Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen Daniel har fått nog – läxar upp barnens föräldrar

"Jag vill uppmana föräldrar att ta sig ett snack med dem om vad som är ett lämpligt beteende i trafiken", säger kommunpolisen Daniel Hjerpe. Foto: Polisen
I helgen inträffade en allvarlig trafikolycka i Ale kommun, skriver Daniel Hjerpe. Foto: JOHAN NILSSON/TT

I helgen skadades två personer allvarligt efter en krock med en moped som tros ha varit trimmad.

Nu har polisen Daniel Hjerpe fått nog av hur ungdomar beter sig på gator och torg.

– Jag vill uppmana föräldrar att ta sig ett snack med dem om vad som är ett lämpligt beteende i trafiken, säger han.

I helgen skedde en trafikolycka i Ale kommun där två ungdomar blev allvarligt skadade i en kollision med en misstänkt trimmad moped.

Det skriver kommunpolisen Daniel Hjerpe på polisen i Kungälvs och Ales Facebooksida. Inlägget har rubriken "Störande och farlig körning i Ale!" och Hjerpe ställer frågan till föräldrarna i kommunen:

"Har ni koll på de fordon som era ungdomar framför?"

 

LÄS MER: Polisens uppmaning: Fota asfaltsläggarna

 

Daniel Hjerpe förklarar:

– Vi har haft den här typen av problematik sedan lång tid tillbaka, främst på Alesidan. Med många som hör av sig med oro att ungdomarna kör på ett sätt som inte är okej. De utsätter sig själva och andra för risker.

Kan få allvarliga följder

Det handlar om mopeder och motocrosscyklar, om fyrhjulingar och traktorer. Samt om personbilar.

"Jag är medveten om hur de flesta av oss upplevde tonåren och den frihet det medförde att kunna ta sig dit man själv ville genom att själv få köra sitt fordon. För de allra flesta passerar de här åren utan att det inträffar något allvarligt men likväl sker det emellanåt allvarliga olyckor där unga människor får allvarliga men för livet och i vissa fall tyvärr omkommer", skriver Daniel Hjerpe, och fortsätter:

"Här behöver föräldrar och andra vuxna ta ett mycket större ansvar och leda ungdomarna/unga vuxna på ett bättre sätt".

Inlägget på polisen i Ales och Kungälvs Facebooksida. Foto: Skärmdump

Polisen Daniels uppmaning

Han säger att polisen tidigare gjort insatser mot den här typen av trafikbeteende, men att han nu känner sig nödgad att belysa det på nytt.

– Jag vill uppmana föräldrar att ta sig ett snack med sina ungdomar om vad som är ett lämpligt beteende i trafiken. Både att man pratar om risker och om vilka tidpunkter det är lämpligt att bränna runt med sina fordon på olika sätt. En motocross ska inte köras i centrala Älvängen klockan två på natten, utan den hör hemma på en crossbana.

 

LÄS MER: Stora skyltilskan på gatan i Kungsbacka

 

Finns det ett bristande föräldraansvar här?

– Ja, jag kan väl tycka att kanske har lite dålig koll på vad det är man ska ha koll på. Har de koll på vad det är för fordon ungdomarna kör och hur de kör? Det är kanske där skon klämmer. Att man inte riktigt har engagerat sig tillräckligt.