Foto: Nora Lorek
 Foto: Nora Lorek

Polisen bröt sig in – grep bensinman

Publicerad

En man hällde ut bensin och hotade tända eld i en lägenhet på Hisingen.

Polisens förhandlare misslyckades att få mannen att ge upp självmant.

– Vi var tvungna att bryta oss in och gripa honom. Det fanns risk för explosion, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Polisen fick samtal vid åttatiden på torsdagsmorgonen från Kronofogden som behövde hjälp att avhysa en person från en lägenhet på Hisingen.

– Mannen vill inte lämna lägenheten och har uttalat hot om att tända eld på fastigheten, sa Thomas Fuxborg, polisens presstalesman under förmiddagen.

Mannen ska ha hällt ut brännbar vätska i en lägenhet och vägrat komma ut. Polisens specialutbildade förhandlare skickades till platen.

– Vi har speciellt utbildade förhandlare som är vana vid det här, så det är proffsig personal, säger Thomas Fuxborg.

Han säger att polisen försökte få mannen att komma till ett fönster.

– Jag vet bara att förhandlarna har kontakt med mannen men har ingen information om exakt på vilket sätt. Det kan vara via telefon eller via fönstret, säger Thomas Fuxborg.

Stark bensinlukt

När polisen kom till platsen med Kronofogden på torsdagsmorgonen kändes stark bensinlukt och de kunde konstatera att vätska runnit ut under lägenhetsdörren. Platsen fick spärras och polisen försökte i flera timmar förhandla med mannen.

– Det går att prata till en viss gräns, sedan gäller det att kunna läsa av det. Förhandlaren kom fram till att det inte skulle gå att prata ut honom och då beslutade vi oss för att gå in och ta honom, säger Thomas Fuxborg.

Då ska polisen ha fått indikationer på att han hällt ut ytterligare vätska i bostaden.

– Då fanns risken att det skulle explodera, säger Thomas Fuxborg.

Polisen har inlett en förundersökning med rubriceringen grovt olaga hot.

– Mannen greps i princip direkt efter att vi brutit oss in.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER