Polisen: Dådet var rasistiskt hatbrott

Anton Lundin Pettersson gick maskerad in på Kronans skola i Trollhättan och knivskar två personer till döds innan han själv sköts av polis.
Polisavspärrningar utanför Kronans skola i Trollhättan.
Foto: Henrik Jansson
Flaggorna vajar på halvstång i Trollhättan.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Minnesplats vid Kronans skola i Trollhättan.
Foto: Henrik Jansson
Polisens tekniker går in till Kronans skola.
Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik Jansson
Foto: Anna-Karin Nilsson
I hans bostad gjordes fynd som bekräftar att Anton Lundin Petterssons motiv var rasistiskt.
Foto: Jonathan Berntsson
Polisen gjorde en husrannsakan på adressen där Anton Lundin Pettersson, som ligger bakom dådet, bodde.
Foto: Jonathan Berntsson
Polisens förundersökningsledare Thord Haraldsson på pressträff vid lunchtid på fredagen.
Foto: Adam Ihse/Tt
Elevassistenten Lavin Eskandar, 20, föll offer för skolmördaren.
Foto: Privat
Eleven Ahmed Hassan bragdes om livet i attacken. "Han var så snäll och så hjälpsam", berättar hans mamma.
Foto: Privat
Sörjande vid Kronans skola i Trollhättan efter skoldådet där tre personer, inklusive gärningsmannen, dog,
Foto: Anna-Karin Nilsson
1 / 14

Anton Lundin Pettersson gick maskerad in på Kronans skola i Trollhättan och knivskar två personer till döds innan han själv sköts av polis. 

Under en husrannsakan hittade polisen ett avskedsbrev hemma hos 21-åringen och nu utreds morden som ett hatbrott.  

Det råder stor sorg i Trollhättan efter den brutala attacken på Kronanskolan. Utanför skolan har blommor och ljus lagts ut för att hedra offren och under fredagen samlades många för en manifestation mot våldet och mot rasism. 

Samtidigt fortsätter polisen intensivt att utreda torsdagsförmiddagens attack där maskerade 21-åringen Anton Lundin Pettersson misstänks ha gått till attack mot barn och personal med svärd och kniv.

Flera för utredningen ”intressanta fynd” har enligt polis gjorts vid husrannsakan av den misstänkte gärningsmannens hem och polis bekräftar att man hittat ett avskedsbrev.

– Allt pekar här på att det är ett hatbrott och det grundar vi på att vi har gjort en husrannsakan i den misstänktas bostad, säger Tord Haraldsson, kriminalkommissarie vid roteln för grova brott i Trollhättan, vid en pressträff i polishuset i Trollhättan.

– Där har vid träffat på bland annat en handling som pekar på att händelsen var planerad och ett hatbrott.

"En typ av självmordsbrev"

Haraldsson beskriver det som ”en typ av självmordsbrev”, men vill inte gå in på detaljer. Polis vill inte heller bekräfta gärningsmannens identitet. Det finns däremot inga tecken på att han hade någon koppling till skolan, enligt polis.

I avskedsbrevet uttrycker sig gärningsmannen främlingsfientligt om Sveriges politiska utveckling, och beskriver dådet som en reaktion på det. Det framgår också att gärningsmannen förberett sig på att själv dö i samband med dådet.

Polisen bekräftar att vapnen som användes vid attacken var ett stort svärd och en mycket stor kniv. Polisen har också bärgat den misstänkte gärningsmannens bil till polisen i Göteborg för teknisk undersökning.

Det är gärningsmannens val av maskering, fynd vid husrannsakan och valet av offer – samtliga offer har utländsk bakgrund – som gör att polisen tror att det är ett hatbrott. Polisen är övertygad om att han agerade ensam på brottsplatsen, men möjliga kontakter med andra utreds.

Enligt Säpo klassas dådet som ett hatbrott och inte ett terrorbrott. 

Fångad på film

Det var strax efter klockan tio på torsdagsförmiddagen som Anton Lundin Pettersson, 21, ska ha gått till attack inne på Kronans skola i Trollhättan. Enligt polis träffade han på ljushyade personer och pratade med dem, medan han i andra fall gick till attack.

Det fanns ett antal kameror i skolbyggnaden och gärningsmannen ska ha fångats på film. Om faktiska attacker fångats på film är oklart men valet av maskering och hans ”militärliknande marsch som kan föra tankarna till nazismen” pekar enligt polis på ett möjligt hatbrottsmotiv.

Elevassistenten Lavin Eskandar, 20, höggs till döds. Även 15-årige eleven Ahmed Hassan föll offer för vansinnesdådet och avled på sjukhus.

Ytterligare två personer skadades i attacken på skolan, en 15-åring och en 41-åring. De har vårdats på Norra Älvsborgs läns sjukhus (Näl) i Trollhättan med allvarliga stickskador och opererades under torsdagen.

Enligt ett meddelande från Näl har 41-åringen flyttats till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg för att få mer avancerad specialistvård. 15-åringen har däremot fått lämna intensivvårdsavdelningen till en vanlig avdelning.

– 15-åringens tillstånd är stabilt och har förbättrats under natten. För den 41-åriga man som vårdas för stickskador i bröstet är tillståndet fortfarande allvarligt men stabilt, sade Niklas Claesson, informationsansvarig på Norra Älvsborgs läns sjukhus, under fredagen till Expressen.


LÄS MER: "De blev offer för skolmördaren"


Glorifierar nazityskland på Youtube

Anton Lundin Pettersson ska ha hyllat nazism och främlingsfientlighet på nätet. Redan under torsdagen rapporterade den antirasistiska stiftelsen Expo att 21-åringen bland annat har gillat och spridit filmer som glorifierar nazityskland på Youtube.

Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, gästade Expressen tv under fredagsförmiddagen.

– Jag tänker på de anhöriga. Det är familjer som har kommit till Sverige ganska nyligen för att söka sig trygghet, säger Mona Sahlin som kommentar till det fruktansvärda dådet. 

Sahlin menar att man måste ta hat och hot på nätet på allvar. 

– Det som sägs på nätet där människor hotas måste tas på allvar. Det är vår verklighet, säger Mona Sahlin. 


LÄS MER: "Eleverna: 'Vi trodde han klätt ut sig inför Halloween'"


Personer som känner den nu döde 21-åringen beskriver honom som en lugn, data- och spelintresserad 21-åring som avskydde hiphop-musik. Han var tidigare ostraffad och hade engagerat sig för en kampanj om folkomröstning om svenskt flyktingmottagande.

Ygeman: "Det är bestialiskt"

Inrikesminister Anders Ygeman säger till Expressen tv att torsdagens attack i och med polisens nya uppgifter om hatbrottsmotiv framstår i ett helt nytt ljus.

– Det är bestialiskt, säger Anders Ygeman.

Han kommer att ha fortsatt kontakt med polisen och följa händelseutvecklingen.

– Det här brottet ger eko från 80-talet, lasermannen, skytten i Malmö, säger Anders Ygeman och menar att han tillsammans med regeringen kommer göra allt för att minska hatet och föra fram samhällets goda krafter.

Anders Ygeman poängterar också att det är viktigt att nu ge människor tid att sörja.

– Det är en ofattbar grymhet att ge sig på försvarslösa barn. 

Stor teknisk undersökning

Ett omfattande polisarbete pågår. Vittnesförhör hölls även under fredagen och den tekniska undersökningen väntas ta tid. Gärningsmannen har gått runt på flera våningsplan i skolan. 

– Det tar lång tid, man ska säkra spår på brottsplatsen och se om man hittar andra fynd. Det är ett tidsödande arbete, säger Peter Adlersson på polisens presstjänst.

Förutom det tekniska arbetet på brottsplatsen har polisen även haft trygghetsskapande patruller ute i området. Bland annat har en fritidsgård i närheten av skolan och flera kyrkor hållits öppna. 

– Det kommer att fortsätta och vara mycket poliser på plats i Trollhättan. 

Kommunen ger stöd

Kronan skolan har varit stängd på fredagen med anledning av det tragiska som hänt. Vid en presskonferens berättar Birgitta Lindström Sundefors, chef på utbildningsförvaltningen i Trollhättan, att kommunen under dagen har haft möten med chefer i kommunen, och personal på kronan för att informera och samordna krisarbetet.

När man från polisen fick reda på att brottet tros ha haft rasistiska motiv krävde det speciella insatser, säger Lindström Sundefors vid en presskonferens. 

– Det man gick härifrån med var att varje barn i dag ska få prata om värdegrund och vad som har hänt.

Hon fortsätter med att säga att hon träffat Kronans personal. Lärare och personal får nu stöd och hjälp av professionell personal. Lindström Sundefors berömmer också det stöd personalen har gett varandra.

En del av kommunens skolor har under fredagen haft låsta dörrar.

– Det finns anledning att betona att det inte är för att vi är rädda för hot, utan för att barnen ska känna sig trygga, säger hon.

Det var många som var oroliga i samband med attacken, säger Urban Rapp från kommunens Posum-grupp som jobbar med stöd och hjälp till drabbade. Men människor fungerar olika, och somliga kan drabbas av oroskänslor eller andra problem först senare.

– Just nu är det bara att se till att det stödet finns kvar över tid, säger Urban Rapp.

Polisen ska ha agerat rätt

Martin Lundin på polisens nationella operativa ledning menar polisen agerat rätt vid attacken.

– Det primära för polisen är att försöka avbryta attacken, säger Martin Lundin till Expressen TV och menar att polisen räddade liv, trots av oskadliggörandet av gärningsmannen försvårades av att det fanns så många människor på plats.

Polisen tillsammans med andra myndigheter sedan 2009 har arbetat med utbildningsinsatser för att förbereda människor för den typen av händelser som inträffade i går på Kronan. 

– Övningarna har varit på teoretiska och praktiska. De fysiska ingripandena har övats praktiskt.


LÄS MER: "Så ska skolor agera vid väpnat våld"

Ingen brottsprocess

Skolattacken i Trollhättan kommer inte att följas av någon brottsprocess eftersom gärningsmannen är död. Frågan om skadestånd till skadade och efterlevande till dem som 21-åringen dödade kan däremot drivas som ett civilrättsligt tvistemål.

– Det finns inte särskilt många fall som ser ut på det här sättet eftersom man inte kommer att få en dom i brottmålet. Men det finns möjlighet att rikta skadeståndskrav mot dödsboet efter gärningsmannen eftersom han begått en "rättsstridig handling", säger Stefan Reimer, chefsrådman vid Helsingborgs tingsrätt och specialist i straffrätt till TT. 

Det finns också möjlighet att vända sig till Brottoffermyndigheten även i ett civilrättsligt ärende.

– De har specialregler som bedöms från fall till fall, säger Stefan Reimer.


FÖRTYDLIGANDE: I en tidigare version av den här texten förekom uppgifter om att skolassistenten Lavin Eskandar, 20, hann försöka ingripa under skolattacken för att rädda fler liv. Under utredningen framkom att även Eskandar överrumplades och inte hade möjlighet att försvara sig, vilket Åsa Erlandsson uppmärksammade i ”Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan”.