Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen Carl anmäler polismyndigheten

Polismannen Carl Svane, 41.
Foto: PRIVAT

Polisen Carl Svane, 41, har anmält polismyndigheten till DO.

Detta då han anser det diskriminerande att personer med så kallad NPF inte kan bli poliser.

– Det är förlegat, säger han.

Anmälan till diskrimineringsombudsmannen, DO, skickade han in i höstas, något bland annat Polistidningen och Hallands Nyheter tidigare uppmärksammat.

Polismannen Carl Svane från Varberg menar nämligen att det är diskriminerande att personer med Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom adhd inte har rätt att bli polis.

Bakgrunden är bland annat frågestunder på sociala medier, där funderingar kring detta varit återkommande.

– Jag märkte att frågan var jättestor och började läsa på lite. Då står det tydligt i Diskrimineringslagen att man inte får diskrimineras på grund av ett funktionshinder, men när jag läser det som står på polisens hemsida tolkar jag det som att man sätter en stämpel, ett kollektivt nej tack i stort sett, säger han.

Hoppas på diskussion

Han hoppas att hans anmälan ska medföra att frågan lyfts upp, att det ska bli en diskussion kring ämnet.

– Man har kommit så pass långt med forskningen kring olika diagnoser, det är förlegat att den stämpeln finns kvar. Att man inte sett över möjligheten hur det skulle funka med personer med adhd, till exempel. Det finns olika spektrum av hur svår diagnos man har, vissa har lärt sig leva med det och kan vara välfungerande, säger Carl Svane.

Han tillägger dock en sak:

– Det handlar inte om att en person med en diagnos ska få ett frikort eller en gräddfil in i yrket, men tar man bara bort begränsningen får man sedan gå igenom samma urval som alla andra.

På polisens hemsida står bland annat:

”Polisarbetet innebär många speciella och oförutsägbara situationer, i många olika miljöer, där det ställs höga krav på vilka beslut som ska fattas och hur man agerar. Poliser får därför inte ha medicinska hälsotillstånd eller sjukdomar som kan utlösas eller förvärras av arbetet, till exempel på grund av att man behöver ta mediciner regelbundet.”

– Det handlar om att man måste göra en individuell bedömning. Personer kan ha olika symptom. Att ha en kollektiv nej tack-stämpel köper jag inte, säger Carl Svane.

Damberg (S) har sagt nej

Så sent som i somras meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) att det inte fanns några planer på att ändra antagningskraven, enligt Polistidningen.

När DO kommer med ett besked är oklart. I samma fråga pågår parallellt tillsyn av Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten.