidos, enligt polisen.

Nu är det inte långt kvar innan de är fullvärdiga medlemmar i mc-klubben.

– Det är en process hela tiden. Etablering och nyrekrytering. De ökar och växter i takt – både supporterklubbarna och originalen. Det är en stabil tillväxt, säger Sven Lindgren, poliskommissarie och mc-gängsexpert.

Bear Jaw MC Skara, som har sitt klubbhus i Vara kommun, har avancerat i rang och gått från så kallade prospects till probationary chapter i Bandidos.

– Det känner vi till. Vi har följt den gruppen och utvecklingen, säger Fredrik Malm, länspoliskommissarie i västra Skaraborg.

Avancemanget innebär att de är ett år ifrån att bli fullvärdiga Bandidos.

– Det var inte oväntat för oss att de skulle kliva upp ett steg i Bandidos hierarki, säger Sven Lindgren, poliskommissarie och expert på kriminella mc-gäng.

– Klubbarna avancerar sig uppåt hela tiden, det sker 24/7, tillägger han.

LÄS MER: Så blev Bandidos fruktade i Norden 

"Handlar om lojalitet"

Enligt polisen tar Bear Jaw MC del av den verksamhet som Bandidos bedriver. 

I april dömdes den förre presidenten i Bear Jaws och ytterligare fem män aktiva i motorcykelklubbar med band till Bandidos för narkotikabrott. Den förre presidenten fälldes även för människorov – mindre grovt brott – och försök till två utpressningar, varav en är att anse som grov samt ringa dopingbrott.

Bandidos avancerar.

Bandidos senaste presidentmöte som ägde rum i december i fjol, hölls i Skaraklubbens lokaler i Vara.

– Nu handlar allt om lojalitet och respekt. Det ska vara 100 procent engagemang. Om de sköter det blir de en fullvärdig avdelning, säger Sven Lindgren.

– Det är en process hela tiden. Etablering och nyrekrytering. De ökar och växter i takt både supporterklubbarna och originalen – det är en stabil tillväxt, fortsätter han.

Hur arbetar ni med mc-gängen och deras kriminella verksamhet?

– Vi jobbar långsiktigt mot brott och nyrekrytering och även annan brottslig verksamhet som finns kopplad till dem. Mycket handlar om att kartlägga, säger Sven Lindgren.

Polisen vill se kommunerna hjälpa till

Tidigare har GT berättat om att Bear Jaw MC Trestad även etablerat sig i Västsverige och flyttat in i en lokal i Vänersborg. Sedan innan finns även en officiell avdelning av Bandidos i Vänersborg.

Men i västra Skaraborg har Fredrik Malm inte sett någon nyetablering på senare tid eller tillväxt av medlemmar i den befintliga klubben.

– Jag har inte sett någon markant ökning av brott kopplade till dem och inte heller att det är massa som söker sig dit för att bli medlemmar. Men vi följer dem ständigt, säger han.

Sven Lindgren tycker inte att polisen är ensamt ansvariga för att hålla tillbaka de kriminella mc-gängens etablering och tillväxt. Bandidos verksamhet räknas som organiserad brottslighet, enligt EU:s kriterier.

– Bland annat kommunen kan försvåra etableringen och stoppa att unga människor går in i den här typen av kriminella verksamheter. Det är allas ansvar. Att gå med i ett sådant här nätverk leder till ett brottsligt och destruktivt liv, säger han.

De två HA-medlemmarna som friades från mordet på en annan medlem i Karlstad. Foto: Polisen/Övervakningskamera

Vill se HA-männen dömda 

Under sommaren har det dessutom pågått rättsförhandlingar mot två män i Karlstad med kopplingar till Hells Angels. Männen, som är i 30-årsåldern åtalades misstänkta för att ha mördat en annan medlem i Hells Angels klubbhus.

De friades av tingsrätten 26 juni. 

LÄS MER: Här är luckorna som friade HA-männen 

Den 27 juli överklagade åklagare Stefan Wessberg tingsrättens dom. I sin överklagan till hovrätten yrkar han fortfarande på mord i första hand, men nu yrkar han även alternativt på medgärningsmannaskap eller medhjälp. 

– Justeringen motiveras av att tingsrätten som ett skäl till att ogilla åtalet anger att det kan ha funnits andra personer inblandade. Bland annat finns det DNA från två okända personer i bilen som fanns på platsen, har Stefan Wessberg tidigare sagt till GT. 

– Medgärningsmannaskapet går helt enkelt ut på att de har begått det tillsammans med några andra som vi inte vet vilka det är. 

Bandidos nästen i Västsverige

GÖTEBORG
Bandidos MC Göteborg har sitt klubbhus vid Marieholm.

 

KUNGÄLV

Bandidos-avdelningen som tidigare hette Bandidos MC Hisingen har flyttat till en industrilokal i Kungälv.

VÄNERSBORG

Bandidos i Trestad har gått den långa vägen från att vara en prospectavdelning till att bli en probationary-avdelning, för att sedan bli en fullvärdig Bandidos-avdelning.

Bear Jaw MC Trestad en prospectavdelning som precis etablerat sig i Vänersborg.

KARLSTAD/HAMMARÖ

Bandidos har flyttat till en lokal i Skoghall i intilliggande Hammarö kommun efter att tidigare ha funnits i Karlstad