Daniel Gabrielsson är inte förvånad över tingsrättens beslut och är glad över att processen är över. Foto: PRIVATDaniel Gabrielsson är inte förvånad över tingsrättens beslut och är glad över att processen är över. Foto: PRIVAT
Daniel Gabrielsson är inte förvånad över tingsrättens beslut och är glad över att processen är över.  Foto: PRIVAT
Mitt inne i bostadsområdet i Gråbo tog jakten slut. Det var här Daniel nästan blev påkörd. Foto: PolisenMitt inne i bostadsområdet i Gråbo tog jakten slut. Det var här Daniel nästan blev påkörd. Foto: Polisen
Mitt inne i bostadsområdet i Gråbo tog jakten slut. Det var här Daniel nästan blev påkörd.  Foto: Polisen

Polisen Daniel sköt vansinnesföraren

Publicerad

Efter en lång biljakt fick polisen Daniel Gabrielsson och kollegerna stopp på rattfylleristen.

Minuterna innan var han centimeter från att köra över Daniel – som fruktade för sitt liv och tömde tjänstevapnets magasin.

Nu har mannen friats för det misstänkta dråpförsöket. 

– Jag upplever att han gasar och det känns som att han vill köra på mig. För mig blir det pågående dödligt våld. Han vill desperat komma undan, säger Daniel Gabrielsson.

Polispatrullen hade åkt ut på ett larm om ett bostadsinbrott i Alingsåsområdet när en mörk BMW susade förbi deras bil.

– Alla tre i bilen reagerade direkt att vi måste kolla föraren. Han körde väldigt fort genom stan, säger Daniel Gabrielsson, som den här dagen satt i passagerarsätet på polisbilen. 

En intensiv polisjakt tar fart. Daniel och hans kolleger följer efter bilen som kör över på fel sida vägen och gasar upp i 170 km/h. 

– Det var väldigt obehagligt att ligga efter. Vi försökte med ljud och ljus att få stopp på honom och varna alla andra trafikanter. 

 

Mannen körde över på fel sida och upp i 170km/h. Inne i bostadsområdet körde han bland annat ner ett staket. Foto: Polisen

 

Polisbilen går sönder

Beslut tas om att använda spikmatta och den placeras ut i närheten av Gråbo. Samtliga däck punkteras men BMW:n fortsätter in mot ett bostadsområde. Poliserna har tidigare fått in rapporter om att det finns barn i området. 

Kollegan försöker upprepade gånger att preja bilen av vägen. Men den mörka BMW fortsätter, illa tilltygad. Även polisbilen har tagit stryk i jakten.

– Vid hyreshusen slutade den att fungera. I det läget lämnade jag bilen och sprang för att se vart han tog vägen, säger Daniel. 

Vid en öppen yta, mellan bostadshusen, ser han hur den mörka BMW:n svänger runt ett hörn – och fortsätter rakt mot honom. 

– Jag upplever att han gasar och det känns som att han vill köra på mig. För mig blir det pågående dödligt våld. Han vill desperat komma undan, säger Daniel Gabrielsson.

 

Biljakten ledde in i ett bostadsområde – där kraschade rattfylleristen in i en häckFoto: Polisen

 

"Jag skjuter åtta skott"

Även om det var mörkt den här söndagskvällen i mars 2014, lös gatlyktorna över Daniel och enligt honom själv stod han rakt i bilens strålkastare. 

– Jag drar mitt tjänstevapen och skjuter mot föraren. Först två skott för att se om det har någon verkan, sen skjuter jag igen och hoppar undan. Jag skjuter åtta skott, det är mitt magasin.

Daniel rapporterar till polisens ledningscentral att han avfyrat sitt tjänstevapen och fortsätter leta efter BMW:n som återigen är försvunnen. Med hjälp av ett vittne hittar poliserna till slut gärningsmannen. Bilen hade kraschats in i en häck. 

 

Mitt i jakten slutade polisbilen att fungera. Försöken att stoppa mannen gjorde att radiobilen gick sönder. Foto: Polisen

 

Mannen grips på platsen med en sårskada i foten från Daniels skott och misstänks för bland annat försök till dråp. Daniels tjänstevapen plockas ifrån honom och han blir senare misstänkt för tjänstefel och grovt vållande till kroppsskada. 

– Det är det svåra i jobbet. Beslut som vi tar på någon hundradels sekund, ska synas av många i efterhand. Även om jag kände att jag gjorde rätt så är jag fullt medveten om att det måste undersökas, säger Daniel. 

 

Polisens rekonstruktion av Daniels skott mot bilen. Foto: Polisen

 

"Han var livrädd"

Särskilda åklagarkammaren utredde Daniels handlande och kom fram till att det inte gick att motbevisa att han avfyrat sitt tjänstevapen i nödvärn. 

Hans Gaestadius, mannens försvarsadvokat, menar att han inte har några synpunkter på Daniel Gabrielssons agerade, förutom att det var lite förhastat.

– Man kunde tagit det på ett lite lugnare sätt. Personen är inte beväpnad och det finns inte utrymme för det egentligen, säger Hans Gaestadius. 

Han menar att hans klient blivit mycket skrämd av skotten men lägger inte all börda hos den enskilde polisen. 

– Polismän ska ändå vara tränade att kunna utsättas för rätt hög stress och agera rationellt. Att agera som de har gjort kanske man ska ta till om det är absolut nödvändigt men jag tycker inte att situationen var så allvarlig, säger Hans Gaestadius. 

Frias i tingsrätten

 Rättegången mot den misstänkte mannen drog ut på tiden. Den 14 mars 2017 döms mannen för en rad brott – men frias för dråpförsök och försök till grov misshandel av Daniel. Tingsrätten anser inte att det finns tillräckligt med bevisning.

– Det är jag inte förvånad över. Rent rättsligt är det svårt att bevisa uppsåtet. Tingsrätten har gjort sin bedömning och den köper jag, säger Daniel Gabrielsson. 

 

– Jag upplever att han gasar och det känns som att han vill köra på mig. För mig blir det pågående dödligt våld, säger Daniel Gabrielsson. Foto: Polisen

 

"Naturligt att heja" 

Under förhandlingarna möttes Daniel och mannen som stod åtalad för att ha försökt köra på honom och som i sin tur blivit beskjuten. 

– Det kändes naturligt att heja på honom och han gjorde detsamma. Vi pratade i pauserna och han hade förståelse för min situation och jag för hans. Det var ett bra snack, säger Daniel.

Mannen berättade för Daniel om problemen med narkotika och erkände allt i tingsrätten, förutom uppsåtet att köra på honom.

– Jag upplever att han var ärlig. Vi pratade om tidigare händelser och att han hade andra planer för sin framtid. Någonstans får man se att han har haft stora problem i livet och att han kan få en andra chans. Det är skönt, även för mig i min roll som polis. 

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Relaterade ämnen
Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER