HAR DRAGIT VIDARE. Vägpiraterna har lämnat Västsverige - i alla fall tillfälligt.
HAR DRAGIT VIDARE. Vägpiraterna har lämnat Västsverige - i alla fall tillfälligt.

Polisen: Därför har vägpiraterna flytt

Publicerad

I juni härjade vägpiraterna runtom i Västsverige.

Men nu verkar de vara borta - i alla fall tillfälligt.

– Vi får väl avvakta och se, de dyker säkert upp igen, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman.

De så kallade vägpiraterna härjade i Västsverige i juni. Framför allt kring midsommarhelgen fick polisen många larm och samtal om vägpirater som försökte stoppa folk kring större vägar. En man blev också knivhotad av vägpiraterna i närheten av Strömstad.

GT kunde avslöja att vägpiraterna höll till vid en rastplats i Spekeröd mellan räderna.

– Ni gjorde ju reportage från Spekeröd, och de försvann ganska snabbt efter det. Och sen har det inte varit speciellt mycket, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman.

"Dyker säkert upp"

De senaste dagarna har det varit helt lugnt i Västsverige.

– Jag har inte sett några samtal om vägpiraterna på ett bra tag. Så det har stannat upp, säger Peter Adlersson.

Men att sommarens räder är över är långt ifrån säkert.

– De kan ju mycket väl komma tillbaka, så vet jag att det har varit tidigare somrar, att det går ett tag och sen drar de i gång igen. Det blir väl så, de kanske är inte andra delar av landet. Vi får väl avvakta och se, de dyker säkert upp igen, säger Peter Adlersson.

Polisen i Uddevalla hör till de som fått många samtal om vägpiraterna, men inte heller de känner till några larm de senaste dagarna.

Varför har de försvunnit?

– Man kan ju bara spekulera. Men de är ju väldigt mobila så de brukar flytta sig mellan olika platser, säger Mårten Magnusson, inre befäl i Uddevalla.

Kommer de tillbaka?

– Det är omöjligt att säga egentligen. Men sommaren är lång, så det är inte omöjligt att det kan hända något igen, säger Mårten Magnusson.

Har setts på andra platser

Samtidigt som larmen om vägpiraterna har upphört i Västsverige har de uppmärksammats i andra delar av landet. På fredagen skriver exempelvis Arbetarbladet att den tidigare kommunpolitikern Krister Jönsson troligtvis blivit utsatt för vägpirater i veckan. När han tillsammans med sin sambo körde på E4 norr om Dalälven sprang två personer ut på vägbanan och vinkade.

– Jag är helt övertygad om att det var några som försökte råna oss, säger Krister Jönsson till Arbetarbladet.

Enligt polisen är det vägpiraternas vanligaste taktik, att springa ut i vägbanan och på det sättet stanna bilar. Polisen uppmanar folk att inte stanna.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER